Bu hafta İspanya’nın kuzey, Fransa’nın ise güney batısında kalan Bask Bölgesi’ndeyiz. Sizlere San Sebastian’ı anlatacağım. Bu yazıda altın rengi plajları, turkuaz denizi, yemyeşil doğasıyla San Sebastian’ın 80 yılda nasıl oya gibi işlenerek kültürün, sanatın, cazın, klasik müziğin ve sinemanın vazgeçilmezi haline geldiğine tanık olacaksınız. Küçücük bir kentin nasıl dünyanın en önemli gurme cennetlerinden biri olduğunu göreceksiniz.
#San SebastianSan Sebastian’ın kaderi 100 yıl önce İspanyol kraliyet ailesi sayesinde değişti. Yazlarını okyanus kıyısındaki bu ıssız koyda geçirmeye başladılar. Bask bölgesinin Donostia’sı dünya çapında gastronomik cennete dönüştü. Geçen yıl San Sebastian Avrupa Kültür Başkenti seçildi. Manzarası, restoran ve mezecileriyle meşhur şehirde ocak ayı yemek, mart film şöleniyle kutlanıyor. İşte size San Sebastian gezi rehberi...
#San SebastianKahve, dünya genelinde milyonlarca insanın günlük olarak tükettiği sevilen bir içecek. Lezzet profilleri ve çeşitleriyle de kahve, zengin bir deneyim sunuyor. Kahve, sadece bir içecek değil aynı zamanda bir kültür; insanları bir araya getiren, sohbetlerin başladığı ve bağların kurulduğu bir ortam oluşturuyor.
#KahveEn popüler yemekleri yemek, en ‘trend’ kafeleri görmek ve en çok beğeni alacak fotoğrafları çekmek isteyenlerin adresi Akaretler. Üstelik bu sadece İstanbullular için de değil… Akaretler’in ana hattı Süleyman Seba Caddesi, Time Out dergisi tarafından dünyanın en havalı caddelerinden biri seçildi. Bir çekim merkezi haline gelen bu bölgede nerede ne yenir, ne içilir, nerede eğlenilir? Şöyle bir hava almaya Akaretler’e çıkmadan rehberimize göz atın.
#AkaretlerPandemi her alanda olduğu gibi yeme-içme alışkanlarını ve ‘gurme seyahat’ seçeneklerini de değiştirdi. Kişiye özel şef, yurtiçinde yeni lezzet adreslerinin öne çıkması, ekoturizmle tek ürünün peşinde yolculuk, çevreye saygılı gastronomik keşiflerin artması önümüzdeki yılın trendleri. Ama hepsi bu kadar değil.
#HürriyetTantuniden içliköfteye, şnitzelden pastırmaya, cheesecake’ten elmalı tarta her şeyin veganını bulmak artık mümkün. Üstelik lezzetten ödün vermeden... İstanbul’da veganlara özel restoran, market ve kasapların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvay Hattı’na atlarsanız, bu mekânlara kolaylıkla ulaşabilir, enfes sofralara kurulabilirsiniz.
#VeganNitelikli şefler yetiştirmek amacıyla 30 öğrenci kontenjanıyla eğitime başlayacak olan HKÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünün lansman programı gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını yapan HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, gastronomi alanında altyapı ve insan kaynağını güçlendirmeyi amaçladıklarını belirtti.
#İstanbulÇilek yatağında scone, sucuklu patates dolması, kerevizli mercimek çorbası, dondurmalı soğuk kahve... Geleneksel reçeteler, dünya mutfağının en iyi örnekleriyle aşçı ve yemek yazarı Aydan Üstkanat’ın ‘Yap, Ye, Paylaş’ adlı kitabında buluştu. Kitapta sofra düzeni ve mönü seçimi konusunda bilgiler de veren Üstkanat ile kitabını konuşup ipuçları ve öneriler aldık.
#PancakeOnlar Türkiye’nin en ünlü şefleri. Hepsinin mutlaka şık bir restoranı olmuş ya da halen var. Ama şu anda hepsinin baş tacı sokak lezzetleri; artık kimi dürümcü, kimi burgerci... Peki sokak yemekleri, şef restoranlarının tahtını sallıyor mu? ‘Fine dining’ diye bilinen üst düzey mutfağın pabucu dama mı atıldı, yoksa gönüllerinde, planlarında hâlâ yer tutuyor mu? Dürümde, burgerde, taco’da farkı nasıl yaratıyorlar? Zincirleşmek istiyorlar mı? Yakın zamandaki yeni projeleri neler? Akımın öncüsü şeflerle bir sofraya oturup enine boyuna konuştuk.
#ŞefYeni yıl ruhunu doyasıya yaşamak, ışıltılı meydanlarda yürümek, sokak müzisyenlerinin melodileri eşliğinde caddelerde dans etmek ve sıcak şarabınızı yudumlayarak Noel tezgâhlarını gezmek istiyorsanız, Fransa’nın bir ucu Almanya’ya diğer ucu ise İsviçre’ye uzanan şehri Strasbourg güzel bir alternatif olacaktır.
#StrasbourgGastronomi Turizmi Derneği, gastronomik marka kentlerimizde farkındalık yaratmak üzere başlattığı projesi kapsamında geçtiğimiz günlerde Bursa’nın lezzetlerini keşfetmek ve yerel yönetimlere destek olmak amacıyla bir gezi düzenledi. Basın Konseyi ve Gastronomik Seyahat Acenteleri’nden oluşan heyet Bursa Turizmi Platformu işbirliğiyle ağırlanırken, bilinmeyen ve unutulmuş lezzetleri markalaştırmak adına önemli işbirliklerinin de adımları atılmış oldu. İncelemeler sonrası Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe ile gastronomi turizminde Bursa’nın önemi ve markalaşma adına gerekli yol haritası üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Boztepe, “Bursa dünyadaki sayılı gastronomik kentlerden biridir. Ancak üzerindeki tozun alınması gerekiyor” dedi.
#BursaYeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunu Anıl Anaç (26), yemeğin kokusunu takip edip İspanya’ya gitti. Bask şehri San Sebastian’da 3 Michelin yıldızlı bir restoranda staj yaptı. Anaç, Bask bölgesinin yemek, tapas bar, elma şarabı (sidra) kültürünü anlattı.
Kayseri’ye bilet almak için THY’nin web sitesine girmesem, İspanya’nın kuzeyindeki Bilbao’ya bir süre daha yolum düşmeyebilirdi. Aynı gün, gidiş dönüş Bilbao biletleri 320 TL, Kayseri ise 480 TL’ydi! 4,5 saatlik uçuş için hiçbir zaman bu kadar ucuz bilet bulamazdım, hemen aldım. Avrupa’nın bir ucundaki, kıtanın en ilginç kültürünü keşfetmek, meşhur restoranlarını ve müzesini görmekti amacım.