MİLAS Şehir Tiyatrosu oyuncusu Çiğdem Yalçınkaya (34), geçen yıl tansiyon sorunları yaşadı. Sık sık düşen, bayılan Yalçınkaya’ya Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, geçen ağustos ayında, Türkiye’de bugüne kadar sadece 180 kişide görülen takayasu, (Nabızsızlık hastalığı) teşhisi konuldu.
Müzisyen Hasan Yükselir’in kızı Dijle ve oğlu Fırat’la Anatolia Senfoni Orkestrası eşliğinde gerçekleştirdiği İstanbul konseri, ‘Toprak / Gelenekten Geleceğe’, içinde bir uzun çalar ve CD’si olan albüm olarak çıktı. “Mesleğimi çocuklarımla birlikte icra etmek bir başka güzellik” diyen Yükselir’in bu albümünün adını doğanın temel elementlerinden birinden alması tesadüf değil. Projenin ilk albümü ‘Yel’ de bu elementlerden biriydi. Bundan sonraki iki çalışma da adlarını diğer temel elementlerden alacak. Böylece yel, toprak, su ve ateşten oluşan dörtleme tamamlanmış olacak.
#Hasan Yükselir-Dijle Yükselir-Fırat YükselirKazlıçeşme Sanat, Osmanlı’nın son yıllarında ‘asker ve ressam’ kimliğiyle öne çıkan ama sanat tarihinde hak ettiği değeri görememiş Mehmet Ali Laga’nın 200’e yakın eserine yer veren kapsamlı bir sergiyi izleyiciyle buluşturuyor. Serginin küratörlerinden Ömer Faruk Şerifoğlu, Laga için “Modern Türk resminin kurucu babalarından birisi” diyor.
#Mehmet Ali Laga27 yaşındaki Kanadalı ressam Anna Weyant'ın Instagram'ında sergilediği ve plajda 400 dolarak sattığı tablolarının değeri üç yıl sonunda 1,6 milyon dolara ulaştı. Peki ama dudak uçuklatan bu başarı nasıl geldi? İşte film gibi bir hikâye...
#Resim Sanatıİki gün önce Avrupa’nın en iyi salonlarından birinde, klasik müziğin mabetlerinden Amsterdam Concertgebouw’da hayranlıkla alkışlandı, iki gün sonra ise Tunceli Ovacık’ta 25 bin kişiyi Munzur Çayı kıyısında doğayı korumak için verdiği konserde bir araya getirdi.
#Fazıl Say24 Mart’ta Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde John Grant sahne alacak. Kendisini en son 9 sene önce Asmalı Mescit Babylon’da ‘Pale Green Ghost’ albümünün turnesinde izlemiştim. 9 sene sonra İstanbul konseri öncesi kendisiyle harika bir söyleşi yaptım. İzlanda’daki evinden bağlandığı bu söyleşide, geçtiğimiz sene yayımladığı albümünden, dünyada olanlara, oradan pandemiye, müzik sektöründeki dijital adımlara ve en çok da kendi hayatına dair konuları konuştuk.
#Hikmet DemirkolSanatatak, Artweek@Akaretler’e Şenol Yorozlu sergisiyle katılıyor. Aslında yakında çıkacak ‘Sayıların Yerleşimle İlgisi Yoktur’ adlı Murat Yurttutan koleksiyon kitabının sergisi bu. Sanatatak’ın kurucusu, eleştirmen Ayşegül Sönmez, “Şahsi biriktirmeleri çok önemsiyorum; bir sanatçıdan vazgeçmemeyi, yıllar içinde onu yakından tanımayı, onunla birlikte derinleşmeyi... Murat Bey de böyle yapmış. Koleksiyonerlerden şahsi tercihlerde bulunmalarını bekliyorum. Çünkü bu şahsiliğin piyasaya ve onun geçici banal zevkine bir direnç noktası oluşturabileceğini düşünüyorum” diyor.
#SanatatakNFT çılgınlığı için 11 Mart dönüm noktası oldu. Bu aynı zamanda dijital sanat tarihinde de beklenmedik gelişmelerin olduğu bir gündü. Beeple adıyla tanınan sanatçı tamamen dijital ortamdaki eserini 69,3 milyon dolara satarak, bir sanatçının hayattayken bir eserinden kazandığı en yüksek miktar listesinde üçüncü sırayı aldı. Diğer kazananlar da durumdan hem memnun, hem de şaşkın...
#NftMeşher’de açılan ‘Alexis Gritchenko - İstanbul Yılları’ adlı sergi, Ukraynalı sanatçının 1919-1921 arasında yaşadığı İstanbul’u konu alan 150’den fazla eserini ilk kez bir araya getiriyor. İzleyiciyi 100 yıl öncenin işgal altındaki İstanbul’unda keşfe çıkaran sergi kapsamında Gritchenko’nun Atatürk’ün kitaplığında da bulunan ‘İstanbul’da İki Yıl’ adlı kitabı da Yapı Kredi tarafından Türkçeye kazandırıldı.
#Alexis GritchenkoArkas Sanat Merkezi’nin ev sahipliğinde Kübizm akımının öncüsü, İspanyol ressam İzmir’e geldi. Hoş geldi, sefalar getirdi. ‘Picasso-Méditerranée’ projesi kapsamındaki ‘Picasso: Gösteri Sanatı’ sergisini sizin için gezdim, gördüm... Bu sergi hayalimizdeki İzmir’e ışık oldu. Sevgili İstanbullular; sergilerinize, bienalinize geliyoruz, seviyoruz. Ama artık sizi sadece Çeşme’ye, Alaçatı’ya değil, şehrimizin sanatına, sanatçısına da bekliyoruz.
#PicassoSokak sanatları ve sanatçıları şehirleri bambaşka bir gözle görmemizi sağlıyor. Grafitiler ise rengarenk çizimler, yapıştırmalar, şablon boyamalar ve desenlerin yardımıyla kentin sokaklarına farklı bir hikaye katıyor. Karşıt bir sanat hareketi olarak başlayan grafiti bulunduğu şehrin alt kültürünü yansıtır. Sanatın müzelerden ve galerilerden çıkması gerektiğini savunun bir felsefenin ürünü olan grafiti, doğası gereği geçici bir süre için yapılır. Göz kamaştırıcı güzellikteki bir çok eser kimi zaman hava şartları kimi zaman da insan müdahalesi ile yok olur. Bu yüzden onları yakalamak için gayret göstermek gerekiyor...
#DünyaAydın Doğan Vakfı (ADV) tarafından, kültür, sanat, edebiyat ve bilim eserlerini, yaratıcılarının kişiliğinde ödüllendirmek amacıyla verilen Aydın Doğan Ödülü'ne, bu yıl Türk Halk Müziği sanatçısı Arif Sağ layık bulundu. 22. Aydın Doğan Ödülü’nü aldıktan sonra basın mensuplarına konuşan Sağ, ADV'nin kendisini böyle önemli bir ödüle layık görmesinin önemli olduğunu belirtti. Sağ, yeni neslin halk müziğine olan ilgisi hakkındaki soruya da, "Halk müziği dinliyorlar. Ama tabii dil değişmiştir, müziğin belki ritmi değişmiştir. Belki armonizasyon da değişmiştir. Ama sonuçta bir bakıyorsunuz altında Karacaoğlan diyor, Pir Sultan Abdal diyor, Aşık Veysel diyor; demek ki bu yeni gençlik bu isimleri tanıyor. Tanıyor ki dinliyor" dedi.
#Aydın Doğan Vakfı