Meslek hayatında 36 yılı geride bırakmış. Bugüne kadar 141 ülkeyi, 1450 şehri gezmiş! Türkiye’nin en sevilen rehberlerinden Saffet Emre Tonguç’layız! Bugün rotasında kendi hayat yolculuğu var. Bizi Çorlu’daki çocukluğundan Kandilli’deki gençliğine, Boğaziçi’ndeki öğrenciliğinden rehberlikteki ilk yıllarına keyifli bir gezintiye çıkaracak. Sonra yeni seyahat eğilimlerini, düşük bütçeli gezi önerilerini, İstanbul’un bilmediğimiz yerlerini anlatacak…
#Saffet Emre Tonguçİstanbul Rahmi M. Koç Müzesi, ulaşım, endüstri ve iletişim tarihine adanmış bir müze. Gezerken herkesin kendi geçmişinden bir dönem bulabileceği, gençlik veya çocukluk yıllarına yolculuk yapabileceği bir yer. Müzede denizaltı, feribot, gemi, uçak, lokomotif ve tramvay modelleri gibi gerçek boyutlarda binlerce obje sergileniyor. 2009 yılında Rahmi M. Koç Müzesi’ne gelişinden itibaren müze vapur olarak ziyarete açılan Fenerbahçe Vapuru da geçici sergilere ve müze eğitim çalışmalarına ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
#Bursa"Sezercik", "Acı Hayat", "Küçük Hanım", "Otobüs Yolcuları", "Üç Tekerlekli Bisiklet" ve "Kanun Namına" adlı yapımların da aralarında bulunduğu çok sayıda filmde başrol oynayan Ayhan Işık, vefatının ardından geçen 42 senede, ardında bıraktığı unutulmaz yapımlarla yad ediliyor.
#Ayhan IşıkMimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği, bir asır önceki vapurların replikasının yapılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) proje sundu. Dernek, Şirket-i Hayriye vapurlarının İstanbul’un kültür tarihine ve turizmine kazandırılması için üniversitelerle de işbirliğine girdi. Son söz İBB’nin...
#Taç VakfıGeçtiğimiz hafta sonu seyahate meraklı bir grupla Evliyâ Çelebi’nin izinde Bursa’yı yeniden keşfettik. Büyük gezginimizin ‘seyyah’ apoletini taktığı bu şehirde, Seyahâtname’deki cümlelerin hâlâ güncel olduğuna şahit olduk. Güz biterken, güzel günde, nereleri mi gezdik, dolaştık? İşte size Bursa gezi rehberi…
#BURSABÜYÜK dedesi, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kaptanı, dedesi ise Şehir Hatları vapurlarında çarkçı başı olan İlker Çetin, üçüncü kuşak olarak denizcilik mesleğini sürdürüyor. Şehir Hatları vapurlarında 10 yılı aşkın süredir kaptan olarak çalışan 42 yaşındaki İlker Çetin, büyük dedesi İsmail Çetin ve dedesi Osman Çetin’in anılarıyla büyüdü. Denizden ayrı yaşamasının mümkün olmadığını belirten Çetin’in ise soyadı hikayesi bile ayrı önem taşıyor. Büyük dedesi İsmail Çetin, Mustafa Kemal Atatürk’ün kaptanlığını yaptığı sırada Soyadı Kanunu yürürlüğe giriyor. Mustafa Kemal Atatürk, büyük dede İsmail’e çok dayanıklı olduğunu düşündüğü için 'Çetin' soyadını veriyor.
#Haber1952 yılında İtalya’da yapılan İstanbul’da 18 deniz mili hızla Köprü’den Adalar’a, Yalova’ya giden Paşabahçe vapurunun Beykoz Sahili’nde kaderine terk edilmesi ve batırılacak iddiaları İstanbulluları harekete geçirdi. İstanbul Liman Başkanlığı ilan.gov.tr'den Paşabahçe Vapuru, için 4 Kasım 2019 tarihinde 273 bin liraya açık teklif usulüyle satışı ve sökümü yapılacak bir ihaleye çıkıyor. Paşabahçe Vapuru bu gelişme neticesinde tekrar gündem geldi.
#Paşabahçe Vapuruİstanbul Boğazı'nın tek adası olan Kuruçeşme Adası'nın sahibiyle ilgili son sözü mahkeme söyledi. Galatasaray Adası olarak da bilinen adanın miras yoluyla sahipleri olduğunu iddia eden 5 ismin Maliye Hazinesi'ne karşı açtığı tazminat davasını mahkeme 'aktif taraf sıfatı yokluğu' gerekçesiyle reddetti. Mahkemenin bu kararıyla üst kullanım hakkı Galatasaray Kulübü'nde olan adanın sahibinin Maliye Hazinesi olduğu tescillenmiş oldu.
#Galatasaray Adasıİsminin geçmişini araştırırken yalılara, bugününü anlamaya çalışırken gecekondulara yol düşüren bir mahalle Kocataş. Kafalar karışmasın diye özetleyeyim: Ormanın rengi haki, deniz manzarası hakiki, bitmeyen tapu derdi baki, elde kalan komşuluk illaki...
#KocataşMimar, restoratör, tarihçi... Değil söyleşmek, karşı karşıya oturmaktan bile onur duyduğum ‘Hocaların Hocası’... 1990’da emekli oldu. O gün bugündür, kendi tabiriyle 24 saat çalışıyor. Yazıyor, üretiyor, anlatıyor. Alanındaki en büyük başvuru kaynaklarından ‘Osmanlı Mimarisi’ adlı kitabı yeniden yayımlanan 92 yaşındaki Doğan Kuban’a, üzerine şiirler yazdığı sevgili İstanbul’unu ve bugünkü mimarlık anlayışını sordum.
#Doğan Kuban