Bundan 81 yıl önce bugün saat 09.05’te, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk hayata gözlerini yumdu. 10-16 Kasım tarihleri arası Atatürk Haftası olarak kabul ediliyor. Biz de ulu önderimizin aramızdan ayrıldığı bugünde yaşamı boyunca iz bıraktığı yerlerden bazılarını gazeteci, tarihçi ve yazarlara sorduk. Anadolu’nun dört köşesinden, farklı boyutlarıyla Atatürk’ü hissedebileceğiniz yerleri anlattılar.
#ATATÜRKMalta Turizm Ofisi’nin Rahmi Koç Müzesi’nde gerçekleştirdiği “Tarihin Tadına Bak” adlı etkinlikte buluşan ve İlber Ortaylı’nın anlatımıyla Akdeniz’in tarihini gastronomi perspektifinden dinleyen konuklar, tarihi tariflerle hazırlanmış yemeklerin tadına baktı.
#Tarihin Tadına BakTatillerde İstanbul’a başka kentlerden, ülkelerden gelenlerin ya da İstanbul’da yaşayanların çoğu Boğaziçi’ne gidiyor, kıyısında oturuyor, deniz havası alıyor. Peki Boğaziçi’ni ne kadar tanıyoruz, tarihini ne kadar biliyoruz? Sedat Bornovalı’nın ‘Boğaziçi’nin Tarih Atlası’ kitabı bunun için biçilmiş kaftan...
#KİTAPKurtuluş amacı “kültür değerlerimizi, tarihimizde bizi büyüten örf, âdet ve manevi değerlerimizi ve Türkçemizi araştırmak, araştırmaları desteklemek, korumak, yaşatmak ve tanıtmak” olan Elginkan Vakfı’nın düzenlediği Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Kurultayı’nın dördüncüsü 24-26 Nisan günlerinde İstanbul’da toplanacak. Bu yılın teması, ‘Geçmişten Günümüze Seyahat Edebiyatı’.
#YazarBu toprağın yani İstanbul’un altını tanımama bazı çokbilmişlerin(!) sözünü ettikleri gibi Bizans değildir. Bizans’tan önce bize daha yakın katman olan Osmanlı gelir. Eğer bu şehirde Bizans tahrip ediliyor ve hakkı verilemiyorsa, ki öyledir, onun üstündeki Osmanlı mirası çoktan mahvedilmiş demektir. Ve de öyledir.
#YazarBeyoğlu’ndaki tarihi Casa Garibaldi binasının restorasyonu sırasında, binanın bodrumunda, üzeri kiremitlerle örtülmüş bir iskelet bulundu. Kazıya devam edildikçe iskeletlerin sayısı arttı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri arkeologlarının incelemesi sonucunda iskeletlerin 1600-1800 yaşında olduğu tespit edildi. Uzmanların görüşüne göre bu bir Roma mezarlığı ve 8 metre aşağıdan, günde 400 bin kişinin geçtiği İstiklal Caddesi’nin altına doğru uzanıyor. Mezarlar, Beyoğlu’nun bilinen tarihini de yüzlerce yıl geriye çekti: İstiklal, aslında bir Roma caddesi!
#Casa Garibaldiİstanbul'a gelen turist sayısında patlama yaşanıyor. İstanbul İl Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlara göre Ocak-Ağustos döneminde gelen turistt sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 17.8 artışla 6 milyon 148 bine yükseldi. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, sene sonunda 10 milyon hedefine çok yaklaşılacağını söyledi.