Dijital stres literatürümüze yeni girilen bir kavram olmakla beraber; bireylerin dijital tüketim alışkanlıklara buna bağlı örtük üretilen içerikler ve yoğun bilgi paylaşımına bağlı olarak birey üzerindeki vicdani ya da kalbi tatminsizliklerin kişi üzerinde bıraktığı etkileme veya etkilenme durumu olarak biliniyor.
#Konuk YazarRuh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Önder Sönmez, sosyal medya bağımlısı kişilerin sırf beğeni ve takipçi kazanmak için farklı davranışlarda bulunduğunu, beğeni kazanmayınca da bunalıma girdiklerini belirtiyor. Sönmez, "Madde bağımlılığı, sigara bağımlılığı ve kumar gibi. Kişi beğenilince haz alıyor, bu haz o bağımlılığı tetikliyor ve daha ileri giderek yapılmayacak hareketler yapıyorlar" dedi.
#Sosyal MedyaBu yıl ilk kez dijital ortama taşınan İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali'nin (İTEF) açılışına katılan Lübnanlı yazar Amin Maalouf, Azınlıkların ve farklı kültürlerin bulundukları ülkelere kattığı değerin altını çizerek, "İspanya'da 15. yüzyılın sonunda Müslüman ve Yahudileri sürgün ettiler. Bu sürgün İspanyayı yoksullaştırdı. Orada kalsalardı, zenginlik ve ilerleme olacaktı.
#Amin MaaloufKadın erkek ilişkisinde aldatma, adeta bir insanlık mirası gibi her toplumda kuşaktan kuşağa aktarılarak eski çağlardan bugüne yaşanmaya devam ediyor ve muhtemelen insanlığın sonuna kadar da devam edecek gibi görünüyor. Aldatma, eş dışında biriyle ilişkiyi tehdit edebilecek boyuttaki her türlü yakınlaşma olarak tanımlanabilir.
#AldatmakBüyükten küçüğe herkesin elinde olan tabletler gereğinden fazla kullanıldığında çocukların zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Teknolojiden uzak kalmanın imkansız olduğu günümüzde çocukları tablet bağımlısı haline gelmeden durdurmanın anne babaların elinde olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Burak Berber ebeveynlerin neler yapması gerektiğini anlatıyor.
#ÇocukModern hayattaki en önemli değişimin internet olduğunu hepimiz biliyoruz. Şu anki hayatımızda bilgi akışı diğer nesillerde olduğuna göre oldukça hızlı. Sanal alem kocaman bir havuz ve bilgi deposu oldu. İnsanlar da bunu ihtiyaçlarına göre kullanmaktan geri durmuyor haliyle. Bilgi, onay, sosyalleşme, cinsellik, eğlence, kültür gibi hizmetlerin çoğu internetten erişilebilir hale gelmiş durumda...
#Sanal Arkadaşlık SiteleriCumhurbaşkanı Emine Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, teknolojik aletlerin uzun süreli kullanımının insan sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek, teknoloji bağımlılarını, “Etrafımızı çepeçevre kuşatan sinyallerin, beyin hücrelerinde hasarlar oluşturduğunu biliyoruz. Aslında büyük bir biyolojik deneyin parçası olduğumuz söylenebilir. Yoğun radyasyona maruz kalıyor, manyetik dalgalar arasında bir ömür geçiriyoruz” diye uyardı.
#Emine ErdoğanEskiyi unutmakta zorlanıyoruz. Geçmişin sadece iyi yanlarını değil, kötü yanlarını da içimizde biriktiriyor ve bir sonraki ilişkiye bu duygularla kol kola ilerliyoruz... Şimdi, eski ilişkilerin izlerine sünger çekme zamanı! Bu yazı size yardımcı olacak...
#Eski Sevgiliyi UnutmakAşkı internette arayanların kılavuzu ‘Sahici İlişkiler’ kitabı; aile ve ilişki terapisti Ayşegül Denizci, siberalem.com’un direktörü Ayşe Gözde Ekmekçi ve aynı sitenin yöneticisi Burcu Burhan’ın deneyimlerinin ürünü. Arkadaşlık sitelerinde profil oluşturmadan siteye konacak fotoğrafa, ilk mesajlaşmalardan buluşmalarda giyilecek kıyafetlere kadar onlarca öneride bulunan kitabın yazarlarıyla konuştuk
Kanal D ekranlarında izlemeye başladığımız “Mükemmel Çift” dizisinin kahramanları Songül Öden ve Tardu Flordun, bu ay İstanbul Life dergisinin kapağında... Ankara harmanından geçmiş iki başarılı oyuncu, hem diziyi hem nasıl da esaslı birer İstanbul aşığı olduklarını anlattı.
Yeni çalışma düzenine çabuk alıştık. Yapılan araştırmalara göre çalışanların yüzde 60’ı uzaktan ya da hibrit çalışma ortamı sunmayan bir şirkette olmak istemiyor. Ama işe yeni başlayanlar için durum farklı. Fiziki olarak ofise gidememek hem ekiple olan iletişimi, hem işe alışma sürecini hem de deneyim aktarımını zorlaştırıyor. Uzmanlara göre, işverenlerin dijital çözümler ve insan odaklı stratejiler geliştirmesi gerekiyor.
#Hürriyet İKOkul dendiğinde, sizin, babanızın hatta dedenizin zihninde oluşan görüntü hep aynıydı: sıralar, sınıflar ve dersleri tek yönlü anlatan bir öğretmen. Belki pandemi olmasa, çocuklarımızın kafasında da bu tablo uzun süre değişmeyecekti. Dedenizin akıllı telefonu veya interneti yoktu, ama sınıf düzeni ve sıralar hep aynıydı. Oysa çocuğunuz, teknolojinin içine doğdu.
#Konuk YazarBildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist Yaptıİnternet, akıllı telefon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik araç ve aletlerin uzun sürelerle, kontrolsüz şekilde kullanılması bir tür bağımlılığa neden olabiliyor. Uzmanlar bu durumun, kişinin sosyal ilişkilerini zayıflatabileceğine, fiziksel sağlığını etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Bilinçsiz sosyal medya ve teknolojik cihaz kullanımı okulların kapalı olduğu yaz aylarında özellikle öğrenciler için tehdit oluşturuyor.
#İnternet