Paylaş
* Magnezyum takviyeleri (özellikle sitrat ve glisinat
tuzları) kas kramplarını önler
ve azaltır.
* B1 vitamini destekleri kramp problemini hafifletebilir. B6, B12 eklenenlerde etki daha nettir.
* Üzüm çekirdeği ekstrelerinin ayak kramplarına iyi geldiği düşünülüyor.
* E vitamini de bacak kramplarını rahatlatabilen bir destek.
* Sodyum ve potasyum eksikliği de karın ve bacak kaslarında kramplara neden olabiliyor. Potasyum takviyeleri ve tuz alımını artırmak yetiyor.
BİR SORU
30 gram kuruyemişi yakmak için ne kadar egzersiz lazım?
30 gram kuruyemişte yaklaşık ortalama 175 civarında kalori var. Bu miktar kaloriyi yakabilmeniz için 30 dakika tempolu ya da 45 dakika orta hızlı yürüyüş yapmanız lazım. Aynı miktar kaloriyi bisiklete binerek, düşük bir hızda 20, yüksek bir hızda 15 dakikada harcayabilirsiniz.
175 kalorilik bir harcama için en az 20-25 dakika yüzmeniz lazım. Tenis oynuyorsanız tekli oyunda 15, eşli oyunda 30 dakika size yetiyor. Eğer golfçuysanız ve sopalarla birlikte yürüyüş yapıyorsanız (arabasız golf) aynı miktar kaloriyi harcamak için 15-20 dakikaya ihtiyacınız var.
İYİ BİLGİ
Kuruyemiş porsiyonları ne olmalı?
Kuruyemişlerin sağlığa faydalı oldukları kesin. Neredeyse tamamı sağlıklı yağlar, faydalı proteinler, güçlü mineraller, bol posa/lif ve vitamin kaynağı. Ne var ki yine neredeyse tamamı güçlü birer kalori bombası. 100 gramları ortalama 600 kalori içeriyor. Bu miktar bir erkeğin günlük kalori ihtiyacının dörtte biri. Kadının üçte birine denk geliyor.
Kısacası kuruyemişleri avuç avuç değil tane ile yani “sayarak” yemek lazım.
Yoksa kilo alırsınız. Prensip olarak 30 gramı asla geçmemek lazım.
Peki, tane hesabı nasıl yapılacak? 30 gramı geçmemek için badem, fındık, ceviz ya da Antep fıstığından kaç tane yenecek? Öyle ya. Herkesin mutfağında hassas terazi yok. İşte “tane ile kuruyemiş” hesabı...
Badem (işlenmemiş): 20 adet
Fındık (işlenmemiş): 20 adet
Yer fıstığı (kavrulmuş): 40 adet
Ceviz (işlenmemiş): 5 adet
Antep fıstığı (işlenmemiş): 40 adet
(Not: Kuruyemişleri lütfen doğal haliyle, kavurup tuzlamadan yemeye dikkat edin. Isıl işlemler yapılarındaki faydalı besinleri yok edebiliyor.
Ayrıca saklama koşullarına da riayet edin. Zira nemli ortamda hepsinde de aflatoksin mantarı ürüyor. En doğrusu koyu renkli, ağzı iyice kapatılabilen, yani hava almayan cam kavanozlarda saklamaktır.
Aman dikkat!)
Aklınızda olsun
Göz destekleri ile tanışın
Yaşlılığa bağlı sarı nokta hastalığı, katarakt veya göz tansiyonu glokom ile mücadelede ilaçlara yardımcı olabilecek doğal destekleri bilmenizde yarar var...
◊ E vitamini
◊ Omega-3
◊ Lütein
◊ Zeoksantin
◊ D vitamini
◊ CoQ10
◊ Çinko
◊ Selenyum
◊ Alfa lipoik asit
◊ Glutation
KISA BİLGİ
Manav tezgahındaki “antikanser” mucizeler
◊ Lahana: İndol 3-karbinol
◊ Üzüm: Resveratrol
◊ Karnabahar: Sülforafan
◊ Yeşil çay: Epigallokateşin
◊ Sarımsak: Dialil sülfür
◊ Domates: Likopen
◊ Zerdeçal: Kurkumin
KESİP SAKLAYIN
Detoks yapan 10 besin
Eğer bedeninizi sürekli bir “toksin savar” haline getirmek mutfağınızı bir detoks merkezi bedeninizi de bir arınmışlık cenneti yapmak istiyorsanız gelin beslenmenizde şu besinlere daha sık yer verin...
◊ Zerdeçal
◊ Enginar
◊ Maydanoz
◊ Dereotu
◊ Kereviz
◊ Sarımsak
◊ Avokado
◊ Lahanagiller
◊ Biberiye
◊ Pancar
Paylaş