Tatil anlayışının temellerinin atıldığı, ülkede kruvaziyer turizmin başladığı yerdir Kuşadası... Her ne kadar İzmir’e bağlı sanılsa da aslında Aydın’ın bir ilçesidir. Aynı zamanda buraya sadece ‘Ada’ diyenler de var. Eğer sadece deniz turizminden ibaret olmayan Ada’ya gelmeye karar verdiyseniz her 15 günde bir tatil rotanızı sizler için oluşturacağım.
#1Bir şef, restoran sahibi düşünün, yaşadığı kente gittiğinizde sizi sadece kendi mekânında ağırlamakla, yemeklerini tattırmakla kalmıyor. Sevdiği, gittiği lezzet duraklarından, bir başkasının rakip olarak göreceği yeni açılan restoranlara, yerel üreticilerden restore edilmiş tarihi yapılara önemli olduğunu düşündüğü yerleri göstermek, tanıtmak istiyor.
#Mehmet AkdağKonsepti ve lezzetleriyle çok iddialı E’la Restoran. Şef restoran olarak Küçükköy’de bir ilk. Tarihi bir dokuya sahip eski bina Aykan çifti ile tekrar hayat kazanmış ve Küçükköy’e de hayat katmış. En çok da sloganı çekti bizi: Çağdaş Kuzey Ege Mutfağı... Sahipleri Zeynep Seda Aykan ve Ersin Aykan konuğumuz oldu;
#1Mayıs ayı Gastronomi adına hareketli başladı diyebiliriz. Bir yandan tüm Türkiye’de festivaller, şenlikler başlarken diğer yandan Türk Mutfağı Haftası tüm yurtta etkinliklerle doruk noktasına ulaştı. Ama size bir önemli etkinlikten daha bahsetmek isterim ki ; Restoran Haftası!
#Ramazan BaşanSydney’ye damga vurmuş 15 yıllık modern Türk mutfağı restoranı Efendy’yi İstanbul’da açmanın heyecanı içindeyim. Geleneksel yemekleri iyi bildiğimizi ve sahip çıktığımızı düşünüyor, diğer taraftan da yenilikçi bir şefin en önemli görevlerinden birinin yaratıcılık ve inovasyon olduğuna inanıyorum. Bu yüzden menümüzde ‘analı kızlı’nın daha önce görülmemiş bir versiyonu da var, Kilis tavanın ‘shepherd’s pie’la harmanlanmış versiyonu da...
#EfendyHer yıl 8 Mart yaklaştığında cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, kadına şiddetin ortadan kalktığı, Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamanın anlamının kalmadığı, adının ‘Kadın-Erkek Eşitliği Günü’ olarak değiştiği bir dünya hayali kurarım.İlerlemeler tabii ki kaydedildi.
#TürkiyeDoğuş Grubu’nun Özelleştirme İdaresi tarafından 16 Mayıs 2013’te gerçekleştirilen Salıpazarı Limanı İhalesi’ni kazanmasının ve 2014 yılında inşaatın başlamasının ardından Galataport İstanbul adıyla hayata geçecek projenin nasıl olacağını 6 yıldır merakla bekliyorduk.
#SumacÇalışma arkadaşımız, gazeteci Ali Tufan Koç dört yıl önce ABD’ye yerleşti, bir içerik ajansı kurdu. Bir yandan New York-İstanbul arasında mekik dokuyarak modern hayat üzerine atölyeler düzenliyor, bir yandan da uluslararası bir gastronomi dergisi üzerinde çalışıyordu. Derginin hazırlıkları tamamlandı, İngilizce yayın yapacak olan SUMAC geçen hafta okurla buluştu. “Yemeğe, muhabbete ve yazıya duyduğum açgözlülüğü hayırlı bir iş için kullanmanın yollarını arayıp duruyordum” diyen Koç’la ‘büyük dertlerden küçük birer ısırık alma’ amacı güden yeni yayını konuştuk.
#Ali Tufan KoçÇiğ olarak yenebildiği gibi yemekler ve tatlılarda da kullanılan, renkleriyle tablolara yakışan iki lezzetli meyve; ayva ve nar. Lezzetlerinin yanı sıra ikisi de şifa kaynağı. Üstelik mutfaklarımızdaki yerleri de çok özel. Ayvanın ve narın tadını çıkarmak isteyenler için hem göze hem damağa hitap eden yaratıcı tarifleri keşfetmenin şimdi tam zamanı. Türküde “Ayva benim, nar benim” diye birbirine eşlik eden bu meyvelerle yapılan yemeklerin tariflerinişin uzmanı şeflerden aldık.
#Yazgı PatarYolunuz Madrid’e düşerse mutlaka uğramanızı tavsiye ettiğim iki restoran var radarımızda. Smoked Room 2021 yılındaki açılışından altı ay gibi kısa bir süre sonra aldığı 2 Michelin yıldızıyla, DSTAgE ise yaratıcılığın sınırlarını zorlamasıyla fazlasıyla iddialı.
#MadridKadıköy'de alışveriş yapmak için gittiği bit pazarında bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybeden İtalyan şefin oğlu Mattia Ahmet Minguzzi için Beyoğlu St. Antuan Kilisesi'nde anma töreni düzenlendi.
#KadıköyBu yıl 5. kez düzenlenen Turizm Gastronomi Yatırımları ve Ağırlama Zirvesi FSUMMIT geçen hafta Antalya’da yapıldı. Oturumlarda özellikle şef Maksut Aşkar’ın “Milli Proje” önerisi dikkatimi çekti. İşte sektörün dev isimlerini bir araya getiren zirveden detaylar.
#Arda SayınerBu yıl 23’üncüsü düzenlenen Madrid Fusión, İspanyol mutfağının ihtişamına sahne oldu. İspanyollar mutfaklarında gerçekleştirdikleri sessiz devrimi dünyaya anlattı ve Fransa’nın koltuğuna oturduklarını ilan ettiler. Dünyanın en iyi şeflerinin katıldığı ve deneyimlerini paylaştığı organizasyon gerçekten ilham vericiydi.
#Ebru Erke