Şiveydiz taze sarımsak ve kuzu etiyle yapılan bir Antep yemeğidir. Terbiyeli bir suyu olması nedeniyle hafif ekşimsi bir tadı vardır. Şiveydiz sunuma hazırlanırken baharatlarla kavrulmuş tereyağı, yemeğin üzerinde gezdirilir, ekmek veya ayrı bir kapta pilav ile servis edilir. Peki, şiveydiz nasıl yapılır? Adım adım şiveydiz yemeği tarifi
#Şiveydiz ÇorbasıGaziantep Türkiye’nin Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir ilidir. Şehir sanayi alanında oldukça gelişmiştir. Ayrıca tarihi açıdan da Türkiye’nin yaşana en eski ili olarak bilinmektedir. Gaziantep denince, baklava, fıstık ve kale akla gelmektedir. Gezilecek pek çok yeri ve tadılacak pek çok lezzeti vardır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Antep YemekleriIV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapDoğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel LezzetleriOğlum doğduğundan beri her fırsatta bazen anne-oğul, bazen de çekirdek aile seyahat ediyoruz. Seyahatler çocuğun yeni şeylere ilgi duymasına, insanları anlayıp farklılıkları görerek saygı duymasına, daha sabırlı, uyumlu ve anlayışlı olmasına yardım ediyor. Çocuğumun Türkiye’yi ve insanını anlaması, sahip olduğu değerleri fark etmesi için mutlaka yapmasını istediğin seyahatler var. İşte o rotalar ve nedenleri…
#Çocukla Gidilecek YerlerYıllardır en büyük sıkıntım yediğim yemeklere lezzet avcılarının kolay kolay ulaşamamasıydı. Artık derin bir nefes alabilirim. Evlerde yapılan, ya da bana özel hazırlanan yemekler şimdi Anadolu kentlerinde birer birer halka iniyor. Bartın bunu yapmıştı. Şimdi gastronomi şehri Antep yaptı. ‘Mutfak Sanatları Merkezi’ lezzet dolu bu kentin evlerde gizli saklı kalmış lezzetlerini ülkemizin diğer kentlerine örnek olacak şekilde halkla buluşturuyor.
#YEMEKŞanlıurfa’da bulunan Göbekli Tepe’de gerçekleştirilen kazılarda elde edilen bulgular, yaklaşık 11 bin 600 yıl öncesine ışık tutuyor. Bilim insanları, dünyanın en eski kültürel etkileşim merkezlerinden biri olan bu bölgenin insanoğlunun “beslenme” konusundaki alışkanlıklarını değiştirdiğine inanıyor. Konya’daki Çatalhöyük ise 9 bin yıl önce yerleşim alanına dönüştürülmesi ile dikkat çekiyor.
Gaziantep, Zeugma Antik Kenti ve Müzesi 2012’de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldı. Şehir son yıllarda adeta yeniden yaratıldı. 1500’ün üzerinde bina restore edildi ve çehresi tamamen değişti. Ayıntap’ın Farsça ‘Pınarı bol’ anlamına geldiği söyleniyor, ‘Gazi’ unvanı da 1920’den sonra Kurtuluş Savaşı’ndaki kuşatma esnasında Fransızlara karşı gösterdikleri direnişten dolayı verilmiş.
#GaziantepSayın üstadım damağınıza düşkünlüğünüzü biliyorum. Onun için size bu hafta çok özel lokantadan bahsedeceğim. Keşke buralara dönme imkannız olsa da bu lokantanın yemeklerinin tadına bakabilseniz. Çiya Sofrası, Kadıköy çarşısının içinde, her zamanki yerinde, Türkiye'nin ve bitişik coğrafyaların tatlarını sunmayı sürdürüyor. Ahmet Rasim bey size Çiya ve onu yaratanları tanıtmak istiyorum. Bu "lezzet laboratuvarı" çok yazıldı çizildi. İstanbul'da oturanların çoğunun artık malumu oldu. Hatta şöhreti yerli medyayı aştı, okyanusları geçti, taa Amerika'ya, Japonya'ya ulaştı.
Bu sayfada her hafta Türkiye'nin farklı tad ve keyiflerini sunan en iyi mekanları yer alacak. Listeler her hafta farklı kategorilerde oluşturulacak. Bu hafta klasik Türk Mutfağı ile başlıyoruz. Gurmelerden oluşan 10 kişilik bir jürimiz var. Jüri üyelerinin gerekçeleriyle önerdiği beşer lokanta arasında en çok oyu alanlar, en iyi 10 listesini oluşturuyor.