Sezaryen oranının yüzde 60’ın üzerine çıkmasıyla harekete geçen Sağlık Bakanlığı, hekimlerin uygun görmesi halinde kadınların normal doğum yapması için protokol hazırladı. Kadınlara, doğumun her aşamasında kararını değiştirerek sezaryene dönme garantisi de verilecek...
#Sağlık BakanlığıÜlkemizde son zamanlarda oldukça yayılan sezaryen sonrası normal doğum (SSVD) hakkında bilgiler merak ediliyor. İlginin arttığı SSVD nedir, ne demek araştırmaları da bu bağlamda hız kazandı. İlk doğumlarını sezaryen ile yapan kadınlar, sonrasında normal doğumun mümkün olup olmadığını ve tehlikesini sorguluyorlar. Peki, SSVD nedir, ne demek? Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum (SSVD) tehlikesi var mı? İşte soruların yanıtları...
#SSVD“En çok kaç kere sezaryen ile doğum yapabilirim?” ya da “Kaçıncı sezaryenden sonra riskler artar?” gibi soruların yanıtları özellikle ilk doğumunu bu yöntemle yapmış anne adayları tarafından merak edilir. Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu’ndan merak edilen bu soruların yanıtlarını aldık.
#AnneSezaryen sonrası vajinal doğum (SSVD), sezaryen olmuş bir kadının sonraki doğumunun normal yolla olmasıdır. Daha önce bir veya iki kez normal kesi ile sezaryen olmuş ve normal doğum için herhangi bir risk faktörü olmayan annelerimiz vajinal doğum yapabilirler.
#SezaryenSon birkaç yıldır daha sık konuşulmaya başlanan sezaryen sonrası vajinal doğum aslında geçmişten beri var.Daha önce sezaryen olmuş bir kadın ikinci doğumunu sezaryen yoluyla yapabileceği gibi şartlar uygunsa normal yolla doğum yapmayı da denebilir. İkinci doğum vajinal yolla gerçekleşirse buna SSVD (Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum) adı verilir. Ama normal doğuma yönlendirmeye yönelik yapılan çalışmalarla en popüler dönemini yaşıyor diyebilirim.
#Kadın SağlığıObezite hastalığını son yıllarda daha da sık duymaya başladık. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen obezite, gebe kalacak anne adayları için de ciddi bir problem. Peki, obezite gebeliği nasıl etkiliyor? Annenin obezite problemi çocukta da obezite oluşmasına neden olur mu? Obezite riskli gebeliklere zemin hazırlar mı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cevahir Tekcan, merak edilen bu soruları sizler için cevapladı.
#ObeziteHamilelikte çok sık duyulan, özellikle anne adaylarını korkutan ve baskı altında hissettiren bazı kulaktan dolma bilgiler var. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel dayanağı olsa da çoğunun en ufak bir gerçeklik payı bile bulunmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin desteğiyle 13 önemli soruda doğum rivayetlerine noktayı koyuyoruz...
#Doğum RivayetleriHamilelikte çok sık duyulan, özellikle anne adaylarını korkutan ve baskı altında hissettiren bazı kulaktan dolma bilgiler var. Bu bilgilerin bir kısmının bilimsel dayanağı olsa da çoğunun en ufak bir gerçeklik payı bile bulunmuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe'nin desteğiyle 13 önemli soruda doğum rivayetlerine noktayı koyuyoruz...
#Doğum RivayetleriHamilelik ve doğum konusunda endişeli olmak son derece normal. Neredeyse her hamile kadın, doğum sırasında yaşanabileceklere dair bir dereceye kadar endişe duyuyor. Ancak bir kesim için bu endişeyle başa çıkmak çok daha zor. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizde bilim insanlarının "tokofobi" adını verdiği doğum korkusuyla başa çıkmakta zorlanan kadınları dinledik.
#SağlıkÜremeye yardımcı tedavi yöntemlerinden biri olan tüp bebek tedavisi ile hamile kalan anne adaylarının gebelikleri çoğunlukla doğal yollardan elde edilen gebelikler gibi seyreder. Tüp bebek tedavisiyle hamile kalan kişilerin gebelik takibi sırasında herhangi bir olumsuzluğa rastlanmaması durumunda normal doğum tercih edilebilir. Anne adayının sezaryen doğum ile şartlandırılmaması gerekir.
#GebelikPOLİPLERİN vücudun içinde büyüyen küçük bir et parçası olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, “Bağırsaklar, ses telleri, rahim ağzı ya da rahim içi gibi farklı yerlerde de olabilirler ve yerleştikleri yere göre şikayetlere yol açarlar. Bazen hiç bir şikayet vermez, muayene ve yapılan görüntüleme yöntemleri sırasında tesadüfen fark edilirler” dedi.
#1Sezaryen kesisi yapılan yerde, sezaryen kesi yerinin tam olarak iyileşememesi nedeniyle, rahmin ön kas dokusunda meydana gelen tünelleşmeye istmosel denir. Bu durum doğumdan kısa bir süre sonra oluşabileceği gibi uzun bir zaman sonra da oluşabilir. Bu tünelleşen bölgede zamanla adet kanı birikir ve kadında birçok şikayetlere neden olur.
#İstmoselKadın genital organ sarkmalarında vajinal yoldan, yamalar kullanılmadan insanın kendi dokularının yardımıyla yapılan ameliyatların ön plana çıktığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ömer Lütfi Tapısız, rahmin bir parçasını ve güçlü bağlarını koruyarak geliştirilen 'TAP-GAN tekniği' diye adlandırılan özel bir ameliyat yöntemini anlattı.
#Genital Organ SarkmaAlerjik hastalıkların her geçen gün artığına dikkat çeken Uzm. Dr. Salih Aydın, “Sezaryen doğum, gereksiz kullanılan antibiyotiklerin vücudun doğal florasını bozması, sigara dumanına maruz kalma, kapalı ve yetersiz havalandırılmış ortamlarda yaşamanın da alerjik hastalıkların görülme olasılığını artırmaktadır.” dedi.
#SezaryenÖzellikle uzun süreli ilişkilerde bir süre sonra cinsel isteksizlik söz konusu olabiliyor. Cinsel isteksizliğe neden olan birçok faktör var. Cinsel Terapist ve Uzm. Dr. Şenay Eserdağ, cinsel isteksizlik nedenleri ve tedavi yöntemlerini sizler için çözüm önerilerinde bulundu.
#Cinsel İsteksizlikHamileliğin başlangıcında vücut gebeliğe kendini alıştırırken, bebeğin oluşma döneminde yerleşme kanamaları ve lekelenmeler görülebilmektedir. Peki, hangi kanama durumlarına dikkat edilmeli? Her kanama normal midir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları sizler için anlattı.
#Hamilelikte KanamaBebek bekleyen çiftlerin en merak ettiği konulardan biri "Hamilelikte cinsellik yaşanmalı mı?" sorusudur. Kulaktan dolma bilgiler nedeniyle pek çok çift bebeğe zarar veririz korkusuyla bu dönemde cinselliğe ara verir. Peki, hamilelikte cinsel ilişkiye girmek gerçekten bebek için zararlı mı? Hamilelikte hangi cinsel ilişki pozisyonları tercih edilmeli? Bu dönemde yaşanan cinsel isteksizliğe karşı neler yapılabilir? Baba adayının dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?
#Gebelikte Cinsel İlişki