Yemeğinizi hangi sırayla yiyorsunuz hiç düşündünüz mü? Sosyal medya şu sıralar ‘besin sıralaması’ ile ilgili tavsiyelerle çalkalanıyor. Tabağınızda önce yeşillikleri (lif), sonra tavuğunuzu (protein) ve en son kızarmış patatesinizi (karbonhidrat) tüketmenin yemek yeme isteğini azaltacağını, iltihaplanmayı azaltacağını ve sizi diyabetten korumaya yardımcı olacağı iddia ediliyor. Peki bilim bunu destekliyor mu?
#Yemek‘Ve Sonra Dans Ettik’ filmiyle çok ses getiren yönetmen Levan Akin’in yeni filmi ‘Geçiş’ 43. İstanbul Film Festivali’nde gösteriliyor. Yönetmenle İstanbul’da geçen bu filmi ve Türkiye’yle olan bağlarını konuştuk: “Gürcistan ile Türkiye’yi bir araya getiren bir film yapmanın ilginç olacağını düşündüm. Çünkü bu bir şekilde benim kendi mirasımı da bir araya getirecekti.”
#Uygar TaylanBirçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresSiz de stresli, endişeli ya da üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu dönemlerde tatlıya, abur cubura, yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor musunuz? Üzgünüz ama araştırmalar stresliyken bu tür yemeklere saldırmanın stresi azaltmak yerine durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu. Peki neden böyle zamanlarda özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere başvuruyoruz? Hangi yiyecekler stresi yenmeye yardımcı?
#Sağlıksız BeslenmeKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#KabızlıkKabızlık, dünya genelinde çok fazla insanı etkileyen oldukça yaygın bir sorun. Yetişkinlerin çok büyük bir kısmı kabızlık konusunda ‘kendi reçetelerini’ uyguluyor. Kabızlıkla mücadele için yapılacaklar listesi uzayıp gidiyor. En yaygın yöntemler ise zeytinyağı içmek, kuru kayısı, erik, yoğurt yemek, su ve kahve içmek, zıplamak, çömelmek ve hatta yüzüstü yatmak... Peki bu yöntemler gerçekten işe yarıyor mu? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral tüm merak edilenleri anlattı...
#KabızlıkEskiden birçok esnaf lokantasının yöresel bağları çok güçlüydü. Memleketlerinden ucuz ama iyi malzeme getirirlerdi. Yıllar geçtikçe sera dışı tarım ve doğal otlamaya dayalı hayvancılık kayboldu. Malzemeler değişti. Eskiden özellikle et ve sebze hatta yoğurtla süt kalitesi çok daha iyiydi…
#EsnafYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakErken yaşta öğrenilen sağlıklı beslenme alışkanlığı kişinin sağlığını ömür boyu etkiliyor. Araştırmalar, kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi sağlık sorunlarının erken çocukluk dönemiyle bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Bu noktada ebeveynlere çok önemli bir iş düşüyor. Peki ama 'dünyanın en zor işi' gibi görülen doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlığı çocuklara nasıl kazandırılır? Bu konuda en sık yapılan hatalar neler? İşte dikkat etmeniz gereken en önemli 6 kritik nokta ve yapılması/yapılmaması gerekenler...
#Sağlıklı BeslenmeBe Premium Bodrum Otel, bu yaz mutfağında Michelin yıldızlı şefleri konuk ediyor. İlk misafir, Madrid’deki 2 Michelin’li Paco Roncero Restaurante’nin sahibi ve şefi Paco Roncero’ydu. İspanyol şef “Trendlerden daha önemli olan şey, bulunduğunuz coğrafya ve onun size sundukları” diyor.
#Be Premium Bodrum OtelSalgın hastalıklarla başlayan 'sürekli alarm durumunda olma hali' sosyal endişeyle birleşince ortaya kronikleşen bir yorgunluk hali çıktı. Bu ruh halinden kurtulmak için uyusak olmuyor, dinlenmeye çalışsak yeterli gelmiyor. Peki, giderek yaygınlaşan bu yorgunlukla nasıl başa çıkacağız? Üzerine çeşitli araştırmalar yapılan bu konuyu uzmanlara sorduk...
#Kronik YorgunlukHipertansiyon dünyada yaygın olarak görülen kronik hastalıkların başında gelmektedir. Ülkemizde yapılan araştırmalarda her üç kişiden birinde hipertansiyon olduğu saptanmıştır. Kalpten pompalanan kanın damar duvarına yaptığı basıncın normalden yüksek olmasına hipertansiyon denir. Kan basıncı sistolik (büyük tansiyon) ve diastolik (küçük tansiyon) olarak ikiye ayrılır. Kalbin kasılması ile birlikte damarlara pompalana kanın yaptığı basınca sistolik basınç (büyük kalbin gevşeme sırasında kanın damar duvarına yaptığı basınca ise diastolik kan basıncı denir. Yüksek tansiyon genelde belirti vermeden seyrettiği için çoğu hasta hastalığın farkında olmayabiliyor ve tedavi almadığından yüksek tansiyon kalp krizi, felç ,böbrek yetmezliği ve birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Pandemi sürecinde eve kapanma ile birlikte hareket ve egzersiz sıklığında azalma, stres ve beslenme alışkanlıklarının değişimi ile hipertansiyonun arttığı gözlemlenmektedir.
#HipertansiyonCovid-19 süreciyle birlikte günlük hayatımızın bir parçası olan maske kullanımı; kişinin kendi ağız kokusunu fark etmesini ve çözüm arayışını beraberinde getirdi. Boşanmalarda gerekçe sayılabilecek kadar ciddi bir sorun olan ağız kokusu, iş yaşamında da özellikle konuşarak iletişim kurmada sıkıntı yaşanmasına yol açıyor.
#Diş SağlığıÇağımızın en sık görülen hastalıklarından biri olan kanser, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artıyor. Türkiye'de her yıl 160 bin kişiye kanser tanısı koyuluyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) raporlarına göre; önümüzdeki yıllarda her 5 kişiden biri kansere yakalanma riski taşıyor. Sağlıklı beslenmek, fazla kilolardan kurtulmak ve hareketli bir yaşam sürmek ise kanser riskini yüzde 30-35 oranında azaltabiliyor. Soğan, sarımsak, brokoli, zeytinyağı, çekirdekli siyah üzüm, zerdeçal gibi daha birçok besin de bu hastalıktan korunmada bizlere yardımcı oluyor.
#KanserDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünyada her yıl 2,9 milyon kadın meme kanserinden etkileniyor. Günümüzde her 10 kadından birine ise meme kanseri teşhisi konuyor. Yapılan araştırmalar, sebze ve meyve bakımından zengin beslenmenin meme sağlığını koruduğunu ve meme kanserine yakalanma riskini yüzde 40 civarında düşürebildiğini gösteriyor.
#Meme KanseriKoronavirüs hastalığı Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktı. Çin ve birçok ülkede artan vaka bildirimleri nedeniyle, 30 Ocak 2020’de Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Komitesi tarafından koronavirüsü dünya çapında acil olarak önlem alınması gereken bir sağlık durumu olarak ilan edildi.
#PandemiÇocuklarda ve yetişkinlerde diş teli kullanımının giderek arttığını belirten diş hekimi uzmanları, işlenmiş gıdaların ve sanayi tipi beslenmenin çocuk yaşlardan itibaren ağız, çene dokularına ciddi zararlar verdiğini söyleyerek önemli uyarılarda bulundu.
#Dr. Pınar KaratabanFAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Ayşegül Selışık, ‘Gıdanı Koru’ kampanyası ve gıda israfının engellenmesi için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Selışık, “Her yıl 1.3 milyar ton gıda çöpe gidiyor. Türkiye’de de en çok sebze ve meyve atılıyor. Bunu önlemek için Tarım Bakanlığı’yla birlikte Gıdanı Koru kampanyasını başlattık. Alınacak küçük önlemlerle israfın önüne geçebiliriz” dedi.
#GazetehaberleriRamazan ayı içerisinde olduğumuz şu günlerde oruç tutmanın etkisiyle hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi mide-bağırsak problemlerinin görülme sıklığı da artabiliyor. Aynı zamanda birçoğumuz koronavirüs sebebiyle haraketli hayatlarımıza ara verip günün büyük bir kısmını evde geçiriyoruz. Dolayısıyla bu günlerde hareketsizlik, düzensiz yaşam tarzı, kötü beslenme ve stres de birçok sindirim problemine yol açabiliyor. Fakat bu dönemde yaşam ve beslenme şeklinizde yapacağınız bazı değişikliklerle bu problemleri azaltabilir veya bunlardan kurtulabilirsiniz.
#Şeyma YılmazErgenlik dönemi fiziksel ve hormonal olarak çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecidir. Ergenlikte hormonal değişim ile birlikte sekonder cinsel özelliklerin belirginleşmesi, vücut yağ dağılımın değişimi, boy uzamasında sıçrama ile yetişkin boya ulaşma, erkek ve kızlarda fertilite kazanımı olur.
#Erken ErgenlikSonbaharı çok severim, hüzün-hazan mevsimi asla demem. Benim için hep başlangıçtır ama bu kez biraz daha farklı geçiyor. Sanırım mevsimler de çağın karmaşasına ve hızına uydu. Belki de yaşamın temposu gibi başlangıçlar ve bitişler, açılışlar ve kapanışlar, sevinçler ve hüzünler bir arada.
#Müge AkgünÇölyak hastalığı dönem dönem internette aranan konular arasındaki yerini almaya devam ediyor. Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#Çölyak HastalığıYemek düzeninde genellikle Akdeniz yemek anlayışını tercih ettiğimden, ‘Yeni Akdeniz Diyeti’ kitabını yazmaya karar verdim. Özellikle ramazan ayında bu tür kitapların yararı olduğu kanısındayım. Çünkü bu diyet zeytinyağı ağırlıklı bir beslenme anlayışında olduğundan bu aya uygun.
#KÜLTÜR SANATArpacık nedir sorusu vatandaşlar tarafından araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer alıyor. Göz kapaklarında olan yağ bezelerinin şişmesi ve orda yara meydana gelmesiyle birlikte arpacık oluşur. Arpacıktan kurtulmak isteyen vatandaşlar için birçok etkin yöntem bulunuyor. Peki, arpacık nedir ve neden çıkar? İşte arpacığı engellemenin yolları.
#Arpacık