Ağrı, insan oğlu var olduğundan beri onu etkileyen bazen çaresiz bırakan zararlı bir durum. Bir şekilde ağrı çekmeyen canlı yok gibidir. Ağrı kişiye has bir özelliktir. Her canlı kendi ağrısı ile baş başadır. Bilindiği gibi ağrı akut yani aniden oluşan genellikle bir doku hasarının söz konusu olan ağrı olarak bilinirken, kronik ağrı; geçmeyen süreklilik arz eden bir ağrı olarak tanımlanır ve ağrı sınıflaması bu iki eksen üzerinden detaylandırılır.
#Aşk Hormonu Neye İyi GelirŞimdilerde uykusuzluk sorununa çare olsun, uykuya dalmayı kolaylaştırsın diye pek çok insan ağırlıklı battaniye kullanıyor. Üreticiler bu battaniyelerin uyku kalitesini ve uykuda geçen süreyi artırdığını iddia ediyor. Peki ama uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#BattaniyeÇağımızın en büyük sorunlarından biri olan uykusuzluk çoğu insanın ortak derdi. Şimdilerde bu soruna çare olsun diye pek çok insan ağırlıklı battaniye kullanıyor. Uyku kalitesini ve uykuda geçen süreyi artırması umuduyla alınan bu battaniyeler üreticilerin iddia ettiği gibi gerçekten işe yarıyor mu? Eskinin ağır yün yorganları yerine içine cam boncuklar veya plastik pellet koyularak üretilen bu battaniyeler sağlıklı mı? Bu konuda araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Sağlık'Bir yastıkta kocayın' diyerek büyüklerimiz aynı yatakta yatılması gerektiğini bize empoze etse de son zamanların trendi eşlerin ayrı yataklarda uyuması. Yapılan yeni bir araştırma ise tam da bu konuya parmak basıyor. Peki çiftler ayrı mı, birlikte mi uyumalı? Uzmanlar değerlendirdi...
#SağlıkSarılmak özgüveni arttırıyor, çocuğun kendini iyi hissetmesini sağlıyor. Ebeveyniyle sıcak ilişki kuran çocuğun duygusal zekâsı da yüksek oluyor, yalan söylemeye ihtiyaç duymuyor. Sarılmak aynı zamanda stresi azaltıp bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.
#ÇocukZor zamanlarında arkadaşımızın elinden tutmak, canı yandığında çocuğumuza sarılmak, karşımızdakine destek verdiğimizi ve her zaman yanında olduğumuzu göstermek için omzuna vurmak… İnsanlar arası iletişimde en etkili yöntemlerden biri belki de dokunmak… Gerçekten de araştırmalar tensel temasın stres seviyesini düşürdüğünü, kalp sağlığını koruduğunu, acı hissini hatta ölüm riskini azalttığını gösteriyor.
#TemasSarılmanın bizi iyi hissettirdiğine şüphe yok. Ancak bunun dışında sarılmanın özellikle çocuk gelişimi söz konusu olduğunda, birçok faydası da var. Dünya Sarılma Günü dolayısıyla bugün çocuklarınıza sıkı sıkı sarılın. Sadece bugün değil, her gün sarılın. Sarılmak sevgi göstermenin en güzel hali.
#21 Ocak Dünya Sarılma Günü21 Ocak günü her yıl Dünya Sarılma Günü olarak kutlanıyor. Sarılma konusunda son yıllarda çok fazla araştırma yapılıyor ve sonuçlar ise bir hayli şaşırtıyor! Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt, sarılmanın insan üzerindeki psikolojik etkilerini anlatıyor.
#Sarılmanın EtkileriSarılmak kadar rahatlatan, huzur veren bir şey yoktur. Sarılmak sadece partneriniz ile tensel temas etmenizi sağlamaz aynı zamanda samimiyeti arttırır ve ilişkinizi güçlendirir. Çiftlerin en sevdiği sarılma şekillerinden biri ise 'kaşık pozisyonu'. Peki kaşık pozisyonunda sarılmanın ilişkiniz yanı sıra sağlığınıza da faydalı olduğunu biliyor musunuz?
#Kaşık PozisyonuErkekler sarılmaktan nefret eder ve kadınlar buna doyamaz, değil mi? Uzmanlar, bu klişe ama maalesef doğru olan genellemenin altında bazı sebepler olduğunu söylüyor. İşte o sebepler ve sarılmanın yarattığı ilginç etkiler...
#Sarılmak Neden FaydalıSalgın koşulları flörtlerin azalmasına yol açtı, yeni biriyle tanışmak hiç olmadığı kadar zor. Tanıştınız diyelim, nasıl bir araya geleceksiniz? Geldiniz diyelim, sosyal mesafe ve maske kurallarına uygun olarak nasıl yakınlaşacaksınız? Arkadaşlık uygulamalarını deneyenlerin sayısı arttı ama pek çoklarına göre bu yöntem bakışmanın, el ele tutuşmanın yerini tutmuyor. Peki gerçekten aşk biter mi? Ya da nasıl bir forma dönüşür? Psikolog-yazar Tuğçe Isıyel’e sorduk. Bekârlar da bu dönemde neler yaşadıklarını anlattı.
#GazetehaberleriDoğum sonrası cinsellik ne zaman yaşanabilir? Doğumdan sonra yaşanan cinsel isteksizlik normal mi? Doğum sonrası sağlıklı ve mutlu bir cinsellik için ne yapılmalı? Uluslararası Emzirme Danışmanı Kadın Sağlığı, Doğum ve Cinsel Sağlık Danışmanı Doç. Dr. Güliz Onat anlatıyor.
#Doğum Sonrası Cinsel İlişkiUzmanlar uyardı, "Bayramda annenize, babanıza, eşinize, çocuklarınıza, dostlarınıza sarılın. Tek bir sarılma kalbinizi ferahlatacağı gibi kalp ritminize ve tansiyonunuza da iyi gelir. Sarıldığımızda salgılanan oksitosin hormonu kan basıncını düşürür, kalp atışlarını düzenler"
#BayramlaşmaDüştüğünde acıyan yeri şefkatle tutulan bir çocuk, aşkla tutulan sıcacık bir el, sevgiyle sıvazlanan bir omuz, yürekten gelen kocaman bir sarılma bizi iyileştiriyor. Özgüvenimiz artıyor, acı ve ağrılarımız azalıyor, kin, öfke, nefret duyguları yerini sevgiye bırakıyor, aklın yanı sıra yürek algılaması artıyor ve her şey çok daha güzel, çok daha yaşanası oluyor. Yaşam Koçu Nil Gün dokunmanın iyileştirici gücünü anlattı.
#Nil Gün