Pandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 Kitap‘Sazlı Cazlı Sözlük’ün dördüncü cildi ‘Yaprak Döker Bir Yanımız’da 80’li yıllar Türkiye’sinde hayatın akışını müzik, popüler kültür üzerinden anlatan Derya Bengi, “Hayali özgürlük yılları. Tıpkı hayali ihracat gibi. Askeri rejimle Özal iktidarı arasındaki devamlılık ilişkisini görmezden gelemeyiz. Türkiye’de bireyin 80’lerde keşfedildiği söylenir ama siyasetin yasaklandığı bir ortamda birey kavramı yerini kolayca bencilliğe, köşe dönücülüğe, gemisini yürüten kaptancılığa ya da en iyimser deyimle yalnızlaşmaya terk eder” diyor.
#80'Li Yıllarda TürkiyeBenim başucu kitabımdır Yunus Emre; derdimin dermanıdır, mutluluğumun da şenliğimin de kaynağıdır, her zaman okumak gerekir. Haliyle Prof. Dr. Turan Karataş’ın hazırladığı ‘Yûnus Divanı’nın bendeki yeri bir başka. Sizin de edinmenizi yürekten dilerim.
#Yûnus Divanı‘Sazlı Cazlı Sözlük’ün üçüncü cildi ‘Görecek Günler Var Daha’da 70’li yıllar Türkiye’sinde hayatın akışını müzik, popüler kültür üzerinden anlatan Derya Bengi, “Âşık Mahzuni’nin bir türküsü var: ‘Daha anamdan doğmadan, yedi yaşına değmeden, ihtiyar oldum’. 70’lerin ruh halini iyi yansıtıyor. Bir yanda umut dolu, dinamik, örgütlü bir toplum fotoğrafı gözüküyor, ama 12 Mart rejiminin tetiklemesiyle kolayca şiddet sarmalına girip ziyan oluyor” diyor.
#Görecek Günler Var Daha / 70'Li Yıllarda Türkiye: Sazlı Cazlı SözlükHürriyet Kitap Sanat yazarları Doğan Hızlan, Selim İleri, A. Ömer Türkeş, Ömer Erdem, Yücel Kayıran, Haydar Ergülen, İhsan Yılmaz, Metin Celâl ve Erkan Aktuğ’un oylarıyla 2018’in en iyi 50 kitabını seçtik. Yıllar sonra aynı anda iki romanla karşımıza çıkan Latife Tekin ‘Sürüklenme’si ilk sırada yer aldı. Devrim Yılmaz ise yılın en iyi 10 çocuk kitabını sıraladı.
#SürüklenmeKoskoca bir yılı daha geride bırakıyoruz. Yaşam koşturmacası içinde bazen zor ve yorucu zamanların üstesinden dizilerle, filmlerle, kitaplarla, sergilerle, şarkılarla ve yeni açılan mekânlarla geldik. Yıl boyu, bu alanlardaki yenilikleri sizlerle paylaşmıştık. 2018’i uğurlamaya hazırlanırken sıra geldi, en iyileri seçmeye...
#İlhan ŞenDerya Bengi’nin ‘Dünya Durmadan Dönüyor/ 60’lı Yıllarda Türkiye: Sazlı Cazlı Sözlük’ kitabı, dünyayı ve kendini değiştirme gücüyle yaşanan o zamanları titizce cımbızlanmış ayrıntılarla, muazzam güzellikte belge, bilgi ve fotoğraflarla anlatıyor. Bengi’ye bağlandık, kitabın hikâyesini dinledik.
#Dünya DönüyorDerya Bengi, 1950’li yıllar Türkiye’sinin ritmi üzerinde şarkılar, türküler mırıldanan sazlı cazlı bir sözlük hazırladı: ‘Şimdiki Zaman Beledir’. Yazar ile Elvis Presley’den Zeki Müren’e, 6-7 Eylül olaylarından Migros kamyonlarına, Yeşilçam’ın doğuşundan radyo günlerine pek çok hararetli ve renkli maddenin yer aldığı arşiv niteliğindeki kitabı konuştuk.
#KitapsanatÇağrı Özkan ve Ahmet Gürkan Atay, işe 16 yıl önce evreni araştırarak başladı; uzun çalışmalar sonucu Türk milli karakterinin Tunguzlar ve Kıpçaklar kavminin etrafında şekillendiğini saptadı. Bu tezlerini de iki ciltlik bir kitapta topladılar. Sekiz cildi daha bu yıl içinde yayımlanacak ‘Milletlerin Karakteri, Kültürü, Bilinci’ adlı kitabı Çağrı Özkan’la konuştuk.
#Milletlerin Karakteri Kültürü, Bilinci