Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde, Roma villası ve mozaikler bulundu. Nihayet Zeugma mozaikleriyle yarışacak bir mozaik bahçesi daha bulunmuş. Konular hep aynı; mitoloji. Bütün bunların bir an evvel envanterinin tespiti, korunması ve kaçakçıların tahripkâr kazılarından evvel ilmi kazıların başlaması lazım.
#Çaycuma MozaikleriDileyen için bir tarih, isteyen için bir görsel şölen, arzulayan için politik bir toplam, Yamada Torajiro imzalı ‘Resimli Türkiye Gözlemleri’. Güzel, içten, ve tarihsel değerde. Geçmişin pek çok değerinin izini sürmek için de başvuru kaynağı.
#Japon Aynasında Türkiye GözlemleriTürkiye’de yaşanan son tartışmaların ardından, farklı üniversitelerden 611 profesör, doçent ve yardımcı doçent bir bildiri yayınladı. Aralarında Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve Prof. Dr. Dani Rodrik dahil dünyaca ünlü akademisyenlerin de bulunduğu grup, fikir ve ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.
#AkademisyenlerTürkiye’de son dönemde sık karşılaştığımız “moda” bir söylem var. Dinsel öğelere ağırlık veren bu söylemin hedefinde laiklik var. Laikliği, -salt bize özgüymüş gibi- Kemalist Devrim’in “icadı” gösteriyorlar! Ve hep takdir ederek Japonya örneğini veriyorlar: “Geleneklerini hiç değiştirmeden Batı medeniyetinin sadece kendilerine yarar teknolojisini aldılar. Bizde türban yasak ama Japon kadınları hâlâ kimono giyiyor.” Gerçekler öyle mi, yoksa saptırma mı? Ya da bilgi yetersiz mi? Bakalım...
Boğaziçi Üniversitesi’nin rektörlük koltuğuna oturduğunda değişimin adayıydı. Bu bilinmesine rağmen, yine de hem üniversite içinde hem de dışında giyim tarzı, rahatlığı ve bakış açısıyla yadırgandı. Boğaziçi’nin ilk kadın rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal, bu görevde yalnızca dört yıl kalabildi. Bu sürede Ermeni Konferansı, türban gibi krizlerden rahatlıkla sıyrıldı.
169 aydın, yayınladıkları bir bildiri ile yargılanan Yazar Orhan Pamuk'a destek verdi. Bildiride, "Orhan Pamuk’un yargılanmasını ve bu yargılanma sırasında uğradığı saldırıları, ülkemizin demokratikleşme sürecine vahim bir müdahale olarak görüyor endişelerimizi ifade ediyoruz" denildi.
Biri arkeoloji alanında Türkiye ve dünyanınsayılı isimlerinden Prof. Dr. Halet Çambel (üstte), diğeri şair, yazar ve Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi Nail Çakırhan (altta). Çambel ve Çakırhan çifti, 55 yıldır birlikte yaşadıkları Arnavutköy kıyısındaki yalılarını Boğaziçi Üniversitesi’ne bağışladı. Çiftin evleri enstitü olacak.