Paylaş
Baştan anlaşalım, bu bir mini Antep rehberi. Azıcık uyku ile 36 saate sığdırdıklarım. Sonra yok eksik kalmış, yok şurayı yazmamışsın demeyin. Baharda tekrar gidilecek, eksikler tamamlanacak. 36 saate dolu dolu (ama elbette tamamı değil) bir Gaziantep sığdırmak için gerekenler: 1. Güzel hava 2. Merkezi bir otel 3. Antepli bir dost 4. Ya da daha iyisi Antepli ve arabası olan bir dost! Bunlar tamamsa artık yola çıkabiliriz.
Cuma
13.00 - Otele yerleşme
Antep’e vardınız. Konaklamak için 3 öneri. 3’ü de eski Antep denilen, Bakırcılar Çarşısı, Müzeler, Almacı Çarşısı’nın olduğu sokakların içinde ya da kıyısında. İlki, Asude Konak. 5 odası ve haza hanımefendi sahibesi ile müthiş (www.asudekonak.com) - İkincisi ¨Anadolu Evleri¨, avlulu, taş, güzel bir Gaziantep Konağı. (www.anadoluevleri.com) - 3.’sü bu yıl açılan, şu sıralar kentin en havalısı Şirehan Otel (www.gaziantepsirehanhotel.com)
14.00 – Ciğerci Mustafa
Bugün, uzun ve yorucu bir gün. Enerji lazım. Dünyada yediğim en iyi ciğer kebabını yapan Ciğerci Mustafa’da hız kazanmak için kebabı lavaşa çekilmiş ciğer şiş olarak da lüpletebilirsin. Ustası Mustafa’dan el alan Asef, dükkanın bugünkü işletmecisi. Ciğerci Mustafa Bayramoğlu Sok. No: 1/B - 0342 2309182
15.00 – Almacı Pazarı
Mustafa’dan sonra ilk iş ver elini Almacı (Elmacı) Pazarı. Köprü’nün oradaki tarihi kır kahvesinden başlayan yokuşu takip edersen üst yol seni Bakırcılar’a, alt yol Almacı (elmacı) Pazarı’na çıkarıyor. Deli güzel dükkanlar, hanlar, hamamlar, aralarda tematik müzeler var. Almacı’dan alınacaklar: Antep fıstığı, melengiç kahvesi (Tahmis Kahvesi’nden), ¨kuruluk¨ denilen patlıcan ve havlan kabağı, gerçek sire (bu isimle isteyin dükkanın arkasından getiriyorlar), simit bulguru, kırma zeytin, sarımsak turşusu, pul biber, safran (bahartalar için Fevzi Kurtuluş’un dükkanına bakabilirsin).
16.00 – Cam Müzesi, Bakır Müzesi, Mutfak Müzesi
Müzeler turuna, eski bir Antep Evi’nin restore edilmesi ile 15 yıllık birikim sonucu ortaya çıkan Medusa Cam Eserler Müzesi’nden başlayabilirsin. (www.arkantik.com.tr) - İkinci durağın yine yürüyüş mesafesinde, Yaprak mahallesi, Hasan Balta Sokak’ta bulunan Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi olsun. 1700’lerden başlayan, akıl almaz zarif bir koleksiyon var.( www.saklikonak.net) Bölgedeki pek çok tematik müzeden son önerim ise Emine Göğüş Mutfak Müzesi. 1905 yılında inşa edilen tarihi konak, mutfak müzesine dönüştürülmesi için Göğüş Ailesi tarafından Gaziantep Büyükşehir Belediye’sine bağışlanmış. İçeride Antep’in yüzlerce yıllık yemek kültürü, tariflerle sergileniyor. Antep mutfağı, hiç bir şeyi ziyan etmeme felsefesi üzerine kurulmuş. Çok etkileyici. (Tüm bu müzeler Antep Kalesi’nin eteklerindeki dar sokaklarda ve birbirine yürüyüş mesafesinde)
18.00 – Havuç Dilimi – Bakırcılar Çarşısı – İpek eşarp
Ver elini Antep’in en iyi baklava adreslerinden biri; Koçak. Mutfak Müzesi’nden Prof. Muammer Aksoy Bulvarı’nı takip ettiğinde, kime sorsan gösterir. ¨Havuç dilim¨i olay.
Hala takatin varsa dükkanlar kapanmadan istikamet; tarihi Bakırcılar Çarşısı. Yaklaşık 2 yıl önce baştan aşağı restore edilen tarihi çarşıda, 15 liradan başlayan fiyatlarla bakır cezve, fincan, bakır yüzük bulabiliyorsun. Çarşı başındaki Kundu’da gerçek ipek eşarplar 20 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. Dikkat dükkanların çoğunda kredi kartı geçmiyor.
20.00 Bayaz Han Meyhane
1920’lerde bir dönem Antepli Amil Müslim Ağa tarafından satın alınarak rakı imalathanesine çevrilen, yapımı 1909’a dayanan tarihi Bayazhan’da açılan Bayazhan Meyhane, Gaziantep’in ilk ‘vintage’ konseptli model meyhanesi.
Mezeler, sunum, servis, etkileyici. Hafta sonları mikrofonsuz söyleyen ve bayağı iyi söyleyen bir de fasıl ekibi var. Avluya ve Bayazhan’a doyamazsan, ertesi geceyi Meyhane’nin tam karşısındaki Bayaz Han restaurant’da geçir derim www.bayazhan.com.tr
23. 00 - SPR Pub
Bayazhan’ın avlusuna açılan Eskişehir’deki meşhur Shakespeare (SPR) Pub’ların şubesi. Canlı müzik ve servis gayet başarılı.
Cumartesi
10.00 - Zeugma Mozaik Müzesi
Bugüne dek Türkiye’de gördüğüm en büyük ve etkileyici müze.
Mithatpaşa Mahallesi’nde yer alıyor. Gerek mimarisi, gerekse içinde yer alan paha biçilemeyen eserler açısından dünyanın en önemli müzeleri arasında. Roma ve Geç Antik Döneme ait 2.248 m² mozaik, 140 m² fresk, 4 Roma Dönemi çeşmesi, 20 sütun, bronz Mars Heykeli ve Çingene Kızı; akıl almaz!
13.00 – Öğle yemeği
Kendini kebap için Anteplilerin gittiği Çulcuoğlu Kebap’a (Şahinbey Mah Kalender Sokak, No:6/A) ya da 3 girişimci hanımefendi tarafından açılan, yuvarlama gibi çok zahmetli yöresel yemekler sunan Evirgeç’e vurma vakti. (Alleben Mah. Atatürk Bulv. Kırkayak Apt. No:58/B)
14.00 – Bey Mahallesi / Atatürk Müzesi / Oyuncak Müzesi
Yıllarca unutulmuş ve madde bağımlılarının mekanı olmuş cumbalı taş konaklardan oluşan mahalle, küllerinden yeniden doğuyor. Her yer restorasyonda minik sanat galerileri, cafe’ler ve 2 önemli müze açılmış. Oyuncak Müzesi ve Atatürk Müzesi’ni muhakkak görmelisin.
16. 00. Savaş Müzesi
Şahinbey Mahallesi’nde Antep’in nasıl ve hangi zorlu mücadele ile ¨Gazi¨ ünvanı aldığını anlatan müze. Alt kattaki sığınakları özellikle görün. Ağlamadan çıkmak zor. www.facebook.com/gaziantepsavasmuzesi
18.00 – Kendirli Kilisesi’nde Atatürk Enstalasyonu
Acayip bir deneyim. 3D enstelasyonla Gaziantep’in Kurtuluş Mücadelesi’ndeki önemli isimleri 3 boyutlu hale getirmişler. Finalde Atatürk’ün animatik robotu, balkondan Antep’e sesleniyor. Çok etkileyici. Seanslar halinde izleyebiliyorsun gösteriyi. Atatürk Bulvarı üzerindeki, Öğretmenevinin bitişiğinde.
20.00 – Akşam Yemeği / Sahan
Şirehan Otel’in içinde hizmet veriyor. İstanbul’daki Sahan’ın memleketine dönüş şubesi. Şiveydiz ve Simit kebabını denemeden kalkma. www.sahan.com
23.00 – Hayal Kahvesi Gaziantep
Şehrin kuzeyinde yeni yapılan Prime Mall’un girişinde. Gayet büyük, geniş, sağlam müzik yapıyor. Denk gelirseniz ¨Melisa Record¨ ya da ¨Necati ve Saycolar¨ isimli grupları kaçırmayın.www.hayalkahvesigaziantep.com
Pazar
07.00 – Kahvaltı ve Veda
Bildiğiniz bütün kahvaltıları unutun. Antep’te sabah Matanet (Kozluca Cad. No:11) ya da Kelebek’te ¨beyran aşı¨ ile başlayıp Zekeriya Usta’da fıstıklı-kaymaklı katmer ile devam eder.
www.katmercizekeriya.com . Öğrencilerin bir diğer kahvaltı şekli ise nohut dürümü. En iyisini Zeugma’nın yan sokağındaki recep Usta yapıyor. - Güle güle Antep bir dahaki sefere kadar!
Paylaş