GeriBitki Bakımı Mandevilla Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır? Mandevilla Çiçeği Özellikleri Ve Bakımının Püf Noktaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mandevilla Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır? Mandevilla Çiçeği Özellikleri Ve Bakımının Püf Noktaları

Mandevilla Çiçeği Nedir, Bakımı Nasıl Yapılır? Mandevilla Çiçeği Özellikleri Ve Bakımının Püf Noktaları

"Rocktrompet ismi ile de bilinen Mandevilla bitkisi, özellikle de tropikal iklimlerde yetişen gösterişli, çiçekli bir asma cinsidir. Çiçekleri ise, beş yapraklıdır ve çok güzel kokar. Tek bir mevsimde ise, yaklaşık olarak 3 metre kadar büyüyebilir. Mandevilla çiçeği nedir, bakımı nasıl yapılır sizler için derledik."

Mandevilla bitkisi, kırmızı, pembe, beyaz ve sarı; mandevillaların klasik renkleri olarak bilinir. Yaprakları ise genellikle canlı ve parlak yeşildir. 

 Mandevilla Çiçeği Nedir? 

 Mandavilla Sanderi Çiçeğinin kökeni, Amerika kıtasına dayanır. Bahçede yetiştirebileceğiniz çok uyumlu bir bitkidir. Aynı zamanda sıcağa dayanıklı olan bu bitkinin yaprakları yeşil, çiçekleri de beyaz, kırmızı ya da pembe renkte ve boru şeklindedir. Çiçeklerinin iç kısımları ise, sarı renkte olmalıdır. 

 Mandevilla Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? 

 Mandevillaların bakımı ve yetiştirme koşullarına uygun davranıldığında çok kolaydır. Mandevillalar; sıcaklığı, ışığı ve nemi sever. Bu nedenle de, toprak kurumaya başladığı zaman sulamayı unutmamanız gerekir. Bu asmaların çok daha fazla büyümesini sağlamak için, ilkbaharın başlarında saplarını sıkıştırabilirsiniz. 

 Mandevilla Çiçeği Bakımının Püf Noktaları 

 Mandevilla çiçeğini sarmaşık olarak büyütmek istiyorsanız onlara tırmanabilecekleri bir alan ya da kafes sağlamanız gerekir. Bu sarmaşıklar güneşi çok sever. Aynı zamanda günde en az 6 saat, doğrudan ışık alırsa rahatça büyür ve rahatlıkla çiçek açarlar. Ama güneşi sevmeleri, her zaman güneş görmek istedikleri anlamına gelmez. Özellikle de öğlen güneşinden ve yaz mevsiminin kavurucu sıcaklarında onu korumak iyi olur. 

 Mandevilla Çiçeği Özellikleri 

 Mandevilla çiçeği, sarmaşık asma şeklinde, tek bir mevsimde 3 metreye kadar rahatlıkla büyüyebilir. Aynı zamanda Mandevilla çiçeği, 9 metre uzunluğa kadar büyüyebilir. Bol organik madde içeren zengin içerikli ve nemli topraklarda kısmi olarak da güneşli ortamları sever. Dış mekan bitkileri arasında yer alan bu bitki, yaz ve ilkbahar aylarında iki haftada bir fosforlu besinlerle birlikte sıkça suya ve gübreye ihtiyaç duyar. 

 Mandevilla Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? 

 Mandevilla çiçeği, tohumla ya da çelik yöntemi ile çoğaltılabilir. Tohumdan çoğaltırken de tohumları yaklaşık 12 saat kadar suda bekletmeniz ve daha sonra da hafif nemli, uygun bir toprağa dikmeniz gerekir. 

 Mandavilla Çiçeği Tohumu ve Çiçeği Ne Zaman Ekilir? 

 Mandevilla sarmaşığı tohum ya da çelik yöntemi ile fidan üretimi, yapılır. Işık alan gölge bölgelere dikilmesi gereken Mandevilla çiçeği ise, ilkbaharda don tehlikesi atlatıldıktan sonra toprağa dikilir. Bu bitkinin ekimi için organik içerikli bir toprak ile gölge bir yer seçilir. 

False