Son günlerde sıcaklıkların artmasıyla birlikte sıcak çarpması belirtileri yeniden gündeme geldi. Sıcak çarpması, aşırı sıcağa maruz kalma nedeniyle vücut ısısının tehlikeli seviyelere yükselmesi durumudur. Acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur ve ölümcül olabilir. Anında müdehale edilmeyen sıcak çarpması beyin, kalp, böbrekler ve kaslara hızla zarar vererek, hatta beyin kanamasına yol açarak hayati riske neden olabiliyor. Peki sıcak çarpması nedir, belirtileri nelerdir? Aşırı sıcaklara dikkat! Sıcak çarpmasına ilk yardım bilgisi ve tedavisi
#Sıcak ÇarpmasıSon günlerde sıcakların artacağına yönelik Meteoroloji'den ve uzmanlardan peş peşe uyarılar yapılıyor. Yüksek sıcaklıklara bağlı olarak oluşabilecek sıcak çarpması durumuna karşı bir uyarı da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi. ,Koca, kronik rahatsızlıkları olanların risk grubunda olduğunu ifade etti. Güneş çarpması güneş altında uzun süre vakit geçirerek, vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların bozulmasına sebep olan klinik bir sonuçtur. Hava sıcaklarının birden bire yükselmesi ile beraber güneş çarpması şikayetlerinin de yoğunlaştığı görülür. Meteoroloji Genel Müdürlüğü sıcaklıkların 44 dereceye kadar yükselebileceği uyarısında bulundu ve güneş çapmasından korunmanın yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Peki, sıcak çarpması nedir, belirtileri nelerdir? Güneş çarpmasına ne iyi gelir? İşte güneş çarpmasından korunmanın yolları...
#Güneş ÇarpmasıSICAK havaların, özellikle de güneşle kontrolsüz buluşmaların yaratabileceği bazı sağlık sorunları var ve bir bölümü hayatı tehdit edici olabiliyor. İşte bu nedenle, Dokuz Eylül Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı’ndan, Akademik Acil Tıp ve Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, “Herkes İçin Acil Sağlık Derneği” Genel Sekreteri Prof. Dr. Gürkan Ersoy’un açıklamaları çok önemli. Şöyle diyor Ersoy;
#1Yaz aylarında çoğumuz arabaya biner binmez bir an önce serinlemek için klimayı çalıştırırız. Havalandırmadan çıkan soğuk havanın yüzümüze vurmasını istiyoruz ama klimaların bu şekilde kullanımı yüz felcinden solunum hastalıklarına hatta kansere kadar ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.
#KlimaTüm yurt genelinde kavurucu sıcakları yaşamaya başladık. Dışarıdan eve girdiğimizde ya da arabaya bindiğimizde imdadımıza klimalar yetişiyor. Ancak klimaların yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Özellikle arabaya biner binmez klimanın açılması son derece tehlikeli. Peki, nedir bu kadar tehlikeli olan şey? Hem araç içinde hem de ev ve iş yerlerinde klima kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgül Naurzvai ile konuştuk.
#SağlıkÇocuklarda ateşin her zaman dikkate alınması gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Aslı Yalçınkaya “1 yaş altı bebekler her ne olursa olsun ateşlendiklerinde bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Ateşe ishal, kusma eşlik ediyorsa sıvı kaybını arttırarak daha riskli hale gelebilir” dedi.
#ÇocukSürekli aynı hareketlerin yapılması sonucu ortaya çıkan karpal tünel sendromu, günlük işlerin yapılmasını dahi zorlaştırabiliyor. El ve bilekte uyuşukluk ve ağrı ile ortaya çıkan hastalığın tedavisinin ertelenmesi ciddi sorunlara yol açabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Şenay Şıldır, karpal tünel sendromu ile ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Karpal Tünel SendromuYazın getirdiği en ciddi hastalıklardan biri güneş çarpması. Özellikle çocukların, kronik hastalıkları olanların güneşle ve sıcak havalarla olan temasına dikkat etmesi gerekiyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Alev Özsarı güneş çarpmasına karşı alınabilecek önlemleri ve güneş çarpması durumunda yapılabilecekleri anlattı.
#Güneş ÇarpmasıGüneş veya sıcak çarpmaları havaların ısınması ve yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte sıklıkla görülmeye başladı. Güneş çarpmaları, aşırı sıcağa maruz kalma sonucu, beden ısısını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak, vücut ısısının düşürülememesi sonucu ortaya çıkan ve hayat kalitesini düşüren bir durum olarak dikkat çekiyor. Peki, Güneş çarpmasına ne iyi gelir? Güneş çarpması nasıl geçer?
#Güneş Çarpmasına Ne İyi Gelir?Kasvetli kış mevsiminin ardından baharın gelişiyle ortalık canlandı. Ağaçlar çiçek açmaya, çevremiz yavaş yavaş renklenmeye başladı, bahar geldi. Fakat bahar mevsimi, bazen insanlar üzerinde olumsuz etkiler de yaratabiliyor. ‘Bahar sendromu’ olarak adlandırılan durum özellikle sınava hazırlanan öğrencilerin performansını düşürebiliyor. Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak’ın bu durumdaki öğrencilere, ailelere ve öğretmenlere önerileri var.
#Binnur Yeşilyaprak