Yabancı dil öğrenirken sınıf içi ve sınıf dışı etkinlikleri, yardımcı materyallerin kullanımı her zaman dilin daha etkin öğrenilmesine katkı sundu. Özellikle günümüzde teknolojinin her alanda kullanılması ve son iki yıldır da yapay zekâ (YZ) uygulamalarının hayatı kolaylaştırdığı kadar dil öğrenmeyi de kolaylaştırması oldukça dikkat çeker hale geldi.
#Konuk Yazar19 senedir çalıştığım bir konu siber zorbalık. Hatta Türkiye’de bu konuyu ilk çalışan iki akademisyenden biriyim. 2012 yılında UNICEF’in Türkiye toplantısında üst düzey devlet erkânının olduğu bir toplantıda da dönemin içişleri bakanının gözlerine bakarak “Bu mesele sadece ailelerin ve okulların üstesinden gelebileceği bir mesele değil, İçişleri Bakanlığından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, yerel yönetimlerden medyaya kadar tüm toplumun birlikte çalışması gereken bir konu” demiştim. 2007 senesinde Türkiye’de bu konuda yazılmış sadece bir makale varken bugün yüzlerce makale, onlarca yüksek lisans ve doktora tezi var. Lakin bugün vuku bulan siber zorbalık olayları 15 sene öncesinden çok daha vahim.
#Konuk Yazarİstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Bozkurt, yapay zekanın öğrencilerin akademik performansı üzerindeki etkisini araştırdı. 452 öğrencinin katıldığı bu araştırma sonucunda, yapay zekanın akademik performansı artırdığı ortaya koyuldu.
#Yapay ZekaSalih Bademci canlandırdığı her rolde değişiyor, izleyeni karaktere inandırıyor. Melis Sezen güzelliği kadar yeteneğiyle de büyülüyor. İki isim bu hafta vizyona giren ‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’ filminde bir araya geldi. Onlarla totemlerini, müziği, arkadaşlıklarını ve filmi konuştuk: “Filmde adanmışlık ve kendini adama var. O adanmışlık duygun olduğunda başarı geliyor.”
#Salih BademciNottingham Trent Üniversitesi, Soğuk Savaş döneminde inşa edilen "Nottingham Savaş Odaları" olarak adlandırılan gizli sığınağın 3 boyutlu taramalarını gerçekleştirerek yapıyı gün yüzüne çıkardı. Nükleer saldırı korkuları nedeniyle 400 hükümet yetkilisinin güvenliği için tasarlanan sığınak, yatakhaneler, mutfaklar ve iletişim odaları ile donatıldığı görüldü.
#İngiltereİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Teröristlerle, organize suç örgütleriyle, zehir tacirleriyle, siber zorbalarla, tüm suçlular ve suç odaklarıyla amansız bir mücadele sürdürüyoruz. Şehirlerde kırsal bölgelerde hainlerin inlerine giriyoruz. Tıpkı sanal dünyada siber inlerine girdiğimiz gibi” ifadelerini kullandı.
#İçişleri BakanıMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), lise düzeyindeki öğrencilerin üniversiteye hazırlık sürecinde hedeflerine daha etkin şekilde ulaşabileceği, yenilikçi ve öğrenme süreçlerini tamamen kendilerine göre şekillendirebileceği bireysel öğrenme platformu MEBİ hayata geçirilecek.
#Türkiye Yüzyılı Maarif Modeliİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Aydın Ticaret Borsası'nda düzenlenen Güvenlik Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, "Göçmen kaçakçılığı organizatörlerine göz açtırmamakta kararlıyız. Türkiye genelinde 4 Haziran 2023'ten bu yana tutuklamada 5 bin 900'a ulaştık" dedi.
#Ali YerlikayaDolandırıcılar internette, sokakta kol geziyor. Telefonlarımız hiç susmuyor, bilmediğimiz numaralardan birileri arayıp bizi bir şeylere ikna etmeye çalışıyor. ‘Fırsatlar’, ‘kârlı yatırımlar’ gırla gidiyor! Haberler dolandırılan insanların hikâyeleriyle dolu. İzlerken “Ama bu da yapılmaz ki” diyoruz. Fakat inanın öyle yöntemler uyguluyor ki dolandırıcılar, bir anda kendinizi paranızı kaptırmış halde buluyorsunuz. Nereden mi biliyorum, çünkü ben de dolandırıldım! Yaşadığım şoku atlatır atlatmaz da işin uzmanlarına kendimizi nasıl koruyacağımızı sordum.
#Necla Bayraktar‘Birlikte Geleceğe Buluşmaları’nın Ankara etabında dijitalleşmenin artık tüm sektörler için kaçınılmaz bir zorunluluk haline geldiğini belirten sektör temsilcileri finansal hizmetlerdeki dijitalleşmeye vurgu yaptı. Akbank yöneticileri uçtan uca dijitalden müşteri olma hizmetinin yanı sıra mobil üzerinden POS, ticari kredi kartı ve ticari kredi başvuruları yapabilme gibi çok geniş bir alanda hizmet sunduklarını bu çabalar sonucunda, her 10 KOBİ müşterilerinden 8’inin dijital kanalları kullandığını söyledi.
#Birlikte Geleceğe BuluşmalarıÖzel Akut Kalp Damar Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Necmettin Yakut, Sağlık Bakanlığı’ndan ikinci anjiyografi salonunun ve bir adet sanal anjiyo (tomografik anjiyografi) sisteminin kurulmasıyla ilgili gerekli izinleri aldıklarını ve bu ünitelerin yıl sonuna kadar hastaların hizmetine sunulacağını açıkladı.
#1Bildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist YaptıHuawei'nin en yeni ve en güçlü bilgisayarı MateBook X Pro 2024, tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Huawei’in bu son harikası şimdiye kadar ki en hafif dizüstü bilgisayarı olma özelliğini taşıyor. İnce ve hafif tasarımıyla dikkat çeken model, kullanıcılara yüksek performans ve yenilikçi özellikler sunmayı hedefliyor.
#Sponsorlu İçerikBir zamanlar sadece bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz şeyler artık birer birer hayatımızın parçası haline gelmeye başladı. Bir moleküler biyolog tarafından tasarlanan ‘geleceğin hapishanesi’ fikri de tam olarak buna örnek gösterildi…
#Hapishaneİnternet, akıllı telefon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik araç ve aletlerin uzun sürelerle, kontrolsüz şekilde kullanılması bir tür bağımlılığa neden olabiliyor. Uzmanlar bu durumun, kişinin sosyal ilişkilerini zayıflatabileceğine, fiziksel sağlığını etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Bilinçsiz sosyal medya ve teknolojik cihaz kullanımı okulların kapalı olduğu yaz aylarında özellikle öğrenciler için tehdit oluşturuyor.
#İnternetDoğru ebeveynlik tartışmaları genellikle anneler üzerinden yürütülse de bu babaların tavsiye aramadığı anlamına gelmiyor. Bazen telaşlı bir çocuğu sakinleştirmek veya bir ergenle bağlantıda kalmak her zaman kolay olmuyor. Babalar Günü’ne özel, babalara ‘sihirli formüllerini’ sorduk…
#Babalar Günü30 küsur yıl önce, bir köşe yazarı olarak kalemi kağıda dokundurduğum ilk günleri hatırlıyorum. O zamanlar daktilo sesleriyle dolan haber odaları, şimdi yerini sessizce tıklayan klavyelere bıraktı. Teknoloji, bize sürekli evrim geçiren bir dünya sunuyor. Dijital devrim, hayatımızın her alanına nüfuz ediyor ve bizi geçmişin hayal bile edemediği bir geleceğe doğru sürüklüyor.
#1Vodafone Vakfı ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesi kapsamında 11-18 yaş aralığındaki öğrencileri yapay zekâ ile buluşturacak. Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, “Yarını Kodlayanlar projesinde olduğu gibi Yapay Zekâ Yıldızları projesinde de hedefimiz, sadece teknoloji tüketen değil aynı zamanda üreten bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak olacak. Programa katılan gençler yapay zekâyı kapsamlı bir şekilde öğrenecek ve kendi projelerini geliştirebilecek. 35 bin gence ulaşmak istiyoruz” dedi.
#VodafoneVodafone Vakfı ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesi kapsamında 11-18 yaş aralığındaki öğrencileri yapay zekâ ile buluşturacak. Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, “Yarını Kodlayanlar projesinde olduğu gibi Yapay Zekâ Yıldızları projesinde de hedefimiz, sadece teknoloji tüketen değil aynı zamanda üreten bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak olacak. Programa katılan gençler yapay zekâyı kapsamlı bir şekilde öğrenecek ve kendi projelerini geliştirebilecek. 35 bin gence ulaşmak istiyoruz” dedi.
#Sponsorlu İçerik19 senedir çalıştığım bir konu siber zorbalık. Hatta Türkiye’de bu konuyu ilk çalışan iki akademisyenden biriyim. 2012 yılında UNICEF’in Türkiye toplantısında üst düzey devlet erkânının olduğu bir toplantıda da dönemin içişleri bakanının gözlerine bakarak “Bu mesele sadece ailelerin ve okulların üstesinden gelebileceği bir mesele değil, İçişleri Bakanlığından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, yerel yönetimlerden medyaya kadar tüm toplumun birlikte çalışması gereken bir konu” demiştim. 2007 senesinde Türkiye’de bu konuda yazılmış sadece bir makale varken bugün yüzlerce makale, onlarca yüksek lisans ve doktora tezi var. Lakin bugün vuku bulan siber zorbalık olayları 15 sene öncesinden çok daha vahim.
#Konuk YazarTürk pop müziğinin genç isimlerinden Ece Seçkin geçtiğimiz günlerde sosyal medyada ‘en çok konuşulan’ listesine girince, yine bir sahne kıyafeti polemiği oldu sandım ama sonradan öğrendim ki bu kez onu manşete taşıyan Genişletilmiş Gerçeklik (XR) teknolojisi kullanılarak çekilen ‘Lambalar’ şarkısının klibi imiş. İşte bu, konuşmayı en sevdiğim konulardan. Zira popüler sinemanın başyapıtlarından “The Matrix”in de ele aldığı üzere halen “asıl” gerçekliğin, fiziksel dünya dışında bir yerlerde olabileceği üzerine düşünmeye meyilliyiz. Ki bunu artık Elon Musk, Bill Gates gibi popüler iş insanları ve girişimciler de yüksek sesle dile getiriyor. Peki nedir Artırılmış (AR)- Sanal (VR)- Genişletilmiş (XR) Gerçeklik? Aralarındaki farklar neler? Bu teknolojiler klip çekmekten başka bir işimize yarar mı? Dolandırıcılar buna da el atar mı? İşte yanıtı.
#Ece SeçkinDünyanın lider İnternet Değişim Noktası (IX) operatörü DE-CIX’in Türkiye Bölge Direktörü Bülent Şen, işletmelere yönelik birbirine bağlantı hizmetlerinin ve yakın dönemde genişletip yeniden yapılandırdığını duyurduğu İş Ortağı Programının avantajlarını anlatıyor.
#Sponsorlu İçerikOzan Elektronik Para, sertifika sürecini başarıyla gerçekleştirmesinin ardından Mastercard Engage Partner Programı'na dahil oldu. Bu gelişmeyle birlikte, şirket Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EEMEA) bölgesinde Mastercard'ın Fintech Express kart ihraç programında önemli bir ortak olarak konumlandı.
#Sponsorlu İçerik