Oxford Üniversitesi'nden bilim insanları "devrimsel" potansiyele sahip bir sıtma aşısı geliştirdiklerini açıkladılar. Üstelik aşının maliyeti çok düşük olacak ve bu da sayısız insanın hayatını değiştirebilecek bir gelişme...
#SıtmaSarı kırmızılılara gelmeden önce ülkesi Nijerya’ya tatile giden genç futbolcunun ateşi çıktı. Bunun üzerine ‘sıtma’dan şüphelenilip iki kez testten geçirildi. Negatif sonuçlara rağmen bir kez daha test yapılan Onyekuru’da bu defa sıtma parazitine rastlandı.
#OnyekuruMassachusetts Institute of Technology’de çalışan biyomedikal mühendisi Nil Güral vücut dışında sadece 2-3 gün yaşayabilen karaciğer hücrelerini, geliştirdiği bir kültürde 4-6 hafta yaşatmayı başardı. Sıtma ile savaşta büyük bir adım olarak nitelenen konuyla ilgili makale, Cell Host&Microbe’un 14 Mart’ta çıkacak sayısında yayınlanacak.
#SıtmaTürkiye'de Mardin'den başlayarak 219 kişide sıtma görüldüğü haberleri üzerine hürriyet.com.tr'ye açıklama yapan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Toranoğlu, yurtdışı kaynaklı birkaç vakanın görüldüğünü ancak yerli sıtma vakasının yaşanmadığını açıkladı.
Geçen yıl kurduğu altın madeni şirketinin ilk üretimini görmek için Orta Afrika’ya giden İstanbul Altın Rafinerisi’nin patronu Ömer Halaç, orada kendisini ısıran ve sıtmaya neden olan Anofel sineğinin kurbanı oldu. Isırıldığını farketmeyen ve soğuk algınlığı şikayetiyle hastaneye giden Halaç, sıtma olduğunu öğrendi. Ülkeye gitmeden önce aşı yaptırmayan Halaç, bir hafta süren yaşam mücadelesini dün sabah kaybetti.
İngiliz bilim adamları, sıtma hastalarının niçin diğer enfeksiyon hastalıklarına karşı da duyarlı olduklarını buldular. Journal of Biology (2006/5) dergisindeki rapora göre sıtma paraziti Plasmodium, bağışıklık sisteminin anahtar hücrelerini zayıflatacak yetiye sahip. Strathclyde Üniversitesi’nde Owain Millington ile çalışan ekip, farelerin dendritik hücrelerini, fare sıtmasına yol açan Plasmodium chabaudi bulaşmış kırmızı kan hücreleriyle (eritrositler) "yüzleştirince" bağışıklık yanıtının zayıfladığını görmüşler.
Cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla oluşan sıtma, seyahat hastalıklarından biridir. Sıtma hastalığı insanlara esas olarak parazit taşıyan anofel cinsi dişi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşmaktadır. Bulaştıktan sonraki ilk 6 ay içinde hemen hemen tüm hastalarda sıtma semptomları başlamaktadır. Her ne kadar ülkemizde yerli sıtma vakası görülmese de yurtdışı kaynaklı vakalar tespit edilmektedir. Sıtmanın endemik olduğu ülkelere gidenler paraziti oradan alarak hastalığa yakalanabilmektedir. Hastalık ülkemizde yurtdışından en sık emporte edilen enfeksiyon hastalıklarından birisi olup her yıl ortalama 200-250 yurtdışı kaynaklı sıtma vaka bildirimi olmaktadır.Peki, sıtma nedir, nasıl bulaşır? Sıtma hastalığı nasıl geçer? İşte sıtma hastalığı belirtileri ve tedavisi
#SıtmaDünya genelinde pek çok farklı mikrop türü bulunmaktadır. Bu mikroplar da çeşitli hastalıklara yol açabilir. Özellikle plazmodyum mikrobu sıtma hastalığına neden olabilir. Plazmodyum nedir, hangi yollar çoğalır? Sıtma mikrobu olan plazmodyum paraziti nasıl ürer, hangi hastalığa sebep olur tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#PlazmodyumCinsi sivrisineklerin ısırmasıyla oluşan sıtma, seyahat hastalıklarından biridir. Sıtma hastalığı insanlara esas olarak parazit taşıyan anofel cinsi dişi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşmaktadır. Bulaştıktan sonraki ilk 6 ay içinde hemen hemen tüm hastalarda sıtma semptomları başlamaktadır. Peki, sıtma nedir? Sıtma hastalığı nasıl geçer?
#Sıtma NedirNİJERYA uçuşunda sıtma virüsü kaptığı şüphesiyle Afyonkarahisar’da tedaviye alınan Türk Hava Yolları (THY) kabin memuru 31 yaşındaki Murat Düzer’in Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’ne gönderilen kan örneklerinde sıtma virüsüne rastlanılmadığı kaydedildi. Düzer, bugün taburcu edildi.
Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özbilgin, üniversite bünyesinde oluşturdukları parazit bankasında 15 türden yaklaşık bin 500 parazitin canlı olarak saklandığını belirterek "Parazitlerin bu şekilde dondurularak saklandığı başka bir merkez yok" dedi.