Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2005 00:17
Biri arkeoloji alanında Türkiye ve dünyanınsayılı isimlerinden Prof. Dr. Halet Çambel (üstte), diğeri şair, yazar ve Ağa Han Mimarlık Ödülü sahibi Nail Çakırhan (altta). Çambel ve Çakırhan çifti, 55 yıldır birlikte yaşadıkları Arnavutköy kıyısındaki yalılarını Boğaziçi Üniversitesi’ne bağışladı. Çiftin evleri enstitü olacak.
Arkeoloji alanında Türkiye ve dünyanın sayılı isimlerinden biri olan Halet Çambel, 55 yıldır eşiyle birlikte yaşadığı yalısını okuduğu okul olan Boğaziçi Üniversitesi’ne bağışladı. Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği tarafından çıkarılan Boğaziçi Dergisi’nin Haziran ayı sayısında yayınlanan röportajda bu bağışı açıklayan Prof. Dr. Halet Çambel, ‘En sağlam, bu işi en iyi götürecek kuruluş olarak Boğaziçi Üniversitesi’ni gördük. Onlarla konuştuk. Arkeoloji ve Geleneksel Mimarlık Araştırma Enstitüsü yapılacak’ dedi.
Çocukluğu Almanya ve Avusturya’dan geçen, liseyi diğer üç kız kardeşi gibi Arnavutköy Kız Koleji’nde bitiren Halet Çambel, erkek kardeşinin de yine bu üniversitenin temeli sayılan Robert Koleji’nde okuduğunu söyleyerek, evlendikten sonra eşi Nail Çakırhan’la birlikte uzun yıllar bu yalıda oturduğunu açıkladı.
50 YILLIK EVRAK BU EVDE
Evinin müze gibi kullanılacağını belirten Çambel, şunları söyledi:
‘Nail Bey’le birlikte bu yalının bizden sonra ne olacağını düşünürdük hep. Kardeşim var ama yurtdışında yaşıyor. O ilgilenmez. Herhangi bir yere devretmemiz gerek diye düşünürken Boğaziçi Üniversitesi’nde karar kıldık. Biz dört kardeş de bu okuldan mezunuz. Üç kız Arnavutköy Kız Koleji’nden, erkek kardeşimiz de Robert Kolej’den mezun oldu. Tabii öncelikle burası toparlanacak. 50 yıllık evrak var. Onların düzenlenmesi ve arşivlenmesi yapılacak. İngilizce ve Almanca bilen kütüphaneci arıyoruz. Sonra evin bakımı var. O da yapılacak. Nitekim geçen gün Scoot House’a götürdüler. Müze yapmışlar. Eskilerin tüm kayıtları orada duruyor. Çok güzel arşivlemişler. Selçuk Esenbel çok ilgili bu konuyla. Aynı zamanda Japon kültürü uzmanı. Başarılı bir çalışma yapmış. Bizimki de onun gibi olacak diye düşünüyoruz.’
Yalısını üniversiteye bağışlaması konusunda Karatepe kazısının kitabını birlikte yaptığı Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Aslı Özyar’ın teklifiyle düşündüklerini söyleyen Çambel’in kırmızı yalı olarak bilinen evi 1830’larda Sultan Mahmud’un bir Ermeni bahçıvanı tarafından yapılmış. 1930’larda yalıyı satın alan Çambel, o günden itibaren burada yaşıyor.