Yeni bir yıla yaklaşmanın heyecanını artık yavaş yavaş hissetmeye başlıyoruz. Bu sebeple yeni yılın trendlerine, yeniliklerine ve değişimlerine kendimizi hazırlamaya başlamamız gerekiyor artık. Evet belki yine Covid19 ve dünyanın yaşadığı ekonomik değişimler ya da “keşke birdenbire düzelse” dediğimiz birçok konu yine gündemimizi işgal edecek, belirsizlikler yine var olacak. Ama her ne olursa olsun bence yeni yıla yine de kocaman bir şans vermek lazım.
#Ecehan ErsözBildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist YaptıTürkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu sonuçlarına göre; 2023 yılında Türkiye’de yüzde 132 büyüme gösteren e-ticaret satış hacmi, 1.855 milyar TL'ye ulaştı. Önceki yıllara göre 2023'te işlem sayısının yıllık büyüme oranı ise yüzde 23 oldu ve 2023 Türkiye’sinde 6 milyar adete yakın e-ticaret işlemi gerçekleşti. Buradan da ortalama sepet büyüklüğü 2023 yılında yüzde 108 büyüdü ve bir önceki yıla göre 255 TL artarak 492 TL’ye yükseldi.
#E-TicaretTürk pop müziğinin genç isimlerinden Ece Seçkin geçtiğimiz günlerde sosyal medyada ‘en çok konuşulan’ listesine girince, yine bir sahne kıyafeti polemiği oldu sandım ama sonradan öğrendim ki bu kez onu manşete taşıyan Genişletilmiş Gerçeklik (XR) teknolojisi kullanılarak çekilen ‘Lambalar’ şarkısının klibi imiş. İşte bu, konuşmayı en sevdiğim konulardan. Zira popüler sinemanın başyapıtlarından “The Matrix”in de ele aldığı üzere halen “asıl” gerçekliğin, fiziksel dünya dışında bir yerlerde olabileceği üzerine düşünmeye meyilliyiz. Ki bunu artık Elon Musk, Bill Gates gibi popüler iş insanları ve girişimciler de yüksek sesle dile getiriyor. Peki nedir Artırılmış (AR)- Sanal (VR)- Genişletilmiş (XR) Gerçeklik? Aralarındaki farklar neler? Bu teknolojiler klip çekmekten başka bir işimize yarar mı? Dolandırıcılar buna da el atar mı? İşte yanıtı.
#Ece SeçkinSosyal medyada gördüğünüz, filtrelerden, ışıklardan ve photoshop app’lerinden geçirilmiş sahte gerçeklikle yaratılan güzellik algısı birçok kişinin psikolojisini yerler bir etmiş durumda. 2023 yılını uğurlarken farklı bir bakış açısıyla 2024 trendlerini yazmak istedim size...
#Hande Can6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazGülay’ın kızı Bilge 13 yaşında ve artık ergenlik çağında. Bu dönem, çocuklarımızı hem fizyolojik hem de hormonal olarak zorluyor ancak ebeveynler de onların ergenlik yıllarından nasibini alıyor. Gülay çareyi kendisiyle her zıtlaştığında gidip Bilge’yi öpücükle cezalandırma yönteminde bulmuş. Denemesi bedava.
#ÇocukE-ticarette şirketlerin karşılaştıkları 4 temel zorluk belirlendi. İstanbul Ticaret Odası’nın araştırmasına göre şirketlerin maruz kaldıkları zorluklar arasında ilk sırada yüksek komisyon oranları yer alıyor. Bunu kargo ücretleri, aşırı rekabet ortamı ve lojistik problemler takip ediyor. Sorunların çözümü ile Türkiye’nin e-ticaret ekosisteminde önemli bir küresel aktöre dönüşebileceği belirtiliyor.
#E-TicaretÜniversiteye son bir adım kala tercihlerin yeniden gözden geçirildiği bu günlerde, alanında uzman, sektöründe öncü isimler karar vermenize yardımcı olmak için size geleceğin mesleklerinin neler olduğunu kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlatıyor.
#Süper Kariyerler Geleceğin Mesleklerini AnlattıTüm dünyada zirvede olan rap müziğin Türkiye’deki başarılı temsilcilerinden biri de Anıl Piyancı. Tecrübeli rap’çiye göre ‘Rap müzik sokaktır’ söylemi artık eskide kaldı: “Eskisi gibi hayat sokakta değil çünkü. Artık herkes sanal âlemden besleniyor. Doğru gözlemler yapılıp doğru sözler yazıldığı sürece nereden beslendiğimizin de bir önemi yok.”
#Anıl PiyancıSosyal sorumluluk projesi olarak geliştirilen “Müzikli Miras” tiyatro oyunu, “Gelecekteki Hekimini Destekle” diyerek yola çıktı. İnsan ruhunun sanatla nefes aldığının bilinciyle sahnelenecek oyun aynı zamanda günümüzün önemli sorunlarından dijital bağımlılığa da dikkat çekmeyi amaçlıyor.
#BursaKripto para sektörünün en parlak dönemini yaşadığı pandemide, 2021 ve 2022 yıllarını kapsayan kısa sürede Metaverse’te arazi satın alma en hızlı dönemini yaşamıştı. Bu en parlak dönemde sanal arazilerin oluşturduğu Decentraland’de haftalık işlem hacmi 1 milyon doların üzerine çıkmış ve bir arazinin satış fiyatı ise yaklaşık 2.5 milyon dolara kadar yükselmişti. Kısa bir zaman önce herkesin arazi satın alma peşinde olduğu Decentraland ‘sokakları’ şimdi hayalet kasabaya dönmüş görünüyor.
#EnflasyonGeçen hafta sosyal medyada çocuk fotoğraflarının yayınlanmasına sınırlama getiren Fransa bu kez daha radikal bir kararla, ‘Mükemmel insan’ algısı oluşturduğu, gençler arasında dış görünüş baskısı yarattığı ve psikolojik sorunlara yol açtığı gerekçesi ile ‘rötuşlu’, ‘filtreli’ ya da herhangi bir şekilde manipüle edilen fotoğrafların bildirilmesi zorunluluğunu getirdi. Fenomenler ve markalar ticari amaçla yayınladıkları ‘oynanmış’ fotoğrafları bildirmezse suç işlemiş sayılacak. Ayrıca alkol, estetik operasyon ve kripto para reklamı da yapamayacaklar. Hem kararı, hem kararın arkasındaki ‘psikolojik’ nedenleri hem de Türkiye’de uygulanabilirliğini konuştum.
#FotoğrafTürkiye’nin ilk gastronomi rehberi olan İncili Gastronomi Rehberi’nin İngilizce versiyonu ‘The Pearl Gastronomy Guide Türkiye’nin tanıtımını geride bıraktığımız haftada Londra’da, Rüya Restoran’da yaptık. Sevgili Müge Akgün’ün titiz çalışmaları sonucu hayata geçen bu özel gecede Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın, Müsteşar Güneş Yeşildağ, Müsteşar Sezin Yeşildağ ve Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atakan bizi yalnız bırakmayan isimler arasındaydı. 70’e yakın seçkin misafirin ağırlandığı gecenin destekçilerinden biri de Damat, Tween, D’S Damat markalarını bünyesinde barındıran Orka Grup’tu.
#Sponsorlu İçerikTürkiye’nin yeni nesil teknoloji şirketi Cerebrum Tech, derin öğrenme temelli dil modeli kullanarak geliştirdiği yapay zekâ uygulaması ‘Cere’yi mobil telefon kullanıcılarının deneyimine sundu. Yazılı ve sesli sohbet edebilen Cere, ruh halinize göre müzik parçası öneriyor, gündemdeki haberleri derliyor, yemekten modaya, sağlıktan spora hemen her konuda bilgi paylaşıyor. Geniş dil modellerini baz alarak geliştirilen ve canayakın olması için özel eğitilen Cere’nin ilk mobil uygulama olduğunu söyleyen Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, “Cere hem güncel trendleri yakından takip eden bir influencer, hem de kurumsal versiyonu ile iş yaşamını kolaylaştıran bir çalışma arkadaşı. Türkçe sesli dil desteği ve mobil uygulamanın erişim kolaylığı ile kullanıcılar yapay zekanın olanaklarını hem günlük hem de iş yaşantılarında deneyimleyebilecek” dedi.
#CereTürkiye’nin ilk gastronomi rehberi olan İncili Gastronomi Rehberi’nin İngilizce versiyonu ‘The Pearl Gastronomy Guide Türkiye’nin tanıtımını geride bıraktığımız hafta Londra’daki Rüya Restoran’da yaptık. Müge Akgün’ün titiz çalışmaları sonucu hayata geçen bu özel gecede Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın, Müsteşar Güneş Yeşildağ, Müsteşar Sezin Yeşildağ ve Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atakan bizi yalnız bırakmayan isimler arasındaydı. 70’e yakın seçkin misafirin ağırlandığı gecenin destekçilerinden biri de Damat, Tween, D’S damat markalarını bünyesinde barındıran Orka Grup’tu. Türkiye’nin en büyük erkek hazır giyim üreticilerinden ve perakendecilerinden Orka Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, ORKA Holding Pazarlama Grup Başkanı Büşra Orakçıoğlu Biberoğlu ve ekibinin katıldığı gecede Süleyman Orakçıoğlu, küresel pazardaki yurtdışı açılımlarını ve 2023 hedeflerini bizlerle paylaştı.
#The Pearl Gastronomy Guide TürkiyeGeçen yıl moda sahnelerini ele geçirmeye başlayan tül ve transparan detaylar, 2023 İlkbahar sezonuyla etkisini iyice arttıracak. Rihanna, Kendall Jenner ve Kim Kardashian gibi ünlülerin vazgeçilmezi haline gelen trend, bugünlerde çoktan kırmızı halılardan sokak stillerine sıçradı bile.
#TransparanBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen CES Fuarı’na katılan 53 adet Türk teknoloji girişimcisi, robotik teknolojilerden, disleksi, otizm veya alzheimer olan kişilerin bilişsel performanslarını artıran telefon yazılımına kadar teknoloji odaklı ürünlerini tüm dünyaya tanıtıyor.
#Las VegasDünya lideri laptop markası MSI, en son çıkan NVIDIA GeForce RTX 40 serisi GPU’lar ve 13.nesil Intel Core HX CPU’ya kadar işlemcili yeni laptop ürünlerini duyurdu. Teknolojide bir sıçrama niteliğindeki performansı ve CES ödülleri ile MSI, bu yeni laptoplarla performansın ve yenilikçiliğin zirvesini zorlamakta olduğunu gösterdi.
#Sponsorlu İçerik