Paylaş
Köpek dostlarımıza çikolata ikram etmeden önce bir kez daha düşünmemizi gerektiren tehlikeyi bilmenizi öneririm. Çikolatanın içerisindeki “teobramin” maddesi, miktarına bağlı olarak köpekler için zehirleyici olabilir. Toksik miktarda çikolata tüketmiş bir köpekte; kusma ve nöbet benzeri şuur kayıplarının yanı sıra kalp ritimlerinin bozulması ve taşikardi gibi tehlikeli semptomlarla beraber can kaybı da yaşanabilir!
* * *
Barınaklarda sahiplenilmeyi bekleyen yetişkin köpeklerin -yaşlarının büyük olmasına bağlı olarak- “aile hayatına ve yeni sahiplerine alışamayacakları” algısı yanlıştır. İyi ve doğru davranıldığı takdirde yetişkin köpekler de yeni sahiplerine çok çabuk alışır ve aile ortamına kolaylıkla adapte olurlar. Üstelik yavru köpeğin büyüme süreci içerisindeki bazı zorlu davranışlarını, yetişkin köpeklerde görmeyiz ve uyumlarının oluşması da buna bağlı olarak daha kolay şekillenir.
* * *
Kediler, köpeklere oranla soğuk havaya karşı dirençleri daha düşük olan canlılardır. Özellikle kış aylarında kediler için sığınacak ve ısınacak yerlere olan ihtiyaç çok önemlidir. Aynı şekilde soğuk havalarda aç kalmaya karşı olan toleransları da köpekler kadar yüksek değildir. Soğuk havalarda dışarıda yaşayan kedi dostlarımız için yemek ve sıcak barınma ortamları organize etmek, geceleri onları apartman boşluklarında kalabilmeleri için apartman kapılarını hafif açık bırakmak, özellikle arabalarımızı çalıştırmadan önce ısınma hedefli motor bölümüne sığınmış kedi ihtimalini unutmamak önemlidir.
* * *
Su, tüm canlılar için yaşam kaynağı olduğu gibi kedi ve köpekler için de son derece önemlidir. Evde ve sokaktaki dostlarımızın temiz ve taze suya ihtiyaçları vardır. Onların su içişleri ilginç ve birbirinden farklıdır. Köpekler suyu dillerini bir kepçe gibi kullanarak ağızlarına taşır ve iterler. Bu işlem esnasında zaman zaman hava yutar ve suyu etrafa saçarak içerler. Eğer yerden yüksek su kapları kullanılırsa hava yutmaları ve suyun etrafa saçılması minimalize olur. Kediler ise su konusunda daha seçici ve titizdirler. Taze, akan ve oksijenize olmuş suları tercih ederler. Suyu içerlerken büyük bir ustalık gösteren kediler dillerini ve suyun yüzey gerilimini kullanırlar. Son derece sessiz ve saçmadan su içebilirler.
* * *
Köpekler tüm canlılar arasında en fazla ırk çeşitliliğine sahip olan türdür. Bunun en büyük sebebi insanların değişik köpek ırklarını birbirleriyle çifleştirerek yeni ırklar elde etme tutkusudur. İnsanoğlunun kozmetik kaygıları ve görsellik takıntısı, aynı tür içerisinde çok farklı fiziksel çeşitliliğe sahip ırkların oluşmasına neden olmuştur. Bu durum, köpeklerin atasını geriye doğru takip etmek ve soyağacının çıkarılmasında zorluklara sebep olmuştur. Californiya Üniversitesi’nin Evrim Genetiği bölümünde yapılan bir araştırmada IGF1 genini inceleyerek üç farklı boyuttaki köpeklerden almış oldukları kan ve doku örnekleri incelenmesinde bu genin gri kurtlarla benzeştiğini bulmuşlardır.
* * *
Köpekler doğduktan beş hafta sonra süt dişleri görünür hale gelir. Yavru köpeklerin ağzında 28 adet süt dişi bulunmaktadır. 4.5 aylıktan itibaren süt dişleri dökülmeye ve kalıcı dişler şekillenmeye başlar. Yetişkin bir köpeğin 20 adet üst ve 22 adet de alt çenede de olmak üzere 42 adet kalıcı dişi vardır.
* * *
Köpekler, evcilleşme basamağının en üst halkasında insana daha yakın oldukları için insanla işbirliğine daha yatkınlardır. Buna rağmen kediler karmaşık avlanma stratejileri geliştirme ve problemlerin akut çözümünde geçmiş hafızalarının kuvvetliliğinden ötürü köpeklerden bir adım öndedirler.
* * *
Köpeklerin derisi insanlardaki gibi gözenekli değildir. Dolayısıyla bizler gibi vücuden terleyemezler. Köpeklerde terleme soluk alıp vererek mümkündür. Bu sebepten sıcak çarpmasına yatkınlıkları yüksektir.
* * *
Kedilerin IQ seviyeleri köpeklere göre daha düşük olmasına rağmen, karmaşık problemlerin çözümünde köpeklerden oldukça başarılıdırlar.
Paylaş