41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 2-10 Kasım tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Etkinliğin konukları arasında “Olasılıksız” ve “Empati” adlı romanlarıyla çok satanlar listelerinin zirvesinden yıllardır düşmeyen Amerikalı yazar Adam Fawer da yer alıyor. Ünlü yazar, “Olasılıksız” kitabında hayatta her şeyin bir olasılığı olduğunu, hiçbir şeyin imkânsız olamayacağını söylüyor.
#OlasılıksızBesteci, piyanist, yazar, televizyon programcısı ve bence insanlık yolculuğunda görevli biri Anjelika Akbar... Müziğinin bu yolculukta aracı olduğunu söylüyor. Biz sohbetimizi yaptık ama kelimelerimizden çok yürek gözü ile konuştuk desem yeridir.
#Sponsorlu İçerikSanat dünyası Mondrian’ın 75 yıldır ters sergilenen tablosunu konuşuyor. Müze yöneticilerinin, küratörlerin bile kafasını karıştıran çağdaş sanatı, bu konuda yeni bir kitabı çıkan Ayşegül Sönmez’e sorduk: “Çağdaş sanat nedir, çağdaş sanatı anlamak için nereden başlamalı?”
#MondrianDijital üretken sanattaki eşsizlik ve rastgelelik durumunun ebru ile benzerliğine vurgu yaptığı 'Cryptomarbles' adlı NFT sergisiyle Taksim Metrosu içindeki Taksim Sanat’ta izleyiciyle buluşan sanatçı Ecem Dilan Köse, “Sanatçı dönemin fotoğrafını çeker. Bu dönem de elimizin altındaki en büyük araç bilgisayarlarımız” diyor.
#Ecem Dilan KöseEserlerinde sanatı ve bilimi buluşturması nedeniyle ‘Türk Leonardo da Vinci’ olarak anılan, ünlü ‘Akdeniz’ heykelinin yaratıcısı heykeltıraş İlhan Koman’ın hayat hikâyesi ‘İlhan Koman Sözlüğü’nde anlatılıyor. Necmi Sönmez’in kaleme aldığı kitabı okurken heykel sanatı üzerine de pek çok şey öğreneceksiniz.
#YazarAkaretler No: 35’te kapılarını açan Vision Art Platform’un ilk fiziki sergisi ‘No Room For A Door/ Kapıya Yer Yok’, mekânın amacına uygun olarak ‘kapı’ metaforunu ele alıyor. Mekânda tüm kapılar kalıcı olarak kaldırılmış, geçişlerin ve sınırların olmadığı bir mimari anlayış yaratılmış. Vision Art Platform kurucusu Hayrunnisa Taşyar, “Platform; mekân-sanat arasında yeni bir tür öneriyor. Buna yeni bir sanat ve kültür alanı diyebiliriz. Mekânın ruhunu yansıtan bir sergi hazırlamayı arzu ettik. İzleyicinin zihninde, onlar eşiklerden geçip giderken unuttukları, hatta kaybettikleri anıların canlanmasını istedik” diyor.
#Hayrunnisa TaşyarSanat nedir ve çeşitleri nelerdir? Sanat dalları ve özellikleri hakkında bilgi edinmek için içeriğimizi okumaya devam edin. Sanatın insan hayatına katkıları nelerdir? Sanat hangi alanlarda daha çok öne çıkmaktadır tüm bu soruların cevabını sizler için derledik.
#Sanat Nedir Ve Çeşitleri Nelerdir?Kılıçdaroğlu TBMM Başkanı’nın CHP’li Özgür Özel’e yönelik, ‘Pişman ederim’ sözüne, “Meclis Başkanı’nın bulunduğu pozisyona, o koltuğa yakışmıyor bu sözü. Ne demek pişman ederim? Aslında kendisinin pişman olması lazım. İçtüzüğün öngördüğü kurallar çiğneniyor” karşılığını verdi.
#Kemal KılıçdaroğluCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Anayasa Mahkemesini ve kararlarını eleştirebiliriz. Anayasa Mahkemesine yapılan atamaları eleştirebiliriz; ama kurum olarak Anayasa Mahkemesinin korunması önemlidir" dedi.
#AnkaraSanat felsefesi, resim, şiir, belagat, müzik gibi sanat türlerini belli başlı metotlarla inceleyen ve yorumlayan bir disiplindir. Tarihi Antik Yunan filozoflarına kadar uzanır. İlk kez 18. yüzyılda ''Estetik'' adıyla ortaya çıkan bu felsefe edebiyat, tiyatro, heykel gibi sanat türlerini de kapsar. Sanat felsefesinin en ünlü temsilcileri kimdir, estetiğin temel kavramları nelerdir? Sizin için araştırdık.
#Sanat Felsefesi Nedir?John Carey’in ‘Sanat Neye Yarar?’ı sanatı ve çağı, edebiyat ve sanat gözüyle sorulmuş sorularla yeniden okumak için berrak bir imkân. Din ve ahlak referanslarının dışında ‘Bir şeyin sanat eseri olduğunu söylemenin kişisel bir görüş’ olduğu fikrinden hareketle yola koyulan Carey’e göre ‘sanatın ne olmadığını bilmediğimiz sürece ne olduğuyla arasına bir sınır çekemeyiz’.
#John Careyİstanbul Modern’in yetişkinlere yönelik atölye ve seminer programı Atölye Modern, 8 Ekim 2019’da başlıyor. Mario Levi ile Yaratıcı Yazarlık, Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi ve Çağdaş Sanatı Anlamak başlıklı programlar devam ederken, Türkiye’de Çağdaş Sanatın Temel Dinamikleri başlığı altında 6 yeni seminer de ilk kez sanatseverlerle buluşuyor.
#Atölye ModernAğır siyasi gündemin etkisi altında olup da “Aman, şimdi sanat fuarının sırası mı” diyenlere büyük harflerle karşılık verelim: TAM SIRASI! Contemporary İstanbul’un İcra Kurulu Üyesi Hasan Bülent Kahraman da öyle diyor: “Çok karanlık şeyler yaşadık ama sanat bir rehabilitasyon imkânı sunar. Üstelik bu fuar sadece alışveriş yapılan bir yer değil, aynı zamanda bir kültürel etkinlik alanı, bugün İlhan Koman’ın eserlerini bir arada başka nasıl görebilirsiniz ki?” Fuarı, onunla birlikte gezdik. Sanatçıların, galericilerin, koleksiyonerlerin, sanat eleştirmenlerinin bu yılki fuarla ilgili görüşlerini aldık. Sanat camiasındaki fısıltılara kulak kabarttık. Fuarı nasıl gezmeli, çıkışta hangi mekânlara uğramalı, sıraladık...
#Hasan Bülent KahramanArtkolik dergisi, bundan bir buçuk sene önce sanatı tanıtmak, sanatı hayatın içine katmak ve herkesin sanatsever olabileceğini göstermek için yola çıkmıştı... Kurucusu Nazlı Keçili, dergiyi çok yönlü bir sanat platformu olarak geliştirdi ve geçen sene bir sanat tarihi ve bir çağdaş sanat olmak üzere iki ders denemesi yaptı. Geri dönüşler de güzel olunca, Artkolik, bünyesine yeni dersler ekledi. Bebek’teki ofislerinde verilen eğitim programlarının bazılarını sizler için seçtik.
#Artkolik