Coğrafi işaretli Manisa sultani çekirdeksiz üzümü dünyanın en eski meyve türlerinden biri. Sofralık olarak taze taze yenebildiği gibi zaman zaman farklı tariflerde de tercih edilebiliyor. Bu çok lezzetli meyvenin yapraklarıysa genellikle zeytinyağlı sarma yapımında kullanılıyor.
#Sultani Çekirdeksiz ÜzümDeğerli okurlarım ve lezzetsever dostlarım; bugün sizleri, biz torunlarına geniş bir lezzet seçkisi bırakan Osmanlı saray mutfağına ait en özel tatlarından biri ile buluşturmak istiyorum: kayısılı yahni… Dünya tarihinin en önemli ve en güçlü imparatorluklarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu, 700 yıl gibi uzun bir döneme yayılan egemenliğin hükümdarlığını sürdürdü. Sınırlarını ve topraklarını genişlettikçe birçok kültürü ve mutfağı himayesine katan Osmanlı, zamanla bu çeşitliliği kendi saray mutfağına da uyarladı. Bu özel mutfağın farklı çeşit ve tatlara sahip olmasının en büyük nedenlerinden biri de payitahtta farklı kültürlerin bir arada yaşamasıydı. Et yemeklerinin büyük önem taşıdığı saray mutfağında, en fazla tercih edilen etlerin başında ise koyun eti, keçi eti ve oğlak eti gelirken, etin en büyük eşlikçisi de tereyağı ve kuyruk yağı oluyordu. Meyve ve bol baharat kullanımı da saray mutfağında öne çıkan özellikler arasında sayılıyordu. Öyle ki kayısı, erik, üzüm hatta kavun, saray mutfağında et yemeklerinin vazgeçilmezi olmuştu.
#Kayısılı YahniKış mevsimi, dayanıklı sebze ve meyvelerin yetiştiği dönemdir. Vücut direncimizi artıran ve hastalıklarla savaşan tüm maddeler ise bu güçlü besinlerde bulunur. Her zaman söylediğim gibi sağlığın şifresi, mevsimsel beslenmede gizlidir. Peki, sofralarımızın baş tacı olmayı hak eden o besinler neler mi? Kağıt ve kaleminiz hazırsa başlayalım. İşte size mini bir liste…
#Buğra BuyrukçuAşk, sadakat ve ihanet üçgeninde geçen, izleyenleri daha ilk bölümünde ‘ters köşe’ yapmaya hazırlanan Senden Önce için nefesler tutuldu. Bu akşam 20.00’de Kanal D ekranında izleyici karşısına çıkacak olan dizi, iki kadın ve tuzağa çekilmeye çalışılan bir adamın tutkulu öyküsünü anlatacak.
#Senden ÖnceBalıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü uhdesinde 1750 parselde bulunan yaklaşık 180 bin adet zeytin ağacı, dron ve yerden sayım sonrasında koruma altına alındı. Her zeytin ağacının coğrafi koordinatları belirleniyor ve veri tabanında saklanıyor.
#BalıkesirPortakal, limon, mandalina, greyfurt gibi meyveler ‘enerjik’ renkleri ve taze aromalarıyla soframızı zenginleştirir. Sadece lezzetleriyle değil, aynı zamanda sağlık dostu özellikleriyle de öne çıkarlar. Bu hafta sizinle narenciyenin faydalarını ve sağlıklı tariflerimi paylaşmak istiyorum.
#Dr. Ayça KayaCennet hurması olarak da andığımız Trabzon hurmasının ardından çürük domatese benziyor diye konuşuyorsunuz, biliyoruz. Ama aslında şeklini beğenmeyip hor gördüğünüz o güzelim meyveyi tanısanız çok seveceksiniz. Bir kere, en azından bir kez şans vermiş olanlar LEZİZZ sual olunmayacağını bilir. Yine de onu bolca tüketmeli, meyve olarak çiğ çiğ yiyemiyorsanız da çeşit çeşit tarifin içine dahil etmelisiniz. Neden bu kadar ısrarcı olduğumuza gelirsek, cennet hurmasının faydalarını öğrenince siz de bize fazlasıyla hak vereceksiniz. Karşınızda, faydalarından nasıl tüketebileceğinize, nerede bulacağınızdan zararlarına, tüm yönleriyle Trabzon (cennet) hurması!
#Cennet HurmasıHava soğuyor, kış aylarına merhaba demeye hazırlanıyoruz. Ancak bu mevsim ne yazık ki beraberinde hastalıkları da getirebiliyor. Gecelerin uzun olması, kapalı alanlarda daha çok vakit geçirilmesi ve hareketsizlik tetikleyici unsurlar... Bu aralar mevsimsel hastalıklardan korunmak ve bağışıklığı yükseltmek herkesin önceliği. Benim de şifalı çorbadan altın süte bünyemize güç verecek tarif ve önerilerim var.
#KışÇoğu zaman yemekleri aynı gün içinde tüketmek mümkün olmayabiliyor. Özelikle kalabalık olmayan ailelerde ertesi gün yemeklerin ısıtılması seçeneği kullanılıyor. Ancak bazı yiyecekler ertesi güne kaldığında zehir saçabiliyor. Uzmanlar yiyecekleri bir kereden fazla yeniden ısıtmamanız gerektiğini söylüyor. Çünkü sürekli değişen sıcaklıklar bakterilerin çoğalmasına ve gıda zehirlenmesine neden olmasına daha fazla fırsat sağlıyor. Peki, tekrar ısıtılmaması gereken yemekler hangileri ? İşte ikinci kez ısıtılmaması gereken yiyecekler...
#Ispanak Ertesi Güne Yenir MiSevgili lezzet sever dostlarım... Hiç şüphesiz domatesler, tezgahlara çıkmaya başladığı ilk andan itibaren kıpkırmızı görüntüsüyle iştah kabartır. Peki ya yemyeşili? Her yaz sonu olduğu gibi bu sonbahar da kısa bir süreliğine kendini gösteren yeşil domatesler, hasat edilmeye başlandı. Yeşil domatesler mutfaklarımızda her ne kadar genellikle turşu hazırlıkları için kullanılsa da ben bu kez size yemek önerisiyle geldim. Yeşil domatesin yemeğini bilenler kadar ilk defa duyanların olacağını biliyorum. Fakat mayhoş tada sahip yemeklerden keyif alanlardansanız bu tarifin vazgeçilmezleriniz arasına yerleşeceğine inanıyorum.
#Yeşil Domates YemeğiSağlıklı atıştırmalıklarda, meze ve salatalarda ya da soslarda... Cevizi günlük beslenme rutinimize dahil etmenin birçok pratik yöntemi var. Bilişsel fonksiyondan tutun da kalp sağlığı, kolesterol ve kan şekeri dengesine faydaları saymakla bitmeyen bu minik mucizeyle birbirinden lezzetli tarifler hazırlayabilirsiniz...
#CevizBazı meyve sebzeler tam bir şifa deposu olarak bilinmektedir. Bu meyvelerin sadece mevsimlerinde değil her zaman tüketilmesi gerekmektedir. Mevsimi dışında da bu ürünlere ulaşmak için meyvelerin bazı işlemlerden geçirilmesi gerekir. Bu yapılan işlemlerinde sağlıklı olması gerekmektedir. Kişilerin sağlıklarına zarar verecek işlemlerden uzak durmak gerekmektedir. Dut pek çok hastalığa iyi gelen tam bir şifa deposudur. Dut kurutularak ta tüketilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Dutİngiltere’de Cambridge Üniversitesi'nde ‘besin intolerans’ eğitimi alan profesyonel çiftçi Hayriye Kuşçu, memleketi Eskişehir’de yetiştirmeye başladığı mor patates ekimini Anadolu topraklarında yaygınlaştırmaya çalışıyor. Amasya’ya gelip giydiği şalvarla traktörün direksiyonuna geçen evli ve 2 çocuk annesi Kuşçu, İnka kral ile kraliçelerinin yiyeceği olduğunu belirttiği şifa deposu mor patateslerden ekti.
#AmasyaSevgili dostlar, bu hafta köşeme Hatay bölgesine has karadut cinsi Şam-ı duttan yapılan, tamamen doğal, katkısız karadut reçelini taşımak istiyorum. Bizim topraklarımızda Şam-ı dutun genellikle şurubu yapılıyor. Hatta damakları şenlendiren bu karadut şurubu, Hatay’da bayramların vazgeçilmez ikramı olarak anılıyor. Canım memleketim, yaşadığı deprem felaketine rağmen bu yıl da bolluğunu bereketini bizden esirgemedi ve karadut ağaçları meyveleriyle doldu taştı.
#Karadut ReçeliTerbiyeli karnabahar çorbası, karnabahar sevmeyenlerin bile sevebileceği türden bir çorba tarifi. İnsan bir çorbadan daha ne ister. Hem çok faydalı şifa deposu hem de yapımı kolay… Yiyen herkesten tam not alıyor, karnabahar sevmeyenlere bile karnabahar sevdiriyor.Bu sebze çorbasını denemeden geçmemelisiniz.
#İftar MenüsüStandart yemek çeşitlerinden sıkılan, akşam yemekleri için farklı bir tarif arayan okuyucularım için yepyeni bir tarifle geldim bu hafta; ceviz büyüklüğünde ufak yumrular şeklinde büyüyen, katmanlı yapıya sahip bir sebze desem? Evet, bildiniz! Brüksel lahanası… Üstelik ayvalı terbiyeli…Birçoğunuzda lahana ismini duyar duymaz “Hımmteşekkürler, ben almayayım.” tepkisi uyandığını biliyorum.Fakat vereceğim bu tarifle, Brüksel lahanasına olan bakış açınızı hatta bu sebzeyle olan ilişkinizi değiştireceğime inanıyorum.
#Brüksel LahanaKuşburnu sağlık açısından oldukça faydalı. Kuşburnu çay olarak tüketildiği gibi reçel veya marmelat olarak da tercih edilebilir. Ayrıca kahvaltı sofralarında tercih edebileceğiniz gibi kek ve kurabiyelerinize de lezzet katabilirsiniz. Peki kuşburnu marmelatı nasıl yapılır, nişasta eklenir mi? İşt kuşburnu marmelatı tarifi ve malzemeleri...
#Kuşburnu Marmelatı Nasıl YapılırYılda 400 bin adet sofralık zeytin, 40 bin ton zeytinyağı üretilen Akhisar, benzersiz yemekleriyle de öne çıkıyor. Mesela Paçacı Önder’in pideli kelle paçası favorim. Genellikle Antep fıstığıyla yemeye alışık olduğumuz katmeriyse Akhisar’da yumurta, peynir ve maydanozla yapıyorlar. Bölgenin kuzu çevirmesi ve köftesi kadar bilinmese de çok lezzetli bir alternatif.
#ZeytinSiyah zeytin cildi onarırken cilt yüzeyindeki hasarları da giderir. Hücre yenileyici özelliğe sahip olan siyah zeytin saçları beslerken saç tellerini de güçlendiriyor. E vitamini açısından zengin olan siyah zeytin saçların daha sağlıklı ve gür olmasını sağlar. Siyah Zeytinin cilde ve saça faydaları nelerdir? Çekirdeğinin neye faydası var ayrıntıları ile derledik.
#Siyah ZeytinKızılcık tarhanasının Bolu yöresine ait bir ürün olduğu söylenebilir. Bolu ilinde yetişmekte olan kızılcık meyvesinin püre haline getirilmesiyle hazırlanan bir tarhana türüdür. Kızılcık tarhanasının yapılabilmesi için kızılcık meyvesinin kullanılması gerekmektedir. Üstelik tüketilen kızılcık tarhanasının sağladığı birçok faydanın olduğu söylenebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kızılcık TarhanasıÖksürük, solunum yolu sistemi üzerinde oluşan rahatsız edici bir durumdur. Öksürüğe iyi gelen şeyler ile geçmesi mümkündür. Öksürüğe iyi gelen şeylerin başında süt ve bal karışımı gelmektedir. Ilık süt ile boğazınızı yumuşatarak öksürüğünüzü kesebilirsiniz. Yiyecek grubunda da mercimek, karalahana ve bürüksel lahanası öksürüğe iyi gelmesi ile bilinmektedir. İşte, tüm detaylar.
#Öksürük