İnternette karşınıza çıkan herhangi bir görsel veya video için “Gerçek mi bu” diye şüpheye kapıldıysanız, bingo. Derin şüphenin dipsiz boşluğuna ayağınızı uzattınız demektir. Derin şüphe tabirinde, yapay zekânın asli mekanizması ‘derin öğrenme’ye gönderme var. Biraz da derin devletten bildiğimiz kesif koku.
#Derin ŞüpheTürkiye, e-Devlet uygulamasıyla dünyada dijital devlet işlemlerinde en iyiler arasında yer alıyor. Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, CNN TÜRK Muhabiri Serdar Er'e, e-Devlet uygulamasının başarısını değerlendirdi.
#E-DevletTürkiye, e-Devlet uygulamasıyla dünyada dijital devlet işlemlerinde en iyiler arasında yer alıyor. Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, CNN TÜRK Muhabiri Serdar Er'e, e-Devlet uygulamasının başarısını değerlendirdi.
#İzmirGirişimcilik stüdyosu Cerebrum Tech’in piyasaya sürdüğü yapay zekalı sohbet arkadaşı Cere, 3 ayda 1 milyon soruya yanıt üretti. Cere’ye en çok sorulan sorular arasında dünya mutfağı, müzik ve tatil önerileri ilk 3’e girdi. Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erkul, “İlk 3 ayda ulaştığımız 200 bin kullanıcımızın yüzde 65’ini genç bireyler oluşturuyor. Gençler yapay zeka teknolojilerini kullanarak öğrenmeyi ve üretmeyi sevdi” dedi.
#Yapay ZekaYeni nesil teknoloji şirketi Cerebrum Tech, Türkiye’nin önde gelen gruplarından Eczacıbaşı Topluluğu ile yapay zeka alanında iş birliğine imza attı. Cerebrum Tech’in derin öğrenme temelli dil modeli kullanarak geliştirdiği yapay zekâ uygulaması ‘Cere’, Eczacıbaşı Topluluğu bünyesinde kurumsal iş süreçlerine katkı sağlayarak, çalışanların verimliliğini artıracak. 3 boyutlu avatarla yapay zekalı ilk sanal karakter olarak kişisel kullanıcılarla buluşan Cere, kurumsal versiyonu ile vakit alan rutin görevleri hızlandıran, çalışanları yaratıcı süreçlere yönlendiren “çalışma arkadaşı” olarak konumlanıyor.
#Cerebrum TechTürkiye’nin yeni nesil teknoloji şirketi Cerebrum Tech, derin öğrenme temelli dil modeli kullanarak geliştirdiği yapay zekâ uygulaması ‘Cere’yi mobil telefon kullanıcılarının deneyimine sundu. Yazılı ve sesli sohbet edebilen Cere, ruh halinize göre müzik parçası öneriyor, gündemdeki haberleri derliyor, yemekten modaya, sağlıktan spora hemen her konuda bilgi paylaşıyor. Geniş dil modellerini baz alarak geliştirilen ve canayakın olması için özel eğitilen Cere’nin ilk mobil uygulama olduğunu söyleyen Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, “Cere hem güncel trendleri yakından takip eden bir influencer, hem de kurumsal versiyonu ile iş yaşamını kolaylaştıran bir çalışma arkadaşı. Türkçe sesli dil desteği ve mobil uygulamanın erişim kolaylığı ile kullanıcılar yapay zekanın olanaklarını hem günlük hem de iş yaşantılarında deneyimleyebilecek” dedi.
#CereGiyilebilir sağlık teknolojileri, yerimize muayene olan avatarlarımız, idrar tahlili yapan pisuvarlar... Sağlık sektöründe bizi nasıl bir geleceğin beklediği önümüzdeki hafta The Future Healthcare Istanbul’da (FHI) konuşulacak. Bu önemli konferans öncesi FHI’ın kurucusu ve CEO’su Çağlar Gözüaçık’la bir araya geldik.
#Dr. Ecz. Metin UyarSon haftalarda bir NFT çılgınlığıdır gidiyor. Küçücük bir görsel dosyası 69,4 milyon dolara, 10 saniyelik video 6,6 milyon dolara alıcı buluyor. Peki bu bizi neden ilgilendiriyor? İşte 10 soruda NFT'yi anlama rehberi...
#Nonfungible TokenYapmacık insanlardan fazla hoşlanmayız, değil mi? İçten gelmeyen davranışlarını itici buluruz. Şimdiyse karşımızda tepeden tırnağa yapay ve tüm duyguları, yanıtları bizi memnun etmek üzere düzenlenmiş ‘insanlar’ var: NEON’lar. Yakın gelecekte hayatın içine karışacaklar. Yapaylığı sevmesek de onları çok sevebiliriz çünkü bunun için programlandılar!
#ABD- TÜSODER Başkanı Ağaoğlu: - "Malını, eşyasını, arsasını, yüksek fiyata satmak isteyen bazı kişiler, 'bedelli askerlikten yararlanmak için satıyor' gibi ilan verip mevcut durumu istismar edebiliyor. Vatandaşlar, dikkatli olmalı bedelli yalanına kanmamalı" - "Tüketicilerin, alacakları malın fiyatını iyice araştırmaları gerekir. Mesela piyasada 25 bin ortalaması olan bir otomobili 30 bin liraya satışa çıkaranlar ilan başına 'bedelli' diye yazabiliyor"
Artık yabancı oyunları oynarken, yanlarında bir de İngilizce sözlük bulundurmak zorunda kalanlar, Crysis’te kendilerini tamamen oyuna verebilecek. Çünkü müthiş bir savaşı konu olan oyundaki karakterler bağırıyor, çağırıyor, birbirine emir yağdırıyor, hesap soruyor. Üstelik çeviri kokmayan, bize özgü sesler, argo deyimler, küfürlerle. Bu seslendirmeyi, aralarında dizi ve tiyatro oyuncularının da bulunduğu usta bir ekip gerçekleştirdi.
Bir benzerini 3 yıl önce, 2021’de yaşamış ve adresimizden, annemizin kızlık soyadına kadar kişisel bilgilerimiz ve banka, e-posta, e-ticaret gibi tüm şifrelerimiz hacker’lar tarafından ortalığa saçılmıştı. Teknoloji şüphesiz hızla gelişiyor ama aynı oranda siber hırsızlık ve korsanlık da... 3 gün önce dünya çapında iyi bilinen hacker sitelerinden biri olan DarkWeb’de, 10 milyar parolanın yer aldığı devasa bir veri seti, RockYou2024 adı ile, eski verilere yenisi eklenerek, indirmesi kolay olsun diye de düz bir metin halinde yeniden yayınladı. Peki ne yapacağız? Kendimizi siber saldırılar ve dolandırıcılardan nasıl koruyacağız? İşte yanıtı.
#E-DevletDoğru ebeveynlik tartışmaları genellikle anneler üzerinden yürütülse de bu babaların tavsiye aramadığı anlamına gelmiyor. Bazen telaşlı bir çocuğu sakinleştirmek veya bir ergenle bağlantıda kalmak her zaman kolay olmuyor. Babalar Günü’ne özel, babalara ‘sihirli formüllerini’ sorduk…
#Babalar GünüÇinli bilimkurgu yazarı Cixin Liu’nun roman serisinden uyarlanan “3 Cisim Problemi” tüm dünyada yankı uyandırdı. “Game of Thrones”un yaratıcıları David Benioff ve D.B. Weiss ile “True Blood”ın yapımcısı Alexander Woo’nun hayata geçirdiği proje, Türkiye’de de geniş bir izleyici kitlesine ulaştı. Astrofizikçi Ye Wenjie’nin uzaya gönderdiği mesajlar sonucunda uzaylı bir medeniyetin Dünya’yı işgal etmek üzere yola çıkmasını konu alan dizide “Game of Thrones”tan tanıdığımız John Bradley ile Meksikalı oyuncu Eiza González bilim insanları rolünde karşımıza çıktı. İki oyuncuyla çevrimiçi olarak diziyi konuştuk.
#John BradleyYavuz Turgul’dan Nuri Bilge Ceylan’a beyazperdenin büyük yönetmenleriyle çalıştı. Ekranda canlandırdığı karakterlerle izleyiciyi büyüledi. Şimdi de uzun bir süre ara verdiği tiyatro sahnesinde. Melisa Sözen’le rol aldığı ‘Aile Yalanları’ oyunu üzerine sohbet ediyoruz. Elbette söz aile olmaya, hayatına, oyunculuğa ve müzisyen Harun Tekin’le yaşadığı aşka da geliyor; “Biz bir puzzle (yapboz) gibi birbirimize uyumlandık, sanki eksik parçalar birbirini buldu” diyor.
#Melisa SözenHayatını kaybetmiş yakınlarımızla dijital ortamlarda buluşabilir hatta onlarla konuşabiliriz. Ya da öldükten sonra insanlara hikâyelerimizi anlatmaya devam edebiliriz. Artık böyle bir imkân var. ‘Ölüm sonrası hizmetler’ denen bu yeni sektör, yapay zekâ ve sanal gerçeklik teknolojileriyle tamamen dijital dünyada yapılanıyor.
#Umut Fırat Eroğlu