Paylaş
Ekim ayı, Ege kıyılarına gitmeyi en sevdiğim zaman... Sadece turistlerin el ayak çekmesinden dolayı değil. Asıl, zeytin hasadının o güzel telaşının tüm Ege’ye yayılmasından dolayı... Geçen sene Edremit’te zeytin hasadındaydık. Bu seneyse MasterChef Türkiye ekibiyle birlikte zeytin hasadı için Akhisar’a gittik.
Hüseyin Üzek/Süleyman Üzek
Zeytin denince hepimiz Edremit’i biliyoruz. Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağının yüzde 60’ından fazlası buradan geliyor. Özellikle son birkaç yıldır üretim tütünden zeytine kaymış durumda...
14 milyon genç zeytin ağacına sahip Akhisar ise 22 bin zeytin üreticisiyle yılda 400 bin adet sofralık zeytin, 40 bin ton zeytinyağı üretiyor. Alhatoğlu Zeytinyağı, yönetim kurulu başkanı sevgili Alper Alhat’ın öncülüğünde zeytin üretiminde doğru bilinen yanlışları düzeltiyor ve neredeyse tümü soğuk sıkım olmak üzere doğru üretim mekanizmaları geliştiriyor.
TAŞ FIRIN KULLANIYORLAR
Bu haftaki programı 80’den fazla anıt ağacın olduğu bir zeytin ağacı açık hava müzesinde çektik. Ağaçların yaşları 800 ile 1500 arasında... Bizden binlerce yıl önce var olan ağaçların arasındayken aklıma insan doğasının açgözlülüğü ve nankörlüğü geliyor. Ülkede son aylarda çok tartışılan zeytinlik bölgelerde maden çıkarma çalışmaları bu umarsızlığın en büyük kanıtlarından. İnsan ırkı olarak, biz kimiz ki bizden binlerce yıl önce var olmuş ve belki de soyumuz tükense de bizden binlerce yıl sonra var olmaya devam edecek bu canlıları yok etme hakkını kendimizde buluyoruz!
Paçacı Önder’in pideli paçası
Akhisar sadece zeytiniyle değil, benzersiz lezzetleriyle de ziyaret edilmeyi hak ediyor. Bu ziyarete sabah erkenden Paçacı Önder’de başladık. Şu anda işin başında paçacı Süleyman Üzek ve oğlu Hüseyin (beşinci kuşak) duruyor. Hâlâ büyük dedeleri Kara Ahmet’ten kalma taş fırında sadece dana kelle ve paça kemiklerini kullanarak yoğun lezzetli ve şifa deposu çorbalar hazırlıyorlar. Özellikle taze yapıp kuruttukları ekşi maya pideli paça, benim favorim.
Bu ziyaretimin en büyük sürprizi bölgenin her yerden farklı yapılan katmeri. Genellikle tatlı yemeye alışık olduğumuz katmeri yumurta, peynir ve maydanozla servis ediyorlar. Zeytinyağında piştiği için ince açılmış yufkası daha da çıtır oluyor. Bölgenin kuzu çevirmesi ve köftesi kadar bilinmese de bence çok lezzetli bir alternatif.
Yıldız Katmer’in peynirli katmeri... Zeytinyağında pişiyor, yufkası çıtır çıtır oluyor.
Ege’deki çoğu ilçede olduğu gibi buranın da kendine özgü köftesi çok meşhur. Köftenin özelliği yüzde 100 dana etinden yapılması ve etin lezzetini öne çıkarmak için çok az miktarda kekik dışında başka hiçbir baharat kullanılmaması... Üsküp’ten memleketlim İslam (Yürekli) Usta, bu köftenin bölgeye muhacirler tarafından getirilse de bölge hayvanının lezzetinden ve ustaların zanaatinden dolayı çok popüler olduğunu söylüyor. Her ne kadar Akhisar deyince herkesin aklına kuzu çevirme gelse de bence bölgenin asıl kuzu yemeği Akhisar surası. Kaburga dolmasına yakın bir versiyon olan sura, en az 12 saat ağır odun ateşinde pişiriliyor. Genellikle düğünlerde ve ziyafetlerde yapılan bu yemek, kayıt altına ve korunmaya alınması gereken çok özel bir lezzet bence. Yemeğe ismini, içinde pişirildiği derin sura tepsisi veriyor. Etin dışını çıtır yapmak için en önemli püf noktasıysa, tuzla ovalamak.
Akhisar, zeytin üretimine getirdiği yenilikçi bakış açısı, misafirperver halkı ve yöresel lezzetleriyle sadece şehirlerarası bir gastronomi durağı değil, başlı başına ciddiye alınması gereken bir lezzet noktası.
Paylaş