COVID-19 salgın sürecinde sınava hazırlanan öğrencilerimiz zor bir dönemi geride bırakmak üzeresiniz. Hafta sonu yapılacak sınavla ilgili en çok hissedilen duygulardan bir tanesi kaygıdır. İlk olarak kaygıyı gerçekçi bir şekilde anlamak önemli olacaktır. Kaygı, stres verici durumlarla karşılaştığımızda hepimizin belli ölçülerde yaşadığı bir uyarılmıştık durumudur. Kaygının belli bir düzeyde yaşanması doğaldır çünkü belirli bir derecede yaşanan kaygı motive edicidir ve performansınızın yükselmesine yardımcı olabilir.
#COVID-19Psikolojinin öncüleri tarafından çalışılan birçok ekolün bir arada ele alınacağı Türkiye Psikoterapi Zirvesi, Dünya Psikoterapi Konseyi Başkanı ve Sigmund Freud Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Alfred Pritz’in katılımıyla 28-29 Nisan’da düzenlenecek.
#Türkiye Psikoterapi ZirvesiAlman asıllı ABD'li bilgisayar bilimci Joseph Weizenbaum, bundan 57 yıl önce, dünyanın ilk sohbet robotunu geliştirerek teknolojide bir çığır açtı. Ancak ilerleyen zamanda Weizenbaum tam bir yapay zekâ karşıtına dönüştü. Peki tanınmış bilim insanının fikrini değiştirmesine sebep olan şey neydi? İşte ayrıntılar...
#Yapay ZekaAvusturya’nın başkenti Viyana, Avrupa şehirleri arasında kesinlikle vazgeçilmezlerim arasında ilk sıralarda yer alıyor. The Economist’in araştırma ve analiz bölümü Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından 173 şehrin verilerine bakılarak yıllık hazırlanan yaşanabilirlik endeksinde 2023’te de birinci seçilerek üst üste ikinci kez ‘Dünyanın En Yaşanabilir Şehri’ olma unvanını korudu. Viyana, aynı zamanda kişi başına düşen yeşil alan bakımından da dünya birinciliğini koruyor. Ben de bu aralar güzel havaları fırsat bilip bu güzel şehri tekrar ziyaret ettim ve güzelliklerini sizlerle paylaşmak istedim.
#AVRUPADAN HABERBilim insanları yaşadığımız travmalar, sağlıksız beslenme gibi pek çok etkenin kâbus görmemize neden olabileceğini söylüyor. Siz de sık sık kötü rüya veya kâbus görüyor ve bundan kurtulmak istiyorsanız bu haberimiz çok ilginizi çekecek…
#Uyku Sağlığı"Halka mâl olmuş" sözünün cuk oturduğu biri varsa o da 20'nci yüzyılın hatta belki de dünya tarihinin en büyük dehalarından biri olan Einstein'dır, değil mi? Maalesef tam olarak değil. Einstein'ın fikirleri ve keşifleri bir yana ismini ve yüzünü kullanabilmek bile o kadar basit değil...
#Albert EinsteinDolmabahçe Sarayı’nın arka kesiminde yer alan Swiss Otel ile ilgili satış kararı İBB Meclisi’nden geçti ama gündemden hâlâ düşmedi. CHP’den dün isimlerini yazdığımız dört isim ret oyu kullanmadı. Aksine CHP’den Mehmet Ali Tüy, Özgür Öz; İYİ Parti’den Yakup Fındık, Bora Kılıç İBB Meclisi’nde ret oyu kullandılar ve meclis tutanaklarına son derece açıklayıcı şerhlerini işlettiler. İYİ Partili Yakup Fındık raporun geri çekilmesi gerektiğini söyleyerek aykırı teklifi oylattı ama kendi partisinin oyları ile teklifi reddedildi. İBB’de önceki günkü görüşmeler altı saat sürdü.
#CHPAvusturyalı nörolog, kişiliğin 5 farklı dönemden geçerek geliştiğini öne süren psikanalitik kuramın kurucusu Sigmund Freud'un hayatı online bir dizi projesine konu oldu. Netflix üzerinden yayınlanan 'Freud' dizisinde Sigmund Freud'un gençlik yıllarına odaklanılıyor. Peki, Sigmund Freud kimdir? İşte İşte Sigmund Freud'un hayatında dair bilgiler ve kitapları...
#Sigmund Freud KimdirBaşta Franz Kafka olmak üzere Alfred Adler, Ingeborg Bachmann, Wolfgang Borchert, Heinrich Böll, Alfred Brauchle, Bertolt Brecht gibi Almanca yazarlardan yaptığı çevirilerle edebiyat dünyasına büyük katkı sunan usta yazar Kâmuran Şipal, 93 yaşandı hayata veda etti.
#Kamuran ŞipalNietzsche’nin evlilik teklifini kabul etmeyen, büyük şair Rilke’nin aşkına karşılık vermeyen, Freud’un öğrencisi ve yakın dostu Lou Andreas-Salomé’nin otobiyografik romanı ‘Ruth’, bir öğrenci ve öğretmen ilişkisinin karşılıklı ‘büyülenmeye’ dönüşmesinin hikayesi...
#Lou Andreas-SalomeODTÜ'lü üç genç bilim insanı, kanser hastalıkları ile ilgili önemli bir buluşa imza attı. Hastalara standart olarak uygulanan kemoterapi sonrası ortaya çıkan bir dizi soruna radikal bir çözüm bulundu. Uzun araştırmalar ve testler sonrası geliştirilen kişiye özgü ilaç kiti sayesinde, vücudun kemoterapiye vereceği tepki, ilacın işe yarayıp yaramayacağı ortaya konulabiliyor.
#ODTÜ Biyoenformatik BölümüCumhuriyet’in kuruluşundan beri yüksek lisans/doktora eğitimi için değişik kanun ve yönetmeliklerle Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda yurtdışına farklı sayıda öğrenci gönderildi. Ancak gidenlerin birçoğu geri dönmedi. Birinci soru: Ülke olarak acaba nerede yanlış yapıyoruz da gidenler geri dönmüyor? İkinci soru: Gidenlerin hepsi geri dönmeli mi?
#Beyin GöçüUyku yaşamın ayrılmaz bir parçası. Ama dikkatle düşünülürse, tuhaf bir şey. Her akşam kendimizden geçip, hareketlerimizin kontrolünü bırakıyoruz.Atalarımızı vahşi hayvanların saldırılarına karşı korumasız bırakan uykunun, evrim sürecinde bize sağladığı bazı avantajlar da olmalı.
#UykuO hırslı, öğrenmeye aç, neredeyse karşısına çıkan her şeye “Bana ne öğretebilir” diye yaklaşan bir kadın... Son dönemde kurucusu olduğu Aralık Derneği’yle farklı projelere imza atıyor... Bir de mahmure.com sitesinde röportajlar yapıyor, danışmanlık hizmeti veriyor. Bunu yaparken sevdiklerini de ihmal etmiyor üstelik. Elif Dürüst, “Her kadının içinde birden fazla kadın var. Anne, eş, iş kadını ve birey” diyor.
Geçen pazar Ertuğrul Özkök’ün "Yaralı Kirpi Requiem"ini okuyunca aklıma, bir oklu kirpi hayranı olan Sigmund Freud geldi. Özkök’ün masası üzerinde bir kirpi gördüğümü anımsamıyorum. Freud’un Londra’daki, müze haline getirilmiş evinin çalışma masası üzerinde hálá duran oklu kirpinin öyküsünü sizinle paylaşacağım.
"Aşk, bir çingene çocuğudur, yasa tanımaz!" Bizet’in ünlü operasındaki kırmızılı kadın Carmen, böyle demişti aşk için. Ya 'kimyamız tuttu', 'bir elmanın iki yarısıyız', 'aşkın ömrü 3 yıldır” gibi saptamalara ne dersiniz? Merak etmeyin hepsinin bilimsel bir dayanağı var. Çünkü bilim adamları kadın ve erkeğin aşkın kendine has karmaşık 15 yasası tarafından yönetildiğini söylüyor.