Çinli bilim insanları, Vincent van Gogh'un "Yıldızlı Gece" eserinin, 19. yüzyılın bilimsel düşüncesinin çok ötesinde olduğunu keşfetti. Araştırmalar, van Gogh'un fırça darbelerinin gece gökyüzündeki türbülansı özenle yansıttığını ortaya koydu. Eser, atmosferin hareketiyle ilgili modern akışkan dinamiği ilkelerini neredeyse 70 yıl önceden öngörüyor.
#Van GoghSanat piyasasında pandemiden bu yana bir dönüşüm var. Global pazar, 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 14 geriledi. Bunda ekonomik yavaşlama da etkili oldu. Sanat koleksiyonculuğunun duayen ismi Güner Liman, Hürriyet’e bu dönüşümü anlattı. Liman, “Bugün sosyal medyada haftada 20 müzayede var. Ama talep de fiyatlar da düşüyor. Örneğin Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi bugün satışa çıksa aynı fiyat verilir mi? O günkü piyasa yok” ifadelerini kullandı.
#Sanat KoleksiyonculuğuSanat tarihinin en büyük ustalarından birine ait olduğunu sandığınız bir esere küçük bir servet ödediğinizi, o eseri yıllarca evinizin baş köşesinde sergilediğinizi ve neredeyse 30 yıl sonra eserin sahte olduğunu öğrendiğinizi düşünün. Ne yaparsınız? Birazdan okuyacaklarınız tam olarak bu zor durumda kalmış bir kadının hikâyesi...
#SanatPandemi süreci sanat piyasasını da etkiledi. Ancak pandemi sürecinin yavaşlamasıyla birlikte küresel çapta sanat eserlerinin satış tutarının da 65.1 milyar dolara çıktığı ifade ediliyor. Sanat piyasasının küresel olaylardan etkilendiğini ifade eden İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aylin Seçkin Georges, “Borsalar, kripto paralar ve emlak piyasasında elde edilen kârların bir kısmı sanata yatırıldı. Böylece toparlanma sağlandı. Ancak şu anda koleksiyonda nadide parçalar bulunan bu dönemde satış yapmayacaktır. Nadir eserler ‘güvenli liman’ olarak kabul ediliyor” dedi.
#YatırımNe pandemi ne küresel ekonomik kriz. Sanat piyasası güvenli yatırım olarak yerini hiçbir şeye bırakmıyor. Dünyada 2020’nin en yüksek satış rakamlı ilk 10 lotundan sadece ikisi 50 milyon doların üzerinde fiyatlara ulaşmıştı. 2021’de ise en iyi 10 satışın tamamı 50 milyon doların çok üzerinde fiyatlara satıldı. Bu yılın en yüksek satış rakamlı 10 eserinin toplamı 1.2 milyar dolara ulaşırken, listedeki en düşük fiyat 61.6 milyon dolar oldu. Türkiye’deki duruma gelince. Artam Antik A.Ş. 2021 yılında düzenlediği 15 müzayedede Türkiye çağdaş ve modern sanatının ustalarının yapıtlarını yeni koleksiyonlara kazandırdı.
#Pandemi1970 yılında esrarengiz bir şekilde intihar ederek hayatına son veren Mark Rothko'nun eserleri günümüz sanat dünyasında büyük rağbet görmeye başladı. Eserleri on milyonlarca dolara alıcı bulan Rothko'nun son olarak No.7 isimli tablosu Sotheby's müzayesinde 82,5 milyon dolara (Yaklaşık bir milyar lira) satıldı. Peki hayattayken geçim zorluğu içinde yaşayan Rothko'nun soyut eserlerinin sırrı ne? Nasıl bu kadar yüksek fiyatlara alıcı buluyor?
#Soyut Dışa VurumculukSon yıllarda çağdaş sanat etkinliklerinin başrolünde hep Instagram var. Eline telefonunu alan en ilginç, en ‘tatlış’, en renkli, en görkemli eserin peşinde... Eserlerin önünde hatta üstünde selfie çektirenler, canlı yayın yapanlar... Bu ‘like’ sevdası ne anlama geliyor, sanat piyasası ve sanatçılar bundan nasıl etkileniyor? Sanat dünyasından isimlere sorduk.
#SelfieBu yaz özellikle Bodrum’da İstanbul’u aratmayacak bir sanat ortamı oluştu. İstanbul’un kimi önemli galerileri Bodrum’da şube açarken, kimi galeriler de temsil ettikleri sanatçıların eserlerini büyük turizm projelerine dahil edip sergiliyor. Tatil yerlerindeki önemli sanat duraklarını derledik...
#Sanat Sayfiyede“Yaratıcılığın sürmesi için toplumların iç sesi olan sanatçının çalışmaya devam etmesine ihtiyacımız var” diyen Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, sürdürülebilir bir sanat ortamının sağlanması için sanat kurumları, galeriler ve alıcıların ortak bir güçle hareket etmesi gerektiğine inandıklarını söylüyor. Güreli, CI 2020’yi ise kasım ya da aralık aylarında gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtiyor.
#Contemporary IstanbulSanat ve kültür kurumları, küresel koronavürüs salgını önlemlerinin ilk günlerinden bu yana kapalı. Müzeler, galeriler ve kültür kurumları yaklaşık bir aydır sosyal medya kanalları üzerinden etkin olmaya çalışıyor. Online sanatçı atölyeleri, sanal ortama taşınan sergiler, arşiv paylaşımlarıyla herkes tek yönlü iletişimden karşılıklı etkileşimin olduğu bir ağ dünyasına geçti. Sanatı anlatmanın ve paylaşmanın tek platformu sosyal medya oldu. Sanat sektöründen etkin isimlerine farklı sorular yönelttik, sanatın içinden geçtiği zorlu süreci ve geleceğini konuştuk.
#Corona20 şehirden ve 30 üniversiteden 107 yeni mezun... Henüz kariyerinin başında sanatçı adaylarıyla tanışmak, onların farklı disiplinlerde 120 yapıtını görmek ve önemli konuşmacıları dinlemek için istikamet Akaretler Sıraevler’deki BASE.
#SanatTürkiye’nin önde gelen heykel sanatçılarından Seçkin Pirim son 10 yıllık üretiminden oluşan bir seçkiyi kitap haline getirdi. Pirim’le, New York’ta bağlı olduğu C24 Gallery tarafından yayımlanan ‘Sanatçı’ vesilesiyle konuştuk.
#Seçkin Pirim‘Paris Tecrübeleri’ kitabında 1945-1965 arası Paris’e gidip orada üreten Türk sanatçıları ele alan Necmi Sönmez, “Bu dönem çağdaş Türk sanatının en önemli dönüm noktalarından biridir. Paris’e geldikten kısa süre sonra hem önemli galerilerde kişisel sergiler açarak hem de grup etkinliklerinde boy göstererek ‘zamanın ruhunu yakalamayı’ başardılar” diyor.
#Necmi SönmezSanatı edebiyattan veya mimariden ayıran özelliklerinden biri piyasası. Haliyle fiyat koşullarını konuşmak, koleksiyoncuların davranışlarını tartışmak, galericilerin konumunu ele almak kaçınılmaz. Özetle, son dönemde sanatçıların yapıtlarının değerini savunarak başlattığı tartışmayı anlamak için baştan başlamak şart. Meselenin mazisini ve nedenlerini anlatıp çözüm önerilerimi sıralıyorum.
#Güncel Sanat30 yıllık birikimini yansıtan 100’den fazla eserinin yer aldığı ‘Evrenin Nabzı’ başlıklı sergiyle İş Sanat Kibele Galerisi’ne konuk olan Maria Kılıçlıoğlu, üretim sürecini anlatırken ‘herkesin evinde bir heykel’ ideali uğruna durmaksızın çalıştığını söylüyor.
#Maria KılıçoğluTürkiye’de sanat ortamının önemli isimlerinden Murat Pilevneli, akılcı kültür ve sanat politikalarıyla Türkiye’nin sanat ihraç eden bir ülke haline gelebileceğini söyledi. Pilevneli, “Bu yıl müze rekabeti artacak. Resim Heykel Müzesi, ARTER ve Eskişehir Odunpazarı Müzesi’nin açılması hareket getirecek. İstanbul Modern kendini yeniden konumlandıracak” dedi.
#Gazetehaberleri