Güncelleme Tarihi:
GEÇEN yıl 10’uncusu düzenlenen Contemporary İstanbul’da yabancı galeriler yoğun ilgi göstermiş, fuarda, rekor ücret Banksy’nin 500 poundluk eseri olmuştu. Bu yıl fuar 3-6 Kasım tarihleri arasında her zamanki gibi Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak.
Fuar öncesi Contemporary İstanbul’un (CI) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, İcra Kurulu üyesi Hasan Bülent Kahraman ve bir grup koleksiyonerle buluştuk.
Güreli, terör eylemlerinin özellikle de Atatürk Havalimanı saldırısı ve ardından 15 Temmuz darbe girişiminden sonra her yıl Türkiye’de fuara katılan yabancı galerilerin kararlarını gözden geçirdiklerini anlattı.
“Türkiye’nin yurtdışındaki algısı maalesef bugüne kadar çalıştığımız bazı galerileri etkiledi” diyen Güreli, 22 yabancı galerinin 16 Temmuz günü fuara katılmaktan vazgeçtiğini kendilerine ilettiğini anlattı.2015’te 54 yabancı galeri katılırken, bu yıl fuara 32 yabancı galeri katılacak. Güreli, “Haziranda çok olumlu bir hava vardı. Galerilerle görüşmelerimiz çok iyi geçmişti. Ancak maalesef yaşanan olayların etkisi oldu. 22 yabancı galeriyi bu yıl kaybettik. Ben onların önümüzdeki yıl geleceklerine inanıyorum. Türkiye iyiye doğru gidecek, buna inancımız tam. Yurtdışından da algımızı değiştirmek için bizler de sanat camiası olarak elimizden geleni yapacağız. Seneye sayı 70’lere çıkar” diye konuştu.
KİTAP ÇIKARILACAK
Güreli, Almanya’nın önde gelen galerilerinden König ve Michael Schultz Galerileri’ni bizzat kendisinin Berlin’e giderek ikna ettiğini de söyledi. Aynı şekilde Banksy’nin Karaköy’deki sergisini açan Lazarides de son anda ikna olarak İstanbul’a gelme kararı almış. Ali Güreli, hem Türkiye algısının yurtdışında değişmesine katkıda bulunmak hem de çağdaş sanat alanında kalıcı eser bırakmak için bu yıl Türk koleksiyonerle işbirliğiyle bir kitap çıkaracaklarını da söyledi. Contemporary İstanbul kapsamında Collectors’ Stories sergisinde Türkiye’nin önde gelen 60 özel çağdaş sanat koleksiyonerinin 120 eseri sanatseverlerle bir araya getirilecek.
Aralarında Berrak-Nezih Barut, Demet-Cengiz Çetindoğan, Arzuhan-Mehmet Ali Yalçındağ, Cem Yılmaz, Zafer Yıldırım, Vuslat Sabancı, Oya-Bülent Eczacıbaşı, Hanzade-Osman Boyner, Tansa Mermerci Ekşioğlu, Sevda-Can Elgiz, Murat Özyeğin, Murat Ülker, Agah Uğur, Leyla Alaton gibi isimlerin de olduğu 60 koleksiyoner hem seçtikleri eserleri paylaşacaklar hem de o eserlerle ilgili duygularını yazacaklar.
İHRACATÇIYLA İŞBİRLİĞİ
BU yıl hem Türkiye’nin yurtdışındaki algısını değiştirmek hem de Türkye’deki sanatçıları yurtdışına taşıyabilmek için Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile birlikte Sanat ve Kültür İhracatçıları Birliği kurulmasına da karar verildi. Kurban Bayramı sonrasında bu konuda adımların atılacağını söyleyen Güreli, Türkiye’deki galerilerin yurdışındaki fuarlara katılması için desteğe ihtiyaç duyduklarını anlattı. Güreli, bu birliğin yalnızca çağdaş sanatı kapsamayacağını, daha geniş bir yelpazede Türkiye’de farklı sanat dallarıyla uğraşanların yurtdışına taşınmasında destekleyici bir yapı olacağını açıkladı.