Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç, sebze ve meyvelerin bol su ile ve tercihen yemek sodası eklenen su ile yıkanmasını önerdi.
#Sebze Ve Meyveler Nasıl YıkanmalıÜreticilerin sigara alışkanlığı nedeniyle gıda ürünlerine nikotin bulaştığı ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı üreticileri uyarırken, akıllarda cevaplandırmayı bekleyen pek çok soru var. Nikotin bulaşan ürünler nasıl bir tehlikeye dönüşüyor? Sebze ve meyveler hangi aşamalardan geçerek temizlenmeli? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSıcak ve nemli havalar sadece bizi değil tüylü dostlarımızı da bunaltıyor. Onları rahat ettirip sağlıklı kalmalarını sağlamaksa bize düşüyor. Levent Veteriner Polikliniği’nden veteriner hekim Yeter Öcal ile konuşup evde, sokakta, yolculukta ve tatilde işe yarayacak bir öneri listesi hazırladık.
#Evcil Hayvanlarİstanbul'da restorasyon çalışmaları devam eden Haldun Taner Sahnesi'nde sıva altında kalan Osmanlıca mimar kitabesi ortaya çıkarıldı. Kitabe hakkında bilgi veren Kültür Varlıkları Projeler Müdürü Merve Gedik, "Kitabeyi yaptığımız sıva raspaları sonucu, çimento harçlı sıvanın yapıdan uzaklaşması esnasında keşfettik. Hemen yüzey temizliğini yaptık, şimdi de diğer imalatlardan etkilenmesin diye koruma altına alacağız" dedi.
#İstanbulMeyve ve sebzelerin üzerindeki tarımsal ilaç kalıntıları sağlığımızı tehdit ediyor. Karbonatlı, limonlu, sirkeli su, bu maddenin temizlenmesi için yeterli mi? Peki hangi meyve ve sebzeler daha riskli, hangileri güvenli? 10 soruda inceledik...
#PestisitCovid-19 süreciyle birlikte günlük hayatımızın bir parçası olan maske kullanımı; kişinin kendi ağız kokusunu fark etmesini ve çözüm arayışını beraberinde getirdi. Boşanmalarda gerekçe sayılabilecek kadar ciddi bir sorun olan ağız kokusu, iş yaşamında da özellikle konuşarak iletişim kurmada sıkıntı yaşanmasına yol açıyor.
#Diş SağlığıÇocuklarda böbrek yetmezliğine sebep olan hastalıklardan hemolitik üremik sendromuna ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Cihangir Akgün, "Batı’da hamburger hastalığı olarak da bilinen bu hastalık, az pişmiş etler ile bulaşıyor ve özellikle küçük çocukları etkiliyor. Ani gelişen böbrek yetmezliği, ağır derecede kansızlık ve kanamaya yol açabiliyor" dedi.
#ÇocukHer evin olmazsa olmaz beyaz eşyası olan buzdolaplarının yanlış kullanımı gıda kaynaklı hastalık risklerini artırıyor. Soğutma derecesinden rafların yerleşimine, temizliğinden bakımına buzdolabı kullanmanın da incelikleri var. Prof. Dr. Y. Birol Saygı, “Buzdolabını doğru ve akılcı kullanmak ailenizin gıda kaynaklı hastalık riskini azaltmakla kalmayıp bütçenize de katkı sağlar” diyor.
#Buzdolabı Nasıl TemizlenmeliNezleyi de gribi de kolay atlatmakta boğaz bölgesini koruyan özel bazı probiyotik pastillerin etkili olduğunu gösteren ciddi yayınlar var. Bu nedenle hem “ koruyucu” hem de “tedavi edici” özelliği olan ve çoğu Laktobasillus Casei içeren farklı probiyotik çiğneme pastillerini kullanmak, tedavide de korunmada da oldukça etkili.
#Osman MüftüoğluTürk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Serap Şimşek Yavuz şarbonun hiçbir zaman kitlesel ölümlere yol açan bir hastalık olmadığını, ot yiyen hayvan hastalığı olduğunu söyledi.
#ŞarbonHer yerde, herkesten çokça duyuyoruz, sosyal medya da detoks çayları, içecekleri ya da tarifleri her gün paylaşılıyor, hatta artık detoks ürünleri için özel markaları bile var. Peki nedir bu detoks ? Ne işe yarar, nasıl yapılır, Kimler yapmalı, kimler yapmamalı, Bilinen ve bilinmeye tüm yönleri ile detoksu konuşalım.
#Detoks Nedir?