Sıtma paraziti bağışıklık sistemini de zayıflatıyor

Güncelleme Tarihi:

Sıtma paraziti bağışıklık sistemini de zayıflatıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2006 00:00

İngiliz bilim adamları, sıtma hastalarının niçin diğer enfeksiyon hastalıklarına karşı da duyarlı olduklarını buldular. Journal of Biology (2006/5) dergisindeki rapora göre sıtma paraziti Plasmodium, bağışıklık sisteminin anahtar hücrelerini zayıflatacak yetiye sahip. Strathclyde Üniversitesi’nde Owain Millington ile çalışan ekip, farelerin dendritik hücrelerini, fare sıtmasına yol açan Plasmodium chabaudi bulaşmış kırmızı kan hücreleriyle (eritrositler) "yüzleştirince" bağışıklık yanıtının zayıfladığını görmüşler.

Bu durum, Plasmodium’a bağlı hemaglobin indirgenişiyle oluşan hemosoin pigmentine bağlanmakta. Dendritik hücreler bundan sonra eskisi gibi çalışmıyor. Sitokin üretimi yavaşlamakta, T hücrelerinin etkinliği düştüğü gibi ömürleri kısalıyor ve daha az etkili hale geliyorlar. Bu durum sıtma hastalarının diğer hastalıklardan da aşıyla niçin korunamadıklarını açıklamakta.

Nitekim hastaların aşıdan önce sıtma ilaçlarıyla tedavi edilmeleri gerekiyor. Sıtma tedavisinde, Kaliforniya Üniversitesi’nden Jay Keasling de önemli bir adım attı. Bilim adamı bira mayasını, halihazırdaki en önemli sıtma ilacı olan artemisinin maddesinin son ön biçimini üretecek şekilde genetik değişimden geçirdi.

Fakat bu biyosentez için belli başlı iç hücre yapıları gerekli olduğu için araştırmacılar mayadaki bakterileri ayrıştırmak zorundaydılar ki bu da ihtiyacın sadece onda birini karşılıyordu. Genetik değişimden geçirilen organizmaların endüstriyel ilaç üretiminde kullanılabilecek duruma gelmeleri için daha birçok araştırmanın yapılması gerekiyor ve bu da daha uzun yıllar sürebilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!