Kış gelip de havalar soğuduğunda biz çareyi üzerimize kalın bir şeyler giymekte, kaloriferi ya da sobayı yakmakta buluyoruz. Peki vahşi doğada yaşayan hayvanlar kışın soğuklarından nasıl korunuyor?
#Hayvanlar6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazDeniz Memelileri Araştırma Derneği'nin (DMAD) Akdeniz'de yürüttüğü araştırma seferinde; Kaş ve Fethiye açıklarında, boyu 20 metreyi, ağırlıkları 57 tonu bulabilen ispermeçet (kaşalot) balinaları görüntüledi. Dernek kurucularından Efecan İştipliler, Akdeniz'de yaşayan ispermeçet balinaları için 250 ila 2 bin 500 arasında nüfus tahmini yapıldığını, Akdeniz popülasyonunun 'tehlike altında' şeklinde sınıflandırıldığını söyledi.
#AntalyaDeniz Memelileri Araştırma Derneği'nin (DMAD) Akdeniz'de yürüttüğü araştırma seferinde; Kaş ve Fethiye açıklarında, boyu 20 metreyi, ağırlıkları 57 tonu bulabilen ispermeçet (kaşalot) balinaları görüntüledi. Dernek kurucularından Efecan İştipliler, Akdeniz'de yaşayan ispermeçet balinaları için 250 ila 2 bin 500 arasında nüfus tahmini yapıldığını, Akdeniz popülasyonunun 'tehlike altında' şeklinde sınıflandırıldığını söyledi.
#KaşYükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün tamamlandı. Uzmanlara göre; sınavda analiz yapma, akıl yürütme, yorum yapma gibi beceriler gerektiren sorulara yer verildi. Genel olarak sınav müfredata uygun ve özenle hazırlanmış olarak yorumlandı.
#TYTSaffat suresi, En‘âm sûresinden sonra, Lokman sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Saffat suresini okumak isteyen Müslümanlar, Türkçe ve Arapça anlamını da öğrenmek istiyorlar. Sure tüm kaynaklarda aynı isimle anılmaktadır. 1. âyette geçen ve “sıra sıra dizilenler, saf tutanlar” anlamına gelen bu kelime, ağırlıklı yoruma göre melekleri ifade etmektedir. İşte Saffat suresinin tefsiri, meali ve okunuşu…
#SaffatOsmanlı başkenti olmanın mimari mirasını günümüze taşıyan tarihi ve güzel kent Bursa’yı çocuklar da çok seviyor. Tarihi kişiliklerle ilgili bilgileri somut olarak görebiliyor, dünyadaki benzerleriyle yarışan bilim merkezi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde (GUHEM) Ay yürüyüşünü deneyimleyebiliyorlar. Henüz plan yapmayanlara sömestirin ikinci yarısı için önerilerimiz var.
#SeyahatKonya’daki Sahipsiz Hayvan Bakımevi’nde yaşananlardan sonra ortaya çıkan görüntüler gözleri diğer barınaklara çevirdi. İstanbul’daki iyi örneklerden biri sayılabilecek Yedikule Hayvan Barınağı’nı gezdik ve “İyi bir barınak nasıl olmalıdır” sorusunun peşine düştük.
#Sahipsiz Hayvan Bakımevi’Buz Devri filmi, bir kez daha televizyonda izleyiciyle buluşuyor. 2002 yapımı animasyon filminin yönetmen koltuğunda Chris Wedge ve Carlos Saldanha oturuyor. Peki Buz Devri filminin konusu nedir, kadrosunda hangi isimler var? İşte Buz Devri filmi hakkında bilgiler...
#Buz DevriBirden fazla TV dizisinde kıyamet sonrası senaryolarıyla karşımıza çıkan, görünümüyle insanı ürperten Svalbard Küresel Tohum Deposu insanlığın tek umudu mu? Norveç’te bir dağın içine gizlenen ve sivillerin giremediği bu gizemli depo gezegenimiz için ne anlam taşıyor? 1,1 milyon “atalık” tohumu içinde barındıran sığınağın bilinmeyen yönleri…
#NorveçYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 243 bin 425 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, tek oturumda 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 sosyal Bilimler, 20 Fen Bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını değerlendirdi.
#YKSLiselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın ardından her yıl olduğu gibi soruların zorluk derecesi uzmanlar tarafından yorumlanıyor. Eğitim kurumlarının ilgili birimleri soruları analiz edip bu yılki sınavın değerlendirmesini yaptı. İşte uzman kurumlardan bu yılki sınavın detaylı analizi.
#LGSNesli tükenme tehlikesi altında bulunan balık türleri içerisinde Keler balığı gelmektedir. Bu sebepten dolayı deniz canlıları açısından önemli bir yer tutar. Peki, Keler balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi detayları ile derledik.
Özellikle görsel açıdan en ilginç balık türlerinden biri olarak aslan balığı gelmektedir. Aynı zamanda bir o kadar tehlikeli balık türleri içerisinde olduğunu ifade etmek mümkün. Peki aslan balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Aslan balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Kediler hayatımızda hemen hemen her yer rastladığımız ve sahiplenip beslediğimiz hayvanlardan biridir. Özellikle sevimli olmaları sebebiyle pek çok insan tarafından sevilirler. Bunun yanı sıra kediler ile alakalı olarak regl olup olmadıkları gibi birçok konu merak edilir. Bu bakımdan kedilerin regl olup olmadıklarını ve ne zaman adet oldukları hakkında pek çok bilgiye sahip olabilirsiniz. Sizin için Kediler regl olur mu? Kediler adet ne zaman adet olur ve nasıl anlaşılır tüm detayları ile derledik.
#Kediler Regl Olur Mu?Fen bilgisi, çocuk ve gençlerin gerçek yaşamda var olan maddesel ilişkileri kavramaları, bilimsel vizyon geliştirmeleri ve problem çözme becerileri kazanmaları için gereken bakış açısını ve düşünme yöntemlerini sunar. Bu yönüyle fen bilgisi, ders olmanın yanında bilimsel düşünmenin temellerini atan bir alandır.
#Konuk Yazarİnsansı görünümü ile bilinen maymunlar, memeli hayvanlar grubunda yer alır. Bununla birlikte içinde lemur ve insanların da bulunduğu primatlar sınıfında yer alır. Antarktika dışında kalan tüm kıtalarda farklı maymun türleri yaşıyor. Maymunların en önemli özellikleri arasında ise, her ortama çabuk bir şekilde uyum sağlamalarıdır. Aynı zamanda da maymunların, taklit yetenekleri de çok gelişmiştir. Maymun türleri ve isimleri nelerdir detayları ile derledik.
Vegan beslenmenin çoğu kez bitkisel beslenmeyle aynı şey olduğu düşünülüyor. Oysa ikisi arasında çok önemli bir fark var: Veganlık çevresel hassasiyet ve hayvan refahından kaynaklı bir yaşam biçimiyken bitkisel beslenme sağlık odaklı bir beslenme biçimi...
#VeganMelih Uslu’nun altıncı kitabı ‘Arabayla Anadolu’ geçen hafta yayımlandı… Hürriyet Seyahat’in de yazarlarından olan Uslu’yla kitap için dört teker üzerinde yaptığı 22 bin 200 kilometre yolu, sevdiği rotaları, arabayla seyahatin inceliklerini ve yolda olmanın güzelliklerini konuştuk.
#Melih UsluDNA konusu çok sayıda insanın sıklıkla duyduğu ve de merak ettiği önemli konular arasında ilk sıralarda yer almaktadır. DNA kısaca tanımlandığında tüm organizmalar ve bazı virüslerin canlılık işlevlerini taşıyan bir nükleik asit olarak ifade edilebilir. Sizin için DNA nedir ve açılımı nasıldır? DNA yapısı ve özellikleri hakkında bilgi konularını detaylarıyla derledik.