Normal Doğum Revaçta

Güncelleme Tarihi:

Normal Doğum Revaçta
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2011 12:40

Anneler artık normal doğurmak istiyor.

Haberin Devamı

Bir önceki doğumlarını şu veya bu nedenle sezaryenle yapmış anne adayları, artık normal doğum şanslarını denemek istiyor. Yapılan çalışmaların sonuçları normal doğumun bebek ve anne açısından faydalarını net bir şekilde ortaya koydukça ve anneler normal doğum bilincine eriştikçe vajinal doğum daha fazla tercih edilir hale geldi.

Günümüzde abartılmış korku ve kaygılar nedeniyle pek çok kadın sezaryen doğumu tercih ederken bir o kadar kadın da doğumunun mucizevi sürecini yaşamak ve bebeğini vücudundaki programla kucağına almak istiyor.

Kendi istekleri dışında herhangi bir nedenle sezaryen olmuş kadınlar anne olmaya ait en özel deneyimden mahrum kaldıklarını düşünüyorlar. Günümüzde doğumun güzelliğini yaşamak isteyen pek çok kadın SSVD (Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum ya da VBAC-Vaginal Birth After Cesarean) imkanlarını arıyor.

Haberin Devamı

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Yapılabilir mi?

Sezaryenle gerçekleşen bir doğumun ardından vajinal doğum şansının yüzde 60’larda olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Duman, bu şansın da ancak doğumun normal olmasını engelleyen herhangi bir faktör olmadığı takdirde kullanılabileceğinin altını çiziyor.

Amerika ve Avrupa ülkelerine bakıldığında bu şansın anne adaylarına tanındığını belirten Op. Dr. Ayşe Duman, “Gerçi ilk doğumlarda bile annelere bu güzelliği yaşatmayı çok gördüğümüz, gereksiz kaygı ve korkularla, bilimsel hiçbir alt yapısı olmayan ‘bebeği riske atmayalım’ cümlesiyle sezaryen oranlarının yüzde 70-80‘lere çıktığı ülkemizde sezaryen sonrası normal doğum şansını kullanmak zaman alacak gibi duruyor. Ancak anne adaylarının doğum bilinci arttıkça sezaryen oranları azalabileceği gibi SSVD süreci de hızlanacaktır” şeklinde konuşuyor.

Hangi Durumlarda Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum (Ssvd) Yapılabilir?

* Anne daha önceki sezaryeninde rahim, yatay kesi ile (cilt kesisi ile karıştırılmamalı) kesilmiş olmalı.

* Doğumu engelleyen pelvis darlığı olmamalı.

* Bebeğin pozisyonu normal doğum için uygun olmalı.

Haberin Devamı

* Rahimde önceden geçirilmiş büyük ameliyatlar ve şekil bozuklukları olmamalı.

SSVD’da doğumun doğal seyrinde takip edilmesi ve gerekmedikçe hiçbir müdahale yapılmaması gerekiyor. Bunun yanında anneye olabilecek tüm riskler ve acil müdahale durumları anlatılmalı ve anne istiyorsa şartlar değerlendirilip uygunsa anneye destek olunmalı.

Ne Yapılmalı, Ne Yapılmamalı?

* Doğumun doğallığı ile seyredebilmesi adına annenin korku ve kaygıları giderilip, güven telkin edilmeli.

* Uygun görülen tekniklerle annenin gevşemesi sağlanmalı bebeğinin yolculuğuna odaklanarak gerginliklerden uzak tutulmalı.

* Yine de en başta anne riskleri bilerek bu süreci yaşamayı tercih ediyorsa bir hekim olarak
yanında olunmalı.

Haberin Devamı

* Anne istemediği sürece SSVD konusunda ısrarla yönlendirme yapılmamalı.

Hazırlayan: Funda Çamözü 

BEBEĞİM NE ZAMAN DOĞACAK?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!