Güncelleme Tarihi:
Dünyada her yıl, yüzde 90'ı Afrika'da olmak üzere yaklaşık bir milyon kişinin ölümüne neden olan sıtma ile mücadelede yürütülen geniş çaplı aşı kampanyasının, küçük çocukların yaklaşık yarısında etkili olduğu belirlendi.
Araştırmayı yürüten ekibin sözcülerinden olan ve gazetecilere kampanyanın ilk sonuçlarını açıklayan Tsiri Agbenyega, "daha yapılacak çok iş olduğunu" kaydetti. Uzmanlar, mevcut durumda gerçekten önemli ilerleme görüldüğünü ancak hala yüzbinlerce hayatın kurtarılabileceğini vurguluyor.
2009 yılında başlayan ve hala devam eden araştırma kapsamında, Burkino Faso, Gabon, Gana, Kenya, Malavi, Mozambik ve Tanzanya'da yaşayan 15 binden fazla çocuk izleniyor. 5-17 aylık 6 bin çocuğu kapsayan ilk verilere göre, üç doz aşılamadan bir yıl sonra çocuklardaki sıtma vakalarının aşılanmayanlara oranla yarı yarıya azaldığı saptandı.
Araştırmacılar, 6-12 haftalık daha küçük çocuklarda da aşının sonuçlarını tespit edebilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Sahraaltı Afrika'da aşı, bu yaş grubundaki çocuklara uygulandı.
Sıtmaya karşı bulunan yeni aşı Sahraaltı Afrika'da etkili olan bir paraziti hedef alıyor. Sinek ısırığıyla kana karışan parazitin neden olduğu hastalık çok yüksek ateşle seyrediyor ve öldürücü organ iflasıyla sonuçlanabiliyor.
Virüs ve bakterilere karşı üretilen aşılarda yüksek koruma sağlanırken, daha karmaşık bir organizma olan parazitlere karşı tam başarı sağlanamıyor. Sıtma parazitlerinin farklı türlerinin olması da hastalıkla mücadeleyi zorlaştırıyor.
Afrika'da uygulanan son aşının, Sahraaltı bölgelerde görülen en öldürücü türe karşı üretildiği belirtiliyor.