Başkalarının, insan olmayan canlıların, gezegenin meselelerini mesele edinmek doğuştan getirdiğimiz bir duygusal beceri mi yoksa öğretilebilen, deneyimle, görerek geliştirilebilen bir yetkinlik mi? Bana sorarsanız, mesele etmeyi ve bir sonraki aşamaya geçip, bu meselenin çözümüne yönelik aksiyon almayı öğreniyoruz ve başkalarına öğretebiliriz.
#DOÇ. DR. ITIR ERHART KİMDİR?Bir martının süzülerek uçuşu, çayın kokusu, kaldırım taşlarının arasından fışkırmış çiçekler... Görüyor, hissediyor, duyuyor, yaşıyor musunuz bunları, yoksa “Salgının bitmesine daha ne kadar var” sorusu aklınızdan bir türlü çıkmıyor mu? Yeryüzünde bir kişinin bile yanıt veremediği bu soruya kafayı takmak yerine, süreci daha iyi bir ruh haliyle sürdürmek isterseniz, ‘psikolojik esneklik’ kavramıyla acilen tanışmalısınız...
#GazetehaberleriÇevrimiçi eğitimler salgın dönemiyle birlikte iyice yaygınlaştı. Dijital platformlar üzerinden verilen kurslar sayesinde oturduğumuz yerden uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalar bile alabiliyoruz. Aklınıza gelebilecek her konuda bir programa ulaşmak mümkün...
#GazetehaberleriEve kapandığımız günlerde popülerleşen ve hayatımızdaki yerini sağlamlaştıran yeniliklerden biri de ‘çevrimiçi’ eğitimler... Dijital platformlar üzerinden yapılan seminerler, atölye çalışmaları ve konferansların 20 bin kişi ağırlayanı bile var. Alanlarında uzman isimler aklınıza gelebilecek pek çok konuda dersler veriyor...
#GazetehaberleriÜçüncü sezonla beraber yeniden psikanaliz kanepesine uzandık. ‘İstanbullu Gelin’, ekranda görmeye hiç alışkın olmadığımız şeyler yapmaya devam ediyor. Tüm karakterlerin bilinçaltıyla, çetrefilli ruh dünyaları ve tarihçeleriyle bizi derinlere çekiyor.
#Tehlikeli SohbetlerEdebiyat dünyasının unutulmaz kahramanlarından Frankenstein’ın yaratıcısının hayatını anlatan “Mary Shelley”, Suudi Arabistan’ın ilk kadın yönetmeni Haifaa Al Mansour ile kuşağının en iyi oyuncularından Elle Fanning’i bir araya getiren biyografik bir drama. Animasyon severlere “Otel Transilvanya 3: Yaz Tatili”, b tipi korku filmlerine ilgisi olanlara “Dehşet Yolu”, Dwayne Johnson meraklılarına “Gökdelen”, haftanın diğer seçenekleri...
#ANKARADâhi biliminsanı Albert Einstein’ın en bilinir sözlerinden biridir; “Öğrenmeyi bıraktığınızda, ölmeye başlarsınız”. Hayat boyu öğrenme, son 10 yıldır konuşulan, giderek daha fazla önem verilen bir başlık. Hatta Avrupa Birliği, 1996’yı ‘Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme Yılı’ ilan etmişti. Kısacası öğrenmenin, hayata yeni bakış açıları, beceriler katmanın, kişiliğinizi zenginleştirmenin yaşı yok. Hem belki sonunda kendinizi yeni biri gibi hisseder, yeni başlangıçlar yapabilirsiniz.
#Yaşam Boyu EğitimSoruyu başlıkta olduğu gibi sorduğumuzda aslında ilişki durumunuza göre çok sayıda ve farklı cevapla karşılaşmak mümkün. Konu ilişki olunca, adeta ‘herkesin ilişkisi kendine’ gibi bir tutum var olsa da, bu konuda yapılan araştırmalar ve kavramsal boyutta teorik çalışmalar devam ediyor.
#GüncelBir yabancı için İstanbul hâlâ endişe verici... Kase No16’nın sihirli kaseleri... Bodrum’a dair sezon kehanetleri... Aman da Bravo’nun yemekleri... Ve lüks marka çantasını gözü gibi koruyan sosyetik kadının tuhaf hikayesi... Hepsi, “Nasıl geçti habersiz hafta sonu” notlarında...
#BODRUMKonu bazen psikiyatri, bazen şehirde yaşam, bazen edebiyat oluyor. Bu konularda söyleyecek anlamlı sözleri olanlar, izlemek isteyenlerin karşısına çıkıyor. Bu ‘şehir konuşmaları’ndan biri de salı günü yapılacak. Ali Tufan Koç, metropolde nasıl yaşamak gerektiğini anlatacak.
#Ali Tufan KOÇTürkiye’de toplam 1.800 çalışanı olan Danone’da anne ve babalara özel haklar var. Örneğin bir kadın çalışan doğum yaptığında yasal süresine ek olarak 2 hafta daha izin elde ediyor, 6 ay boyunca part time, çocuk 1 yaşı gelene kadar haftada 2 gün evden çalışabiliyor. Üstelik bu haklar babalar için de geçerli. Danone Türkiye İK Direktörü Pınar Çanakçı ile ‘anne-baba dostu’ şirket olmayı konuştuk.
#İnsan KaynaklarıSeçimlerden niçin bu kadar etkileniyoruz? Tabeladaki yarım puan bile neden bizim için bu kadar hayat memat meselesi? Sonuçlara bu kadar sevinmemiz ya da bu kadar üzülmemiz normal mi? Peki başka ülkelerde niye böyle olmuyor? ‘Aşırı’ politik bir halk mıyız, yoksa bizi ‘aşan’ başka nedenler mi var? Psikiyatr Alper Hasanoğlu’nun hasta koltuğuna oturdum, bize neler olduğunu sordum.
#Alper HasanoğluModern zamanın popüler yaşam filozofu Alain de Botton bugüne kadar yazdığı kitaplarıyla din, seks, seyahat ve aşk hakkında konuşulanları kökten değiştirdi, şimdi sıra sanata geldi. Son kitabı ‘Art as Therapy’ (Terapi Olarak Sanat) ile değişen müzeleri, koleksiyonerliği tartışmaya açan De Botton’la Londra’daki ev-ofisinde buluştuk. Sanat dünyasının yeni oyuncularını, Gezi sonrası Türkiye’yi ve yakında İstanbul’da açacağı Hayat Okulu’nu konuştuk.
Dünyaca ünlü İsviçre kökenli İngiliz yazar Alain de Botton basit ve anlaşılır yazıyor. Kurgu ve deneme tarzının bir karışımı kitapları. Bugüne kadar aşk, statü, seyahat, mimari ve Marcel Proust üstüne yazdığı kitapları dünyada milyonlarca sattı. Modern bir cep filozofu diyebiliriz. Türkiye’de de, dünyada da her kitabını takip eden bir hayran kitlesi var. Son kitabı dünyada ilk kez Türkiye’de basılan "Çalışmanın Mutluluğu ve Sıkıntısı"nda çalışmanın felsefesine iniyor, okuyucularına iş sizin için nedir, ne olmalıdır diye soruyor. Botton’la "mutluluğun önündeki iki büyük engelden biri" dediği çalışma kavramını konuştuk.
Gencecik bir kız ya da daha bıyıkları bile terlememiş bir delikanlı, yoksul evini terk eder. Kafasında büyük hayalleri, yüreğinde de cesareti vardır. Gösteri dünyasının merkezi olarak kabul edilen ışıltılı kente gider ve orada nice zorluklar yaşar. Akla hayale gelmeyecek işlerde çalışır, kimi zaman bir otomobilin içinde kimi zaman sokaklarda uyur.
#Robyn Bernard