Türkiye'nin zengin tarihî mirası arasında öne çıkan antik kentlerden biri olan Termessos, Antalya'nın kuzeydoğusundaki Toros Dağları'nda, yüksek bir kartal yuvası gibi konumlanıyor. MÖ 3. yüzyılda kurulan ve Roma İmparatorluğu döneminde bile büyük ölçüde el değmemiş bu kent, Büyük İskender'in fethetmeye çalışıp başaramadığı bir yer olarak dikkat çekiyor. CNN Travel editörü Barry Neild'in son ziyaretinde hayran kaldığı bu tarihi mekân, keşfetmeye istekli ziyaretçilerini adeta bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. İşte Termessos’un sıra dışı hikâyesi…
#Seyahat‘Gişe Memuru’, ‘Sarmaşık’ ve ‘Kelebekler’le birçok ödül kazandı. Adını uluslararası arenada duyurdu. Yeni filmi ‘Bir Seri Katil Hakkında Yazmaya Karar Veren Bir Yazarın Sığ Hikâyesi’ New York’ta İngilizce çekildi. Dünya prömiyerini geçen günlerde New York’ta düzenlenen Tribeca Film Festivali’nde yaptı. Ve ‘Seyirci Ödülü’nü kazandı. Tolga Karaçelik’le buluştuk. Filmlerindeki meteor, araf ve Kenan ismine takıntısını, neden Amerika’da film çektiğini, cinayet ve ilişkiler arasında nasıl bağ kurduğunu konuştuk.
#Tolga KaraçelikSahra Çölü’nün güneyindeki bölgede, yani Sahra Altı Afrika’nın orta kısmındaki ülkelerden biri Ruanda ya da resmi adıyla Ruanda Cumhuriyeti. 1994’te yaşanan ve 800 binden fazla kişinin katledildiği soykırımın ardından planlı bir stratejiyle yaralarını saran Ruanda artık Afrika’nın en güvenli ülkeleri arasında. Yağmur ormanlarında yaşayan dağ gorilleri de ülkenin adını tüm dünyaya duyuruyor.
#SeyahatDoğançay Şelalesi, Sakarya’nın Geyve ilçesinde; Doğançay Köyü’ne 10 kilometre uzaklıkta. Yolun son 2 kilometresi toprak. Aracınızı bırakıp ormanın içindeki dik bir patika yokuştan inerek ulaşıyorsunuz. İlk gittiğimde ‘Burada bir kanyon olmalı’ hislerim tabii ki beni yanıltmadı. İstanbul’a yakın bir eğitim kanyonumuz var artık; Doğançay Kanyonu...
#SeyahatModern yaşamın insanlara getirdiği en büyük zorluklardan birisi de beton binaların arasında yaşamak. Özellikle büyük şehirlerde oturanlar, her gün biraz daha azalan yeşil alanlar nedeniyle nefes alacak huzurlu bölgeler bulamıyor. İşte tam da bu noktada kurtarıcımız olan kış bahçeleri bizlere evimizin içinde yemyeşil küçük bir cennet köşe yaratma imkânı sağlıyor.
#Kış BahçeleriRize'nin Pazar ilçesinde tescilli tarihi Hacı Musa Konağı, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Konağın varislerinin 8 yılda çizdirdiği tadilat projesine alandaki yeni çökmeler nedeniyle onay çıkmadı. Mahallede yaşayan Mehmet Uzun "Gözümüzün önünde bir tarih yok oluyor ve hiçbir şey yapamıyoruz" dedi.
#RizeRize'nin Pazar ilçesinde tescilli tarihi Hacı Musa Konağı, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Konağın varislerinin 8 yılda çizdirdiği tadilat projesine alandaki yeni çökmeler nedeniyle onay çıkmadı. Mahallede yaşayan Mehmet Uzun "Gözümüzün önünde bir tarih yok oluyor ve hiçbir şey yapamıyoruz" dedi.
#KonakRocktrompet ismi ile de bilinen Mandevilla bitkisi, özellikle de tropikal iklimlerde yetişen gösterişli, çiçekli bir asma cinsidir. Çiçekleri ise, beş yapraklıdır ve çok güzel kokar. Tek bir mevsimde ise, yaklaşık olarak 3 metre kadar büyüyebilir. Mandevilla çiçeği nedir, bakımı nasıl yapılır sizler için derledik.
Takeshi Shudo ve Atsuhiro Tomioka tarafından yazılan Pokemon, Japonya televizyonlarında ilk kez 1 Nisan 1997 tarihinde yayımlandı. Ülkemizde ise 2000 - 2004 yılları arasında yayımlanan Pokemon'da Ash Ketchum ile arkadaşlarının maceraları anlatılır. Gelecekte geçen çizgi filmin diğer önemli karakterleri Misty ve Brock'tur. Ash'in ezeli düşmanı ise Jessie ve James adlı iki kardeşin kurduğu Roket takımıdır. En bilinen pokemonlar, özellikleri ve evreleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Sonbahar ayları, bitkilerin mevsimsel döngüleri için önemlidir. Bu dönemde, mevcut bitkilerimizin toprak ve saksı değişimi gibi ihtiyaçlarını karşılayarak onları canlandırabilir, dikim vakti gelen bitkileriyse toprakla buluşturabiliriz.
#BitkiFaydalı olduğu bilinen ve bu konuda merak edilen bitki türleri arasında küsküt otu geliyor. Dünyanın belirli bölgelerinde yetişen ve farklı şekillerde kullanılan bir ot olarak öne çıkmaktadır. Peki, küsküt otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Küsküt otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte bu bitki türü için merak edilen bilgiler.
#Küsküt Otu100 yılı aşkın süredir bina sorunuyla cebelleşen, 37 yıldır kullandığı Kadıköy rıhtımdaki tarihi binayı da restorasyon nedeniyle boşaltmak zorunda kalan İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Maltepe Gülsuyu Mahallesi’nde bir plazaya taşınıyor.
#İstanbul Üniversitesi Devlet KonservatuvarıHerkesin sevdiği bitki türlerinden birisi sarmaşık türleri olarak bilinmektedir. Sarmaşıklar arasında çok sayıda farklı tür olması dikkat çekmektedir. Her sarmaşık türünün kendine has bir özelliği ve büyüme süresi bulunmaktadır. Sizler için Sarmaşık türleri ve özellikleri nelerdir? Hangi sarmaşık hızlı büyür, nasıl çoğaltılır detayları ile derledik.
Birçok kişi ofisinde, evinde bitkilerin olmasından çok hoşlanır. Evlerde ki bitkiler içerinde olan süs bitkilerinden biri de sarmaşık bitkisidir. Sarmaşık tohumu nasıl ekilir? Sarmaşık tohumu ne zaman ekilir? Sarmaşık tohumu nasıl olur? Sarmaşık tohumu nereden alınır? İşte sarmaşık tohumu hakkında bilinmesi gerekenler.
Yakın bir zamanda keşfedilmiş olan dünyanın en uzun ağacı olma özelliğine sahip olan Hyperion ağacının sıra dışı bir hikayesi vardır. Kaliforniya'da bir milli parkta yer alan ağacın tam olarak bulunduğu yer sadece bilim insanları tarafından biliniyor ve kamuoyuyla bu bilgi paylaşılmıyor. Hyperion ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
'Yer altındaki Pamukkale' olarak bilinen Kaklık Mağarası, Denizli-Ankara karayolunda, Denizli il merkezine 30 km. mesafede, Honaz ilçesi sınırlarında yer alıyor. Mağara, bir yeraltı akarsuyunun gözenekli kireçtaşlarını ve sülfürlü kayaları aşındırmasıyla oluşmuş.
#Kaklık MağarasıKırklareli'nin Demirköy ilçesinde Bulgaristan ve Türkiye sınırını oluşturan derenin üzerindeki tarihi köprü restore edilerek turizme kazandırılacak. Boztaş köyüne 5 kilometre uzaklıktaki dereyi geçmek için kesme taştan yapılan sınırların belirlenmesinin ardından bir ayağı Türkiye, diğer ayağı Bulgaristan'da olan üç kemerinden sadece bir kemeri ayakta kalabilen Volçan Köprüsü ihtişamlı görüntüsü ile ilgi çekiyor.
#Volçan KöprüsüPek çok turist, Brezilya’yı Rio de Janeiro’nun plajlarından ibaret sanır. Bu nedenle ülkenin kuzeydoğu ucundaki dördüncü büyük şehrini ve kültürel açıdan en zengin bölgesi Pernambuco’nun gözbebeği Recife’yi atlamış olur. Rio, Sao Paulo ve diğer Brezilya şehirlerinden çok farklı burası. İklimi daha sıcak, yemekleri daha baharatlı, otantik müziği ise dünyada pek tanınmıyor. Pernambuco, ırkçı demeçleriyle tepki toplayan sağcı başkan Jair Bolsonaro’ya son seçimlerde oy vermeyen tek bölgeydi. Başkenti Recife’nin merkezi nehirler, köprüler ve viyadüklerle dolu. Sahilinin güneyindeki Boa Viagem semti ve renkli geleneklere sahip Olinda’ların yaşadığı kuzey bölgeleri görülmeye değer.
#RecifeSinop'ta, Gaskalılar tarafından yapılan, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan 2 bin 500 yıllık Sinop Kalesi'nde surlarda tehlike oluşturan taş kopmaları üzerine restorasyon çalışması başlatıldı.
#SeyahatSİNOP'ta, Gaskalılar tarafından yapılan, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan 2 bin 500 yıllık Sinop Kalesi'nde surlarda tehlike oluşturan taş kopmaları üzerine restorasyon çalışması başlatıldı.
#HaberVay be! Ne yazdı!Bu yaz yan gelip yatmadım. Çalıştım. Ama çok çalıştım. Manyaklar gibi çalıştım. “Yerel kalkınmaya destek” için çalıştım, Bodrum’daki köyüm Gürece için çalıştım, İyilik Atölyesi için çalıştım. Benimle birlikte kızım Alya da çalıştı, 15 tane dans atölyesi yaptı. Maribel ve Anton da (bizim 11 yıllık yardımcılarımız, artık ailemizin üyeleri onlar) çalıştı, herkes çalıştı, sivil toplum örgütleri çalıştı, mezarlık bakımında belediyeler çalıştı, Güreceliler çalıştı ve kolye atölyelerimize katılan herkes çalıştı. Ama değdi. Her şeye değdi.Dünyanın en şahane şeyiymiş güçleri birleştirmek. Birlikte üretmek. Bu yaz hepimiz imece usulüyle bir köy için çalıştık. Yerel kalkınmaya destek bu işte! Ama işin başındayız daha. Bu tecrübe bana sabırlı olmam gerektiğini öğretti. Daha bunun gelecek yazı var, ondan sonrası var, var da var...Bu yaz minik dükkânımızda iyilik kolyeleri sattık, geliri Toplum Gönüllüleri’ne gitti, onlar da bunu köy için kullandılar, kullanmaya da devam ediyorlar.18 kolye atölyesi yaptık. 20 katılımcıyla başladık, derken her atölye de 47 kişi olmaya başladık. Tek tek herkese kolye yapmayı öğrettik. Bu atölyelerde bizimle olabilmek için iki sivil toplum örgütüne katılım bedeli ödedi insanlar. Nasıl bir ilgi vardı anlatamam. Kendimden geçtim mutluluktan. İnsanlar akın akın güzel bahçemize geldi, zeytin ağaçlarının altında kolyeler dizdi. İlk kolyelerini kendileri için dizdiler, dizdikleri diğer kolyeler dükkâna girdi, orada satılıp tekrar köye döndü, bundan sonra da dönecek.Toplum Gönüllüleri dışında birlikte iş yaptığımız diğer sivil toplum örgütü Pembe İzler Kadın Derneği’ydi. Arzu Karataş ve Derya Acar. İki manyak çalışkan kadın daha. Bir de süper ekipleri var. Üç günlük bir İyilik Şenliği hediye ettiler köyümüze. Pek çok kişiye istihdam sağladılar, standlar kuruldu, sanatçılar geldi geçti bizim bahçeden, şenlik köyümüze hareket getirdi. Onlar da elde ettikleri geliri köyün kadınlarının kanser taraması için kullanıyorlar. Şu anda her yere posterler asmış durumdalar. 250 kadın ücretsiz taramadan geçiyor 1 Eylül-1 Mayıs arasında. Allah korusun, ameliyat gerektiren bir şey varsa onu da üstleniyorlar.
#AYŞE ARMAN