ONE harekât

Güncelleme Tarihi:

ONE harekât
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2014 02:07

DEMET Sabancı Çetindoğan ve Çiğdem Simavi öncülüğünde iş ve sanat dünyasından ünlü isimler biraraya gelerek Ortak Nesiller Entegrasyonu açılımıyla ONE Derneği’ni kurdu. Derneğin amacı Türkiye’nin kültürel mirasını markalaştırarak dünyaya tanıtmak.

Haberin Devamı

UNESCO’nun Dünya Mirasları listesinde 976 varlık var. Bunların içinde İtalya’dan 49, Çin’den 45, İspanya’dan 44 ve Fransa’yla Almanya’dan ise 38 varlık yer alıyor. Peki 7 medeniyetin yaşadığı Türkiye’den kaç varlık var? Sadece 11… İşte bu gerçek Türkiye’nin önemli işadamı ve kadınlarını ve cemiyet hayatının ünlü isimlerini biraraya getirdi. Demet Sabancı Çetindoğan ve Çiğdem Simavi’nin öncülüğünde biraraya gelen Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ahmet Kocabıyık, Ali Nur Velidedeoğlu, Nedim Esgin, Tilda Tezman, Sevda Elgiz, Sedef Korkmaz, Serpil Ayaslı, Ortak Nesiller Entegrasyonu açılımıyla ONE Derneği’ni kurdular. Hedeflerini ise Türkiye’nin kültürel alanda da markalaşması olarak belirlediler.

GÖBEKLİTEPE’DE AÇIKLANDI

Derneğin kuruluşu İstanbul’da değil yakın zamanda gün yüzüne çıkan dünyanın en eski manastırı Göbeklitepe’yle dünya mirasında önemli bir yere aday olan Şanlıurfa’da açıklandı. Demet Sabancı Çetindoğan ve dernek kurucularıyla Şanlıurfa’ya gittik. Kentin cesur kadın girişimcilerinden Asuman Yazmacı’nın işlettiği Cevahir Konağı’nda kent mutfağından seçilmiş yemekler eşliğinde Çetindoğan’ı dinledik. Çetindoğan konuşmasına “Venedik” örneği ile başladı; “Venedik dediğimde hepimizin aklına bir imge, bir görüntü geliyor. Belki bir bina, bir meydan ve hepimizin bildiği kanallar. Peki Venedik şehri bu kadar şey akla getirirken, Şanlıurfa’dan bahsediyor olsaydım akıllara neler gelirdi? Balıklı Göl’ü, Harran’ı ve Göbeklitepe’siyle dünyada ne kadar tanınıyor, ne kadar biliniyor?”

Haberin Devamı

54 VARLIK GEÇİCİ LİSTEDE

ONE’ın kuruluş fikri Venedik’in tarihi mirasının korunmasını amaçlayan ‘Venetian Heritage’ın bir organizasyonuna katıldığında doğmuş. Çetindoğan şöyle anlattı: “Orada düşündüm? Biz şehirlerimiz için neler yapıyoruz? Hatta biz ülkemiz için neler yapıyoruz? Ülkemizin değerlerine ve zenginliklerine ne kadar sahip çıkıyor, bunları ne kadar biliyor, anlatıyor ve tanıtıyoruz. UNESCO’nun Dünya Mirasları listesine sadece 11 varlıkla girebilmişiz.” Çetindoğan ancak bu konuda fırsat olarak gördüğü şu bilgiyi ekleyerek, “Ancak 54 varlık geçici listede yer alıyor” dedi ve “Bu varlıklarımızın daha çok bilinmesi ve tanınması için daha çaba göstermemizin gereği ortaya çıkıyor” diye devam etti.

Haberin Devamı

‘ONE’nin hedefleri

Türkiye’yi bir marka olarak üst sıralarda görmek istediklerini anlatan Çetindoğan, derneğe ilişkin şu bilgileri verdi:
* Türkiye kültürleri, doğal ve tarihi mirası, toplumsal ve iktisadi yaşamının ulusal ve küresel düzeyde korunması ve tanıtılması amacıyla Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği açılımında, kısaca ONE Derneği ile yola çıkalım istedik.
* Amaçlarımız arasında kültürel mirasımız, tarihi ve doğal zenginliklerimizle ilgili olarak ulusal ve uluslararası kamuoyunu bilgilendirmek, eğitmek ve bilinçlendirmek, organizasyon, sergi, toplantı, kampanya gibi etkinliklerde bulunmak,
* Değerlerimizin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik ulusal ve uluslararası etkinliklerde bulunmak, bu gibi çalışmalara her türlü maddi ve manevi desteği vermek,
* Kültürel mirasımızın korunması ve tanıtılmasıyla ilgili ulusal ve uluslararası çalışmalar yapmak ve ilgili kamu ve özel kurum ve kuruluşlarla çalışmalar yapmak,
* Kalıcı bir iletişim ve etkileşim sağlamak amacıyla iletişim, medya, sanat ve organizasyon çalışmalarında bulunmak ya da bu çalışmaları desteklemek bulunuyor.
Derneğin kurucuları kendi alanlarında önemli isimler. Örneğin Sevda Elgiz, çağdaş sanat konusunda genç sanatçılara destek veren bir iş kadını. Sevgi Ayaslı ise emekli bir bilim kadını. Eşi Yalçın Ayaslı ile Amerika’daki Türk Kütür Vakfı’nın kurucusu. Ünlü mağaza Armaggan’ın sahiplerinden. ONE Derneği Türkiye’nin tanıtımına gerçekten eşit atlatacak bir oluşum olacak.

Haberin Devamı

İlk uluslararası etkinlik Şanlıurfa’da

ŞANLIURFA turizmde son yıllarda önemli adımlar atan kentlerden biri. Dernek üyeleriyle dünyanın ilk tapınağı Göbeklitepe ve inşaat aşamasındaki Mozaik Müzesi’ni dolaştık. Demet Sabancı Çetindoğan da ilk toplantının Şanlıurfa’da yapılmasının derneğin kuruluş amaçlarına uygun olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: “İstanbul’da da derneğimizin amaç ve felsefesini hep birlikte konuşabilirdik. Ancak peygamberler şehri Şanlıurfa’yı seçtik. Medeniyetlerin, dinlerin başladığı, bin yıllara yayılan tarihiyle Şanlıurfa’da olmak hepimize paylaştığımız ortak mirası bir kez daha hatırlatsın istedik. Aynı Venedik örneğinde olduğu gibi, Göbeklitepe de Mısır piramitlerinden yaklaşık 7000, Stonehenge’ten ise 6000 yıl kadar önce inşa edilmiş olsa da, dünyada çok az tanınan bir kültür varlığı. Tarih yazımını değiştirecek kadar önemli Göbeklitepe, medeniyetlerin başlangıç noktası olarak Filistin ya da Aşağı Mezopotamya’yı değil, ülkemiz topraklarını işaret ediyor.” Çetindoğan, kentin tanıtımı için Ekim ayında Kültür Bakanı Ömer Çelik ve uluslararası konukların katılımıyla Şanlıurfa’da geniş kapsamlı etkinlik düzenleneceğini de açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!