Video oyunları, yaz tatilini evde geçirmek zorunda kalan çocukların en büyük eğlencesi. Birçok çocuk çevrimiçi oyunları tanımadığı kişilerle oynuyor, kimi zaman sohbet odalarında, yaşıtı olmayan kişilerin söylemlerine maruz kalıyor. Uzmanlar “Çocuklarınızın izlediği videoları, oynadığı oyunları bilin ve onunla bu konuda bol bol sohbet edin” diyor.
#Ömür KurtGünümüzde anne-babalar, çok fazla bilgisayar oyunu oynayan çocukları için haklı olarak endişeleniyor. Diğer yandan, bir çocuğun dijital oyunlara çok ilgisi varsa o çocuk ileride, örneğin bir oyun tasarımcısı olabiliyor... Uzmanlara göre ebeveyn çocuğunun hevesini fark etmeli, onu doğru yönlendirmeli.
#Ömür Kurt3 maçlık galibiyet zinciri Manisa’daki beraberlikle kırılan sarı-lacivertliler, Eyüpspor mücadelesine iddialı hazırlanıyor. Başkent ekibi, Erzurum BŞB ve Bandırma karşılaşmalarındaki gibi kazanıp, hem şampiyonluk yolundaki engelleri kaldırmayı, hem de bir rakibini daha kendisinden uzaklaştırmayı hedefliyor.
#SezonPandemi süresince çocuklarla ilgili en temel kaygılardan biri ‘ekran süresi’ oldu. Ebeveynlere göre çocuk, ekranı ders çalışmak için kullandığında sorun yok ama oyun oynadığında hemen tartışma başlıyor. Uzmanlarsa “Yararlı diye çocuğunuzun sabaha kadar ekran karşısında ders çalışmasını da isteyemezsiniz” diyor.
#YazarTablet ve akıllı telefonlara ‘eğitici’ uygulamalar yükleyerek çocuklarınızın öğrenim alışkanlıklarını daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Bu uygulamalar sayesinde konuları pekiştirecek, yeni bir dil öğrenecek ya da oyunlarla kendilerini keşfedecekler. ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Dr. Göknur Kaplan ve Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Selçuk Özdemir seçti...
#Gazetehaberleri“Her şeyi bırakın, okul öncesine yatırım yapın” diyen Prof. Dr. Selçuk Şirin’den sonunda beklenen güzel sürpriz geldi. Yazılarını büyük beğeniyle takip ettiğim değerli hocam Selçuk Şirin her fırsatta ailelere ve eğitimcilere okul öncesi döneminin çocukların geleceğindeki hayatının temelini çizdiğini dile getirdi.
#Minik Kafa DergisiMilli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında yaptığı ‘Online İnovasyon Yarışması’na, Türkiye'nin çeşitli illerinden 5’inci sınıf öğrencileri katıldı. Geçen yıl 139 okulda pilot uygulamayla başlatılan Bilişimle Üretim Projesi çerçevesindeki yarışmada, öğrenciler bir tasarım problemine 3 boyutlu çizimle çözüm getirdi. İlk kez düzenlenen yarışmanın ödül töreni de online olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un katılımıyla yapıldı.
#Meb2012’de bir grup akademisyenle açılan kodlama- robotik teknoloji eğitimi veren Bilişim Garajı kanalıyla binlerce anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisine yönelik içerik sağlayan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Özdemir, uzun yıllardır kodlama üzerine çalışmalar yapıyor. Prof. Dr. Özdemir, “Kodlama artık sadece belli bir mesleği icra edenlerin sahip olması gereken teknik bir beceri değil, tüm çocuklara verilmesi gereken temel bir beceridir” diyor. Prof. Dr. Özdemir, “Türkiye en kısa zamanda bu sınav prangasından kurtulmazsa, bu dönemin ‘matbaası’nı da ıskalayacağız ve bu ıskalama çocuklarımıza çok pahalıya patlayacak” diyerek, pahalı robotik setlerin çok gerekli olmadığını, hatta sadece yarışmalarda kullanılan bu setlerin ders malzemesi olarak pazarlanıp, en kısa zamanda depolara kaldırıldığını söylüyor. Prof. Dr. Özdemir ile bilişim ve eğitim dünyasını konuştuk:
#KODLAMABilinen ilk insan türlerinden Neandertaller tarih sayfasından 35.000 yıl önce bir anda silindiler. Bunun nedeni kesin olarak bilinmemekle beraber Neandartellerle çatışma içinde olduğu tahmin edilen Homo Sapiens, 35.000 yıl önce taşların ucunu sivrilterek mızrak yapmayı keşfetmişti. Homo Sapiens’in geliştirdiği bu son teknoloji araçlarla sadece hayvan avlamayıp, düşmanlarına karşı da kullandığı düşünülmektedir. O günleri yaşayan bir Neandertalin yerine kendinizi koyar mısınız?
#TeknolojiOnline eğitim platformu Bilişim Garajı, 23-26 Ocak tarihleri arasında Londra’da düzenlenen eğitim ve teknoloji fuarı BETT’de, eğitim modelini ve içeriklerini sergiledi. Dünya eğitim sistemleri ve eğitimin geleceğiyle ilgili çalışmaların paylaşıldığı fuarda, Bilişim Garajı, model, içerik ve çalışma kitlerini sektörün önde gelen şirketleri ve profesyonelleriyle paylaştı.
#Eğitim ModeliDuygu tasarımcılığı, yapay organ imalatçılığı, robot veterinerliği… Hayır, bunlar bir bilimkurgu filminden alıntılar değil. 20 yıl sonra, çocuğunuzun seçeceği mesleklerden sadece birkaçı. Peki, ama çocuklar bu meslekleri nasıl öğrenecekler de yapacaklar? Elbette ki kodlamayla… Dünyanın pek çok ülkesinde kodlama devlet okullarında öğretilmeye başlandı bile. Konuyu Prof. Dr. Selçuk Özdemir’le konuştuk.
#Selçuk ÖzdemirKodlama, geleceğin dili. Bu bilinçle tüm dünyada okullar, çocuklara kodlama eğitimi vermek için yarışıyor. Bu nedenle Habitat Derneği, Aile-Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türkiye Vodafone Vakfı çocuklara kodlama eğitimi vermek için bir araya geldi, ‘Yarını Kodlayanlar’ projesini hayata geçirdi. Ekip, bugün Antalya’da yarın da İzmir’de olacak.
#Ömür KurtEğitimcilere göre, kodlama geleceğin dili. Hatta yabancı dilden bile önemli hale gelebileceği vurgulanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı da, yeni müfredat programına kodlama eğitimini ekledi. Gazi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojisi Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Özdemir, bu konuda eğitimcilerin ve ailelerin de yapabilecekleri olduğunu söylüyor.
#KodlamaBilişim Garaj Akademisinin düzenlediği geniş katılımlı çocuk kodlama, 3 boyutlu tasarım, akıllı cihaz tasarımı ve programlama yarışması "Hackidhon"da bir araya gelen 11-14 yaşındaki 150 çocuk, hayallerindeki oyun konsolunu tasarlamak için yarıştı.
#Mucit