D vitamini eksikliği vücudumuzda kas güçsüzlüğü, ağrı, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlara yol açıyor. Son yıllarda D vitamini eksikliğinin, göz kuruluğuna da yol açtığı anlaşıldı… Göz kuruluğundan korunmak için D vitamini depolarımızı dolu tutmalıyız.
#D Vitaminiİngiltere’de bir doktor, TikTok’ta, tırnaklarımızın sağlığımız hakkında bize bazı ipuçları verdiğini anlatan bir video paylaştı. Video çok kısa sürede 8 milyon kişi tarafından izlendi, 760 bin beğeni aldı ve yüzlerce yorum yağdı. Peki, kaçımız bunun farkındayız ve tırnaklarımızdaki değişimleri önemsiyoruz?
#Tırnak SağlığıGöz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Okan Toygar, halk arasında 'sarı nokta' olarak bilinen göz problemlerinden biri 'Makula Dejenerasyonu' konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle ileri yaştaki kişilerde sık görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Toygar, "Bu hastalığı yaşayanlarda merkezi görme azalır, çevresel görme korunur. Hastalar görüntüleri ortası bulanık, ancak kenarları normal görür" dedi.
#Göz Hastalıkları UzmanıGözün sarı nokta bölgesinin, yaşın ilerlemesiyle birlikte bozulup dejenerasyona uğramasına halk arasında sarı nokta hastalığı adı verildiğini belirten Op. Dr. Ercan Sağlam, "Adında anlaşılacağı gibi genellikle 50 yaşından sonra hastalık başlamakta ve 75 yaş ve üstünde görülme sıklığı yüzde 30 oranına kadar çıkmaktadır ki neredeyse her 3 kişiden 1’inde görülmektedir" dedi.
#Op. Dr. Ercan SağlamKış aylarında bağışıklık sitemini güçlendirmek için meyve tüketimi de oldukça önemli. Özellikle C vitamini yönünden zengin meyveler hastalıklara karşı etkili olabiliyor. Bu meyvelerden biri de mandalina... Peki mandalinanın faydaları nelerdir? Alırken nelere dikkat edilmeli? Mandalina nelere iyi gelir?
#MandalinaFonksiyonel beslenmen, günlük hayatta beslenmemizde bulunan, kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltan, bağışıklık sistemimizi güçlendiren, yaşlanmayı geciktiren ve sağlığımızı koruyan ve düzelten bileşenleri içeren beslenme düzenidir. Uzman Diyetisyen Kübra Şahin, fonksiyonel beslenmenin vücuda faydaları ve kanser riskini azaltmadaki etkilerine dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu.
#Fonksiyonel BeslenmeCennet hurması, bir diğer bilinen adıyla Trabzon hurması birçok kişinin tadını dahi bilmediği, bilenlerin ise bayılarak yediği oldukça lezzetli bir meyvedir. Tatlı/kekremsi hoş bir tada sahip olan bu kırmızı ve turuncu karışımı meyvenin sağlığa olan harika yararlarına bir göz atalım.
#Cennet HurmasıÖzellikle ileri yaşlarda sık görülen, halk arasında “sarı nokta” olarak bilinen göz problemlerinden biri olan “makula dejenerasyonu” nedir? Kimlerde görülür? Tedavi edilmezse nelere yol açabilir? Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Selim Demir konuyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
#Sarı Nokta HastalığıBirçoğumuzun tatil yaptığı bu bol güneşli havalarda, D vitamini depolarımızı da dolduruyor olacağız. Daha fazla D vitamini üretmek için güneş gözlüğünü çıkarmanın yanlış bir uygulama olduğunu vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar, D vitamini ve göz sağlığımız arasındaki ilişkiyi anlattı.
#Göz SağlığıHalk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen ‘yaşa bağlı makula dejeneresansı’, 55-60 yaş arası kişilerde en sık görme kaybı yaratan hastalık. Sarı nokta hastalığı olan kişiler, okuma, araba kullanma, kişilerin yüzlerini seçme, televizyon izleme gibi günlük işleri yapmakta sorun yaşıyorlar. Konuyu Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nden göz hastalıkları ve retina uzmanı Prof. Dr. Tansu Erakgün anlattı...
#İzmirKas krampları genç yaşlı dinlemez, herkesi korkutur. Zira kramplarla kasılmış bir kas ya da kas grubu dayanılmaz ağrıları da beraberinde getirir. Ayrıca tekrarlayan kramplar metabolik ve nörolojik bazı hastalıkların da ilk işaretleridir. Mesela diyabet, mesela Parkinson hastalığı kendini başlangıçta kramplarla belli edebilir. Ayrıca magnezyum, potasyum gibi minerallerin, tuz ve B12 vitamini eksikliğinin de krampları sıklaştırdığı iyi bilinir. Peki “geçici kramplar” da doğal çözümler nelerdir? İşte kısa bir liste...
#YAZARBal kabağı; içerdiği mineraller, vitaminler ve zengin lif içeriği ile antioksidan, kanserden koruyucu ve yaşlanmayı geciktirici müthiş bir besin. “Bal kabağı göz sağlığı için bulunmaz bir nimettir” diyen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca, bal kabağı çorbasının göz sağlığına faydaları hakkında bilgiler verdi…
#Balkabağı ÇorbasıÇevrenizdeki objeleri ve renkleri soluk, çizgileri kırık, yazıları ise karışık ve dalgalı görmeye başladıysanız sarı nokta hastalığından şüphelenebilirsiniz. Göz Hastalıkları ve Vitreo Retinal Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Hüseyin Sanisoğlu, sarı nokta hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.
#Sarı Noktaİçerdiği mineraller, vitaminler ve zengin lif içeriği ile antioksidan, kanserden koruyucu ve yaşlanmayı geciktirici müthiş bir besindir. Bal kabağı göz sağlığı için bulunmaz bir nimettir. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca, bal kabağının göz sağlığına faydaları hakkında bilgiler verdi…
#Bal KabağıBu güzel mevsimin belki de en güzel sebzesidir bal kabağı. Çiçeğinden çekirdeğine lezzet ve şifa kaynağıdır. Belki de bu yüzden olsa gerek Anadolu’da bal kabağına ‘cennet taamı’ denir. İçerdiği mineraller, vitaminler ve zengin lif içeriği ile antioksidan, kanserden koruyucu ve yaşlanmayı geciktirici müthiş bir besindir.
#Bal KabağıGittikçe yaygınlaşan ve birbirinin devamı olan bu iki sorun bu nedenle de zaten “kadın kadına sohbetlerin” değişmez konularından biridir. “Kemikler ne zaman, ne olduğunda osteopenik ya da osteoporoz damgası yiyor, nedir bu iki teşhisin arasındaki fark?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız, buyurun...
#Osman MüftüoğluYaz güneş, güneş de cilt hasarı demek. Güneşteki mor ötesi ışınlar her şeyden önce ciltte kolajen üretimini azaltıyor, cildi yıpratıyor. Güneşin cilt hasarları sadece “cilt kuruluğu, kırışması, buruşması” ile de sınırlı kalmıyor, yoğun güneş cilt lekeleri ve deri kanserlerine de davetiye çıkarabiliyor. İşte bu nedenle cildi güneşle buluştururken biraz daha dikkatli olmamız, buluşma süresini uzatıp yıpranmayı abartmamamız lazım. Tabii bu arada cildi koruyan önlemleri de devreye sokmamızda yarar var. İyi haber şu: Bu önlemlerden bazıları beslenmemizle de ilgili. “Nelerdir o önlemler?” diyorsanız buyurun...
#Osman MüftüoğluÇevresel faktörler, genetik özellikler ve ilerleyen yaş göz sağlığında çeşitli sorunları da beraberinde getirir. Her şeyde olduğu gibi besinler, göz sağlığı için de oldukça önem taşır. Doğru beslenmek, gözleri birçok hastalığa karşı koruyarak bazı hastalıkların ilerlemesini yavaşlatıyor. A,C ve E vitaminlerini içeren çinko, selenyum omega 3 ve 6 mineralleri açısından zengin gıdaları tüketmek gerektiğini söyleyen Avrupa Göz Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, ıspanak, patates ve badem gibi yiyeceklerin sofradan eksik edilmemesini önerdi.
#Göz