Paylaş
Kodlama neden gerekli?
Prof. Dr. Selçuk Özdemir: Kodlama, bilgisayar ve türevi cihazlara ne yapacağını söylememizi sağlayacak yeni çağın dil becerisidir. Gelecekte çocuklar, ilkokul veya ortaokulda aldıkları eğitimle, biz yetişkinlerin sahip oldukları meslekleri icra edemeyecekler. Artık doktorlukta bile akıllı cihazlar devrede. Mesleklerin işleyişi, dolayısıyla hayatın işleyişi değişecek. Bu bir ‘tasarım çağı’dır. Eğer çocuklarımızı geleceğe taşımak istiyorsak, onlara kodlama eğitimi vermemiz şart.
‘Yarını kodlayanlar’ nasıl bir proje?
Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır: Genç kuşakları geleceğe hazırlamak için Yarını Kodlayanlar Eğitim Tırı’yla il il gezerek, yaşları 7 ile 14 arasında değişen çocuklara kodlama eğitimi veriyoruz. Eğitimlerimizde dört temel değeri öğretmeyi hedefliyoruz: Hayal et, tasarla, yap ve paylaş. Gönüllü bir proje bu. Öncelikle gençleri eğitiyoruz, onlar da aldıkları eğitimi çocuklara ulaştırıyorlar. Şimdiye dek 12 bin çocuğa kodlama öğrettik. Hedefimiz 12 ilde 30 bin çocuğa ulaşmak. Eğitim aracımız bugün Antalya Kepez’de olacak, yarın da İzmir’e hareket edecek.
Çocuklar kodlama eğitimiyle neler öğreniyor peki?
Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır: Eğitimler verilirken dünyanın en iyi teknik üniversitesi sayılan MIT’nin (Massachusetts Institute of Technology) çocuklara yönelik geliştirdiği temel kodlama programı ‘Scratch’ kullanılıyor. Programlama, uygulama yapma, hikâye oluşturma ve oyun yapma gibi teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor. Eğitimlerimize katılmak isteyenler www.habitatdernegi.org sayfamızı ziyaret edebilir.
Çocuklardan nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?
Türkiye Vodafone Derneği Başkanı Hasan Suel: Çocuklar çok mutlular. Yeni bir şey öğrenmek ve dijital olarak anlaşmak onlara heyecan veriyor. Bize de öyle… Çünkü OECD’nin dijital ekonomi konulu son raporuna göre 3 çocuktan 2’si bugün bilinmeyen mesleklere sahip olacak. Gelecekte robot veterinerliği, holoportasyon uzmanlığı, etik hacker’lık, duygu tasarımcılığı, bilgi madenciliği, yapay organ imalatçılığı ve rüya gerçekleştiriciliği gibi meslekler ortaya çıkacak. Temelinde kodlamanın olacağı bu meslekler, 20 yıl içinde hayatımızdaki yerini alacak. Bu nedenle çocuklarımıza kodlama öğretiyoruz.
ÇOCUK VE ERGENLER DİŞ TELİ TAKMALI MI?
Çocuk ve ergenler diş teli takmalı mı? Ağzı, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Osman Çetin açıklıyor…
HADİ ANNE GİDELİM
Tasarım atölyesi
Atatürk’ün ‘İstikbal göklerdedir’ sözünden esinlenilen atölyede çocuklar havacılık tarihi öğrenecek ve rengârenk uçaklar tasarlayacaklar.
Yer: İstanbul-Oyuncak Müzesi
Tarih: Bugün
Saat: 11.00
Fiyat: 12 TL
Tel: (0216) 359 45 50
Tuhaflık defteri
Çocuklar, kendileri için özel olarak tasarlanan bir defterle mükemmel olanı değil, özgün olanı arıyor, kendi tuhaf tasarımlarını yapıyor…
Yer: İstanbul-İstanbul Modern
Tarih: Bugün
Saat: 11.00
Fiyat: 35 TL
Tel: (0212) 334 73 00
Taş devri
Yediden yetmiş yediye herkesin severek izlediği Taş Devri maceraları bu kez tiyatro sahnesinde…
Yer: Ankara-Müjdat Gezen Sanat Merkezi
Tarih: Yarın
Saat: 15.30
Fiyat: 20 TL
Tel: (0312) 491 99 07
Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler
Meşhur masalın öyküsü bu kez değişiyor. Masalda herkes iyi. Üvey anne bile kötü değil. Çocuklar masalın bu yeni halini çok sevecek.
Yer: İzmir-Gazi Ortaokulu
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 16.00
Fiyat: 23,50 TL
Tel: (0232) 464 80 14
HAFTANIN KİTABI
‘Atatürk Bizi Seviyor’ kitabında çocuklar Mustafa Kemâl Atatürk’le ilgili öyküleri şiir olarak okuyacaklar.
Yayınevi: Bilgi Yayınevi
Yazar: Hidayet Karakuş
Tür: Şiir
Sayfa: 101
Fiyat: 13 TL
Paylaş