şekerli besinler haberleri sayfasında şekerli besinler hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1378 şekerli besinler haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Eğer günlük hayatınızda “Tatlı yemeden duramıyorum ve tatlı bir şeyler tüketmek beni mutlu ediyor?” gibi cümleler kuruyorsanız, o zaman dikkat! Çünkü şeker bağımlısı olabilirsiniz. Şeker, günümüzün en tehlikeli uyuşturucusu ve maalesef ki her yerden kolayca elde edilebiliyor.
#Buğra Adil BuyrukcuÜlkemizde hemen hemen her aile, yetişkinliğe geçiş dönemi öncesinde, çocuklarına bilgi, beceri ve akademik başarıların geliştirilmesi konusunda iyi bir kılavuz olmaya gayret gösterir. Bu çerçevede merkezi sınavlar bütün eğitim sürecinde kritik bir eşikte yer almakla birlikte toplumun bu genç bireylerinin hedeflerine ulaşmalarına aracılık eder.
#Konuk YazarRamazanda hazımsızlık, şişkinlik ve kan şekeri dengesizliği gibi sorunları yaşamamak için iftarda yediklerimizi sınırlandıralım. İftariyelikleri kaldıralım mesela... Masamızda da sadece çorba, salata, yoğurt, et veya zeytinyağlı sebze yemeği, son olarak 1 çeşit tahıl grubu olsun. Pilav, makarna, bulgur ve börek gibi tahıl grubu yiyecekleri az yapmaya özen gösterelim, hatta mümkünse yapmayalım. Pide ve tatlıyı haftada 2 günle sınırlandıralım.
#İftarDiyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, Ramazan Bayramı’nda aşırı yağlı ve şekerli besinlerin tüketiminin sınırlandırılması gerektiğinin altını çizdi ve “Aşırıya kaçtığınızı düşündüğünüz zaman ikramların bazılarına ‘hayır’ deyin. ‘Oruç bitti’ diyerek ölçüsüzce yiyebilirim düşüncesine kapılmayın” tavsiyesi yaptı.
#Neslihan Öztürk AktepeOsmotik basınç, osmoz olayı sonucunda çözelti içerisinde yer alan ve meydana gelen su basıncı anlamına gelir. Su molekülleri var olandan daha az sulu ortama geçmek için yarı geçirgen olan zara basınç uygular. Bu basınç sonucunda çözünen moleküller zar içerisinden geçmez. Bu basınca osmotik basınç adı verilir. Osmotik basınç yükselmesi, osmotik basınç alçalması gibi durumlar da bu konunun dahilinde olan diğer konular olarak bilinir. Nasıl ve neden yükselir, alçalır gibi soruların cevabını sizler için derledik.
#Osmotik Basınç Nedir Ve Nelere Bağlıdır?Yaz aylarının başlaması ile artan hava sıcaklıkları birtakım sorunları da beraberinde getirmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Siz de metabolizmanızın yaza en kolay şekilde adapte olmasını istiyorsanız, beslenmenizle dikkat edin.
#BeslenmeHipoglisemi, kan şekeri düzeyinin normal seviyesinden düşük olmasına verilen isimdir. Glikoz insan vücudunda ihtiyaç olarak bulunan ve enerjinin kaynağı olarak bilinen maddedir. Bu hastalık, genel olarak diyabet ile ilgili tedavi gören kişilerdir ortaya çıkar. Bunun haricinde bazı tıbbi hastalık ve ilaca bağlı olarak da meydana gelir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hipoglisemi Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?İzmir Özel Sağlık Hastanesi Beslenme ve Diyet Kliniği Diyetisyeni, aynı zamanda psikolog olan Sinem Adilak, hastaların tedavi sürecinde önemli rol oynayan doğru beslenme konusunda ipuçları verdi. Kanserle mücadele eden kişilerde sıklıkla kilo kaybının görüldüğünü belirten Adilak, bu süreçte vücut bağışıklığının doğal besinlerle desteklenmesi gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
#İzmirBir diyete başlamadan önce kişinin kronik rahatsızlığı veye kan değerleri gibi durumlarının dikkate alınması çok önemli. Bu nedenle uygulanan diyetler de kişilere göre değişebilir. DASH diyeti de bu farklı diyetlerden biri. Bu diyet daha çok yüksek tansiyon hastaları için önerilmektedir. Peki DASH diyeti nedir, nasıl yapılır? İşte DASH diyetinde tüketilen besinler
#DASH DiyetiSindirim sisteminin merkezi olan ve ikinci beyin olarak tanımlanan bağırsakların sağlığı, tüm metabolizmayı doğrudan etkiliyor. Bağırsaktaki mikrobiyal dengenin doğru olduğunda, tüm vücudun olması gerektiği gibi çalıştığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı, Dyt. Havva Kılınç, kötü beslenmenin geçirgen bağırsak sendromuna neden olduğuna dikkat çekti.
#Dyt. Havva KılınçHem yüksek tansiyonunuz hem de fazla kilonuz mu var? Kilo kaybı sağlayarak kan basıncınızı azaltabileceğinizi biliyor muydunuz? Gözlemsel ve klinik çalışmaların sonuçları ağırlığın kan basıncı ile direkt ilişkili olduğunu gösteriyor. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, yüksek tansiyonu olan kişilerin DASH diyeti uygulayabileceğini belirtti, hipertansiyon ile mücadelede önemli olan bu diyetin ayrıntılarını paylaştı.
#Dash DiyetiÇağımızın yaygın görülen ve giderek artan hastalıkları arasında bulunan diyabet yani halk arasında bilinen adı ile şeker hastalığı insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu kan şekeri yükselmesi ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır. Peki diyabet neden olur? Diyabetin belirtileri nelerdir? Diyabet hastaları nasıl beslenmelidir? Dahiliye Uzmanı Rıfat Bozkuş yetişkinlerde diyabeti açıklarken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Melis Bayram Şirinoğlu çocuklarda diyabeti açıkladı. Diyetisyen Nurdan Balakçı ise diyabet hastaları için beslenme önerilerinde bulundu.
#DiyabetŞEKER hastalarının cinsel sağlık sorunları yaşadığını söyleyen Üro-Androloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, "Yaşam tarzı değişiklikleri ve yeni tedavi yöntemleriyle sorun ortadan kalkabiliyor. Diyabet, testosteron hormonunu da düşürüyor böyle olunca şeker hastası erkeklerde isteksizlik ve sertleşme sorunu görülme riski normal erkeklere göre üç kat artıyor" dedi.
#Prof. Dr. Halim HattatPandemi döneminde gebelerin nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgiler paylaşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mesut Taşkeli, aile dışındaki bireylerle sık görüşülmemesi, görüşme esnasında maskeli olmaları ve 15 dakikadan uzun süre konuşmamaları konusunda uyardı.
#HamilelikHer anne baba çocuğunun diş sağlığını korumaya özen gösterir. Küçük yaştan itibaren çocuğun diş temizliği alışkanlığı edinmesi için telkinlerde bulunur, aşırı şekerli besinler tükettiğinde dişlerine zarar gelmesinden endişelenir. Ancak diş çürüğüne yol açan bakteriler çocuğa başkasından da bulaşabiliyor.
#AileKarantina döneminde evde geçirdiğimiz günler, yaşadığımız endişe ve stres bizi mutfakla ve dolayısıyla yemekle daha fazla meşgul etti. Bu durum da fazla kiloları beraberinde getirdi. Peki, duygusal yemenin ve fazla kiloların önüne nasıl geçebiliriz? Bu sorunun yanıtını Prof. Dr. Murat Baş’tan aldık.
#Karantina Kilolarından KurtulmakYükseköğretim Kurumları (YKS) sınavı için geri sayım başladı. Sınava saatler kala beslenme önerilerinde bulunan Beslenme Uzmanı Eftal Geçgil Demir, dışarıdan hazır yemek yenmemesini tavsiye ederek aşırı yağlı olduğu için fast food tüketmemek gerektiğini söyledi. Demir, "Mutlaka kahvaltı yapın, az yağlı, sindirmesi kolay, detoks etkisi yapacak sebze ve meyve tüketin. Bu süreçte zihni açsın diye yakınlarınızın tavsiye ettiği yeni besinleri denemeyin" dedi.
#Fast FoodTÜRK Kardiyoloji Derneği geçtiğimiz hafta çok önemli bir uyarı yaptı ve bir hipertansiyon patlaması olduğunu açıkladı. Aslında sadece bizde değil, her ülkede adeta bir hipertansiyon patlaması var. Birinci nedeni “obezite” salgını. Obeziteye yol açan “insülin direnci”, damarların sadece iç yüzeyini döşeyen koruyucu “endotel” tabakasını değil, duvar yapısını da bozabiliyor. İçi pıhtı ve plaklarla dolup, duvarları sertleşip kalınlaşan damarların iç basıncı artıyor ve biz bu süreci “hipertansiyon” olarak tanımlıyoruz. Kanaatime göre kan basıncının her yaşta mutlaka 13/8’den yüksek olmaması lazım. Eskisinden faklı olarak günümüzde yaşa bağlı değişimler de “anormal” sayılıyor.
#YazarKendinizi sürekli olarak yorgun mu hissediyorsunuz? Mevsim değişiklikleri sizi olumsuz yönde mi etkiliyor? Bu durum, yetersiz dinlenmekten kaynaklanabileceği gibi, beslenmenizdeki düzensizliklerden de ileri gelebilir. Niasin, B1, B2, B6, B12, folik asit ve C vitamini ile demir, potasyum, krom, selenyum ve iyot minerallerinin yetersizliği durumunda yorgunluk kendini gösterir. Peki, bazı besinlerin yorgunluğu önlediğini biliyor musunuz? İşte size yorgunluğu giderecek yiyecekler:
#BesinlerErkeklerde 40, kadınlarda ise 50 yaş sonrasında özellikle ailesinde kalp rahatsızlığı öyküsü bulunanların kalp ve damar hastalıkları açısından risk altında olduğunu belirten Prof. Dr. Ali Oto, genetik haricindeki risk faktörlerinin yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabileceğini söyledi.
#Kalp Hastalıklarının Belirtisi