Cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla oluşan sıtma, seyahat hastalıklarından biridir. Sıtma hastalığı insanlara esas olarak parazit taşıyan anofel cinsi dişi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşmaktadır. Bulaştıktan sonraki ilk 6 ay içinde hemen hemen tüm hastalarda sıtma semptomları başlamaktadır. Her ne kadar ülkemizde yerli sıtma vakası görülmese de yurtdışı kaynaklı vakalar tespit edilmektedir. Sıtmanın endemik olduğu ülkelere gidenler paraziti oradan alarak hastalığa yakalanabilmektedir. Hastalık ülkemizde yurtdışından en sık emporte edilen enfeksiyon hastalıklarından birisi olup her yıl ortalama 200-250 yurtdışı kaynaklı sıtma vaka bildirimi olmaktadır.Peki, sıtma nedir, nasıl bulaşır? Sıtma hastalığı nasıl geçer? İşte sıtma hastalığı belirtileri ve tedavisi
#SıtmaSarı kırmızılılara gelmeden önce ülkesi Nijerya’ya tatile giden genç futbolcunun ateşi çıktı. Bunun üzerine ‘sıtma’dan şüphelenilip iki kez testten geçirildi. Negatif sonuçlara rağmen bir kez daha test yapılan Onyekuru’da bu defa sıtma parazitine rastlandı.
#OnyekuruCinsi sivrisineklerin ısırmasıyla oluşan sıtma, seyahat hastalıklarından biridir. Sıtma hastalığı insanlara esas olarak parazit taşıyan anofel cinsi dişi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşmaktadır. Bulaştıktan sonraki ilk 6 ay içinde hemen hemen tüm hastalarda sıtma semptomları başlamaktadır. Peki, sıtma nedir? Sıtma hastalığı nasıl geçer?
#Sıtma NedirCinsi sivrisineklerin ısırmasıyla oluşan sıtma hastalığı, keyifle başlayan yaz tatillerini kabus dolu günlere çevirebiliyor. Peki, sıtmanın belirtileri neler? Sıtmaya yakalanmamak için neler yapmalıyız? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Neşat Bozkurtgil, sıtma ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Sıtma HastalığıAlmanya'nın Villingen-Schwenningen kentinde kan bağışında bulunmak isteyen Türkler sıtma taramasından geçirildi. Güney ve Güneydoğu bölgesinden gelen Türkler'den kan alınmadı. Alman Kızıl Haç doktoru Dr. Birgit Nawroth "Dünya sıtma haritası var. Sıtma virüsünün bulunduğu bölgelerinden gelenlerden kan almıyoruz" dedi.
Maslak’ta duvarları sanat eserleriyle dolu, etkileyici bir gökdelenin içindeyiz… Bu modern yapının bir köşesindeyse bizi 1900’lü yıllara götüren bir eczane duruyor! Türkiye’nin en köklü ilaç firmalarından Abdi İbrahim’in merkezindeyiz. Tarihi eczanenin içinde de yerli ilaç sanayimizin medarıiftiharı Abdi İbrahim’in Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut var… Büyük dedesi Abdi İbrahim’in Selanik’teki barut imalathanesinde başlayan ve bugün bir ilaç devi haline gelen başarı hikâyesini dinliyoruz...
#Abdi İbrahimKOCAELİSPOR Teknik Asbaşkanı Ekrem Can, futbolcu keşfetmek için gittiği Nijerya'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Asbaşkan Ekrem Can'ın hastalığı ve ölüm nedeni sevenleri tarafından merak ediliyor. Peki, Kocaelispor Asbaşkanı Ekrem Can kimdir, kaç yaşında ve neden öldü? Asbaşkan Ekrem Can'ın hastalığı neydi? İşte Ekrem Can'ın ölüm nedeni ve hayatı hakkında bilgiler...
#Kocaelispor Asbaşkanı Ekrem CanLökosit Esteraz tahlili, idrar yollarıyla bağlantılı olarak meydana gelen enfeksiyonların tanısı için yapılmaktadır. Bu test, enfeksiyonun sadece varlığına ilişkin bilgi vermektedir ve rahatsızlığın kaynağını tespit edilememektedir. Peki, idrarda lökosit esteraz nedir? Lökosit Esteraz değerleri kaç olmalıdır? Sizler için lökosit esteraz hakkındaki bilgiler.
#SağlıkRF, vücutta bağışıklık sistemi tarafından üretilen protein türüdür. Sağlıklı bireylerde RF miktarları yoktur, çünkü bu protein türleri bağışıklık sistemi tarafından üretilir ve sağlıklı antikor hücrelerine saldırırlar. RF nedir, değeri kaç olmalı, düşüklüğü ve yüksekliğinin nedenler ile belirtileri neler gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#RF NedirGranülosit, insan vücudu için önemli bir savunma sistemidir. Vücudu mikroplara, bakterilere ve yabancı cisimleri karşı koruyarak ilk mücadeleyi başlatırlar. Sağlıkçıların sıklıkla kullandığı bu tıbbi terimin ne olduğunu öğrenip, buna göre terbinizi alabilirsiniz. Granülosit ile ilgili detaylı bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.
#Granülosit Nedir70 yılı aşkın bir süredir devam eden sıtmayı yok etme çabalarının ardından Orta Amerika ülkesi Belize’nin sıtmadan arındırılmış olarak onaylandığını duyurdu. Belize’nin, geçen aylarda Azerbaycan ve Tacikistan’ın onaylanmasının ardından 2023 yılında bu statüyü kazanan üçüncü ülke olduğu vurgulandı.
#SıtmaAK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin genel merkez binasında konuştu. Meral Akşener'in grup konuşmasındaki sözlerine tepki gösteren Çelik, "İYİ Parti'nin grup toplantısında Sayın Akşener’in kullandığı üslup, bunu üzülerek söylüyorum son yıllardaki en yakışıksız ifadeleri olmuştur. Sayın Kılıçdaroğlu da Sayın Akşener’i tebrik etmiş, bu yakışıksızlığa çifte destek olmuştur. Argo tabirlerle bağırıp, çağırarak, saldırgan üslup haline, son yıllarda gördüğümüz en yakışıksız konuşmaya şahit olmak zorunda kaldık." ifadelerini kullandı.
#AK PartiArapça kökenli bir sözcük olan müşebbehe, teşbih kelimesinden türetilmiştir. Teşbih, benzetme yapmak anlamına gelirken müşebbehe kendisine benzetilen demektir. Arapçada sıfatlar ismi fail ve sıfat-ı müşebbehe olmak üzere ikiye ayrılır. Geçici olan sıfatlar ismi fail olarak adlandırılırken, uzun süreli ya da kalıcı sıfatlar için sıfat-ı müşebbehe olarak nitelendirilir. Sıfat-ı müşebbehe konusunu örnek kelimeler ve cümlelerle birlikte derledik.
#Sıfat-I MüşebbeheFarklı ve çeşitli niteliklere sahip canlıları barındıran protistler alemi son derece geniş bir yapı olma özelliği barındırmaktadır. Bu grupta bulunan canlılar heterotrof, ototrof, makroskobik, mikroskobik, çok hücreli yahut tek hücreli olabilmektedirler. Sizin için Protistler nedir, nasıl çoğalır ve tek hücreli midir? Protistlerin özellikleri konu başlıklarını detayları ile derledik.
#EğitimBulaşıcı hastalıkların birçoğunun bildirimi zorunlu olmaktadır. Özellikle günümüzde tüm dünyayı saran COVID-19 salgını dünya üzerinde bulunan bulaşıcı hastalıklardan yalnızca bir tanesidir. Bunun yanında dünyada AIDS, Akut Kanlı İshal gibi pek çok bildirimi zorunlu hastalık bulunmaktadır. Bu bakımdan bildirimi zorunlu olan hastalıkların neler olduğunu ve bu hastalıklar ile alakalı birçok konuyu öğrenebilir ve günlük hayatta kolaylıkla kullanabilirsiniz. Bildirimi zorunlu hastalıklar nelerdir ve nereye bildirilir? Bildirimi zorunlu hastalıkların grupları ve listesi (B, C ve D Grubu) nedir detayları ile derledik.
#SağlıkDalak büyümesi pek çok kişinin yaşamış olduğu bir problem olarak bilinmektedir. Splenomegali kısaca dalak büyümesi olarak bilinmektedir. Dalak büyümesinin nasıl oluştuğu ve nelere yol açtığı da merak edilen detaylardan bir tanesidir. Splenomegalinin birçok tanısı ve tedavi yöntemi bulunmaktadır. Son günlerde Splenomegali ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki Splenomegali nedir? Splenomegali nasıl oluşur? Splenomegali nelere yol açar? Splenomegali tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte Splenomegali ile ilgili tüm bilinmeyen detayları derledik.
Dünya genelinde pek çok farklı mikrop türü bulunmaktadır. Bu mikroplar da çeşitli hastalıklara yol açabilir. Özellikle plazmodyum mikrobu sıtma hastalığına neden olabilir. Plazmodyum nedir, hangi yollar çoğalır? Sıtma mikrobu olan plazmodyum paraziti nasıl ürer, hangi hastalığa sebep olur tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#PlazmodyumGörsel olarak dikkat çeken yılan otu, özellikle faydalarıyla değerlendirilen bitkilerdir. Değişik kullanım yöntemleri olan yılan otu sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bitkileri arasında yer alır. Yılan otu nedir, ne işe yarar, nerelerde yetişir, hangi mevsimde bulunur, kullanımı nasıl olmalıdır, zararları var mıdır, nerede satılır gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#Yılan OtuNormalde ısırmayan karasinekler bazı günler bacaklarımızı sokar ya... İşte onlar aslında kara sinek değil. İstanbul bir süredir adeta sineklerin buluşma noktası oldu. Son dönemde 'baldırsokan sineği' ile bir kez daha gündeme gelen sinek problemini uzmanlarla enine boyuna konuştuk. Sayıları neden arttı? Sağlığımıza ne gibi zararları var? Önlem almak için neler yapılmalı? Hepsinin ve daha fazlasının cevabı haberimizde...
#Cilt SağlığıMetagenez konusu, biyolojinin en önemli konularından bir tanesini oluşturur. Bu nedenden dolayı bu konuyu öğrenebilmek büyük bir önem arz eder. Biyoloji ile ilgilenen kişilerin metagenez konusunu bilmesi bir hayli önemlidir. Metagenez konusunun ne olduğunu, hangi canlılarda görüldüğünü ve metagenezin fonksiyonlarının neler olduğunu sizler için derledik.
#Metagenez Nedir?Hastalıkların sınıflandırılmasında, yayılma hızı, virüsün mutasyona uğrama riski ve bulaştığı kişi sayısı gibi kriterler ölçüt olarak alınır. Buna göre salgın hastalıklar epidemi ve pandemi olarak iki türe ayrılır. Birinin yayılma hızı diğerine göre daha yavaşken, diğerinin etkilediği alan ve kişi sayısı çok daha fazladır. Epidemi nedir? Epidemi ile pandemi arasındaki farklar nelerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
Çinko; insan vücudunda yer alan ve sayısı 300'ü aşan değişik enzimlerin, ideal bir biçimde işlev göstermesi adına gerekli bir mineral olarak tanımlanabilir. Peki çinko nedir ve ne işe yarar? Çinko nelerde ve nerelerde bulunur? İşte merak edilen tüm detaylar.
#Çinko Nedir?Son zamanlar da bütün dünyayı etkisi altına alan virüsten dolayı insanlar birden çok doğal ilaçları aramaya başlamışlardır. Bu konu hakkında bir hayli söylenti vardır. Bu konuda öne çıkan bir madde var. Bu maddenin adı kinin maddesidir. Peki kinin maddesi ne işe yaramaktadır? Virüs ile nasıl mücadele etmektedir? Gerçekten de uzmanlara göre bu maddenin virüs için faydası var mıdır? İşte kinin maddesi ile ilgili detaylar.
#Kinin Nedir Ve Ne İşe Yarar?Okaliptus yağı, herkes tarafından bilinmekte olan bir yağdır. Oldukça popüler olan okaliptus yağı isim olarak bilinse bile tam olarak ne olduğu yaygın olarak bilinmemektedir. Siz de okaliptus yağı ile ilgili detaylı bir şekilde bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Okaliptus yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Okaliptus yağı faydaları ve kullanımı hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Okaliptus Yağı NedirRoka, sapı tüylü olan ve 40 cm uzunluğunda olan bir bitki türü olarak bilinir. Rengi hafiften beyaza benzer ve üzerinde mor damarları yer alır. Kokusu ise yoğun olan bir bitkidir. Bu bitkinin çiçekleri sapının ucunda bulunur. İdrar söktürmeye, ateş düşürücü olarak kullanmaya, karaciğer ve dalak hastalıklarında iyileştirmeye, safrayı boşaltmaya yardımları ve faydaları dokunduğu bilinen bir bitki çeşididir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Okaliptus ağacı ülkemizde yetişen ağaç türlerinden biri tanesidir. Okaliptus ağacı görsel olarak çok tercih edildiğinden dolayı sürekli olarak bu ağaç araştırılmaktadır. Okaliptus ağacı ile ilgili yoğun bir şekilde araştırma yapılmakta ve bu ağacın nasıl yetiştiğine dair araştırma yapılmaktadır. Peki Okaliptus ağacı nedir? Okaliptus ağacı nasıl yetişir? Okaliptus ağacının özellikleri nelerdir? Okaliptus ağacının Latince ismi nedir? Okaliptus ağacının faydaları nelerdir? İşte Okaliptus ağacı ile ilgili bilinmesi gereken her şey.