Güncelleme Tarihi:
Güneş altında uzun süre kalma sonucu vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların bozulmasına bağlı olarak belirtileri ortaya çıkan güneş çarpması, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. İşte, güneş çarpmasına maruz kaldığınız zaman yapmanız gerekenler…
GÜNEŞ ÇARPMASI NEDİR?
Güneş çarpması güneş altında uzun süre kalma sonucu, vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkan klinik bir tablodur. Hava sıcaklarının ani olarak yükselmesi ile birlikte sıcak çarpması şikayetlerinde de artış görülür. Kendisini yüksek ateş, bulantı ve kas krampı gibi belirtilerle gösterebilen bu tabloda vakit kaybedilmeden gerekli tedbirlerin alınması gerekir.
GÜNEŞ ÇARPMASI NASIL GEÇER?
Güneş çarpmasında yüksek vücut ısısı, kırmızı, sıcak ve kuru bir deri, nabzın hızlanması, zonklayıcı bir baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, şuur bulanıklığı veya şuurun tamamen kaybolması gibi durumların ortaya çıktığını söyleyen uzmanlar, bu bulguların olduğu kişilerin derhal soğuk bir yere taşınması gerektiğini ve kişinin hemen yarı oturur pozisyona gelecek şekilde başının yükseltilmesini tavsiye ediyor. İlk müdahalede tüm bunları yaptıktan sonra güneş çarpan kişinin elbiseleri çıkarılmalı veya azaltılmalı, bunu takiben baş ve vücut soğuk suyla yıkanmalı ve hastaneye kaldırılmalıdır.
Güneş çarpmasına müdahale edilmediği takdirde beyin fonksiyonlarının kaybedilmesi veya ölümle sonuçlanan vakalar olabileceğine işaret eden uzmanlar, yapılan bilimsel çalışmalarda sıcak çarpması sonucu ölen hastaların büyük çoğunluğunun beyin hasarı nedeniyle kaybedildiği uyarısında bulunuyor.