Kimileri tarafından öldükten sonra tanınan, kimileri tarafından ise adı bile bilinmeyen usta bir kalem Selçuk Baran. 1960’ların sonlarından kalemi bıraktığı 1990’ların ortalarına kadar edebiyatın en has yerinden ses verdi. Şimdi bütün öyküleri gözden geçirilerek ayrı ayrı basılıyor. İlk kitaplar ise ‘Yelkovan Yokuşu’ ve ‘Tortu’.
#Selçuk BaranRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 Eseri- Yazar Çokum:- "1970'li yıllar özellikle kadın yazar yetiştirme noktasında bir rekordur. Daha eski zamanlarda daha münferit hikayecilerimiz var. Nezihe Meriç, Leyla Erbil, Sevim Burak gibi. Bu patlama ancak Firuzan'la birlikte oluyor 70-80 arasında. Tomris Uyar'la birlikte, ben de dahil, Selçuk Baran, Mübeccel İzmirli gibi bir kadın yazar potansiyeli ortaya çıkmıştır, nasıl bir ihtiyaç, nasıl bir açlıksa bir patlama yaşanmıştır. Bu isimlerle birlikte de öykü önem kazanmıştır"
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)’nın kiralık kasa araştırması için geçen martta bankalara gönderdiği 143 kişilik listeden sonra Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’nın da Nisan ayında bankalara 96 isme ait 201 hesabın yer aldığı bir liste gönderdiği ortaya çıktı.
Türk edebiyatının en kırılgan yazarlarından biri olan Selim İleri'nin Doğan Kitap’tan çıkan anıları, can yakmakla can sıkmak arasındaki kırılgan bir zeminde duruyor. Ancak, asıl önemlisi edebiyat, sinema ve tiyatro dünyasındaki küçük ayak oyunlarının, ikiyüzlülüklerin gözler önüne serilmesi.
<B>ARKADAŞIM</B> Haber Koordinatörü <B>Nurcan Akad,</B> dünkü yazımı okuduktan sonra, iki soru yöneltti bana: <B>‘‘Edebiyat ders kitaplarına girecek isimler konusunda öneride bulunmayacak mısınız? Bu aşamada adlar üzerinde bir tartışma açmak gerekmez mi?’’</B>