Güncelleme Tarihi:
Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsünde, “2010 Türkiye'de Japon Yılı” etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen serginin açılışında konuşan Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Katsuyoshi Hayashi, burada bulunmaktan gurur duyduğunu belirterek, Japonya ile Türkiye arasındaki dostluğu anlatan böyle bir akademik çalışmanın sergisinin yapılmasını büyük bir mutlulukla karşıladığını söyledi.
Sergi, Osmanlı İmparatorluğu'nun son, Türkiye Cumhuriyeti'nin ise ilk yıllarında İstanbul'u ziyaret eden iş adamı ve çay merasimi üstadı Yamada Torajiro, mimar, profesör ve ilk Japon mimarlık tarihçisi Ito Chuta ile Budist din adamı, araştırmacı Otani Kozui'nin izlenimlerini günümüze taşıyor.Mitsubishi Corporation ve Japan Foundation'ın sponsorluğunda gerçekleşen serginin yöneticiliğini ise dünyaca ünlü Japon tarihçisi ve Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Esenbel yapıyor.
Sergide yer alan tarihi eser, obje ve dokümanların birçoğu, Japonya ve Türkiye'deki müzelerden ve özel koleksiyonlardan ilk kez gün ışığına çıktı.Açılışı yapılan sergiye konu olan Torajiro'nun, “Toruka Gakan/ Türkiye Resimli Bir Bakış” adıyla İstanbul'u çağdaş bir Japon gözüyle anlatan kitap yazdığı, Chuta'nın, Osmanlı topraklarını kapsayan ayrıntılı bir seyahatname, mimari eserlerle ilgili çizimler, fotoğraflar ve konferans kayıtları bıraktığı, Kozui'nin ise Cumhuriyetin ilk yıllarında önce Atatürk ile Ankara Sanayii Zıraiye şirketini, sonra da Mehmet Memduh Bey (Gökçen) ve Kavalalı Hüseyin Bey ile birlikte Bursa'da, ipek kumaş üretimini canlandırmaya yönelik ipek dokumacılığı üzerine bir fabrika kurduğu belirtildi.
GELENEKSEL “JAPON ÇAY TÖRENİ”
Bu arada, sergi açılışı öncesinde Pera Müzesi'nde geleneksel “Japon Çay Töreni” düzenlendi. Japonya'nın 400 yıllık Sohen Çay Okulunun ustası ve Yamada Torajiro'nun torunu Lemoto Yamada Sohen'e çay töreninde, Japonya'dan gelen 45 kişilik özel ekip eşlik etti.
Açılışına, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Suna ve İnan Kıraç Vakfı
Kültür ve Sanat İşletmesi Müdürü M. Özalp Birol ve çok sayıda davetlinin
katıldığı sergi, 20 Şubat 2011'e kadar gezilebilecek.