Venedik, bugün eski saraylarını koruma mücadelesinde. Bir konağı korumak az bir şey değil. Venedik’i korumak için İtalya gayretini tabii ki gösterecek. Ama dünyanın Venedik için gösterdiği gayret hiçbir şekilde istenen düzeyde değil... Venedik Bienali Türkiye Pavyonu hayli orijinal... Marco Polo, dünya tarihinin ilginç bir seyyahıdır. Milattan önce 13. asırdan beri kaleme alınan seyahatnameler var. Onların içinde Marco Polo’nunki en çok tartışılanı...
#VenedikT-ONE (Türkiye Ortak Nesiller Entegrasyonu) Derneği, 13 Mart 2019 tarihinde, dünyanın önemli sanat platformlarından biri olan Belçika’nın Anvers kentindeki Axel Vervoordt Galerisi’nde açılacak 'Adolf Loos’un Suçu' başlıklı uluslararası güncel sanat sergisine ve Türk sanatçılarına destek veriyor.
#SANATGenişleyen ilgi alanları, değişen teknoloji yeni sergileme teknikleri ve sunumları da beraberinde getirirek müzeciliği değiştiriyor. Belli konularda uzmanlaşan konsept müzeler öne çıkıyor. Yenilikçi, üç boyutlu ve gerçeklik hissi uyandıran modeller, interaktif yaklaşımlar klasik müzeciliği sıkıcı bulanların ilgisini çekiyor. İşte Türkiye’nin en yaratıcı, en sıradışı müzeleri…
#Seyahat20-23 Eylül tarihleri arasında 13’üncüsü düzenlenecek Contemporary İstanbul’un bu yılki önemli projelerinden biri, Türkiye’nin önde gelen koleksiyonerlerinin son dönemde satın aldıkları işleri bir araya getirecek ‘Recent Acquisitions I’ sergisi olacak.
#Contemporary IstanbulÇağdaş sanatın en iyi örneklerini sanatseverlerle buluşturan Contemporary İstanbul, İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda kapılarını açtı. Bülent Eczacıbaşı, Vuslat Doğan Sabancı, Cem Hakko, Demet Sabancı Çetindoğan, Erol Tabanca ve Murat Ülker’in de aralarında olduğu iş dünyasının ünlü isimleri de fuar kapsamında özel koleksiyonlarını sergiledi.
#KELEBEKBir zamanlar Osmanlı’nın deniz üssü Midilli, Türkiye için çok önemli bir yere sahip. Hem doğal güzellik, hem de derin bir tarih var adada. Sınırlarımızdan sadece birkaç kilometre uzakta. Üstelik ‘tam da şu sıralar’ görmeniz için önemli bir neden daha var
#MidilliBazı emareler gösteriyor ki şimdi askeri okullar, Harp Akademileri’nin alanı, Metris gibi yerler pekâlâ devletin elinde müze ve kültürel faaliyet alanı olarak kullanılabilecekken inşaat şirketlerinin hedefi konumunda. İstanbul’un zenginlikleri nasıl ve ne zaman teşhir edilecek? Daha hâlâ bir şehir müzemiz yok. Yedikule gaz fabrikasının alanı niçin bir ‘Şehir Müzesi’ için düşünülmüyor?
#İlber OrtaylıGeçen yıl 54 yabancı galerinin katıldığı Contemporary İstanbul’da bu yıl 32 yabancı yer alacak. Contemporary İstanbul’un Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, “Yabancının bozulan Türkiye algısını değiştirmek için elimizden geleni yapacağız. 60 Türk koleksiyonerle hazırladığımız kitabı yabancı sanat çevrelerine ulaştıracağız. TİM ile de işbirliği yapıyoruz” diye konuştu.
#Contemporary İstanbulProje 4L/Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, iç mekânına sığmadı, çağdaş sanatı bin 500 metrekarelik terasına da taşıdı. 19 Haziran’da açılan ilk sergide, 40 yaş altı 23 sanatçının heykellerine yer verildi. Sanatçılar özellikle, Ayazağa rüzgarına kafa tutacak, kendi başlarına ayakta durabilecek nitelikteki işlerini verdiler bu sergi için. Mermer, ahşap, demir, metal, ahşap travers, granit, krom gibi pek çok malzeme türü kullandılar.
Yakın zamana kadar müze deyince aklımıza neredeyse yalnızca devlet müzeleri gelirdi. Şimdi iddialı özel müzelerin yanı sıra ilgi alanlarına yönelik küçük müzelerin sayısı da artıyor. Genellikle meraklısının oluşturduğu koleksiyonlar, küçük müzelere dönüşüyor. İşte bu hafta jüri bu tür küçük, kişisel ve tematik müzelerin en iyilerini seçti.