Restoranlarda hep aynı yemeklerin sipariş edilmesi, yeni tatlara ve spesiyal ürünlere şans verilmemesi, lokantaların ve ustaların şevkini kırıyor. Müşterilerin farklı lezzetleri tatmaya heveslenmesi için işletme sahiplerine üç önerim var.
#GastronomiTürkiye'de toplanan ancak damak tadına uymadığı için hiç tüketilmeyen kara salyangozunda 2016 ihracatı 7 milyon dolar civarında gerçekleşti. Yüzde 90'ı Fransa olmak üzere AB ülkeleri ve ABD'ye gönderilen kara salyangozunun büyük bölümü, tereyağlısı ve dolması yapılarak ihraç ediliyor. Dış satımın yaklaşık yüzde 60'ına denk gelen 4 milyon dolarlık kısmını gerçekleştiren Bandırma merkezli firma, geçen yıl Almanya'ya 300 bin kara salyangozu konservesi gönderdi.
#SalyangozYola çıkmanın tam vakti. Gidilen yerlerden keyif almanın ilk şartı da damakları şenlendirmek. Ben, kent gezilerimde, sabah ve öğle yemeklerini genellikle sokakta yerim. Hem çok lezzetli hem de ucuz olur. Ayrıca kuyruklarda sürpriz dostluklar da kurulur. İşte not defterimdeki sokaklara damgasını vuran lezzetler.
#Lezzet DurağıTuncel Kurtiz’i anlatmaya gerek var mı? Tek kelimeyle anlatırsak: Sanatçı. Sinema, tiyatro derken şimdi de televizyonların yıldızı. İster beyaz perdede, ister sahnede, ister televizyonda olsun, tüm ödüller onun oluyor. Sadece sanatçı değil, sevecen, sımsıcak bir dost aynı zamanda. Tuncel Kurtiz’le Ezel dizisi için İstanbul’a geldiğinde kaldığı Tünel Rezidans’ın yedinci katındaki dairesinde söyleştik. Muhteşem Haliç manzarası yüzünden arada bir yemek sohbetini kesip, İstanbul’un nasıl “ırzına geçildiğini” konuştuk. Tuncel Kurtiz bana elleriyle pişirdiği enginarı, kuşkonmaz ızgarayı, Edremit’ten getirdiği özel peynirleri sundu. Sohbetimizi kırmızı şarapla ıslattık.
24 saatin içi mi boşaldı, gün değerinden mi kaybetti? Ne oldu da eskiden her işimize yeten 24 saat, bizi peşimizden takip eder oldu, zaman mı yavaşladı ya da biz mi fazla hızlandık? Bu hız mıdır, günü çabucak yiyip tüketen yoksa hızlı bir kentin trafiği, kalabalığı, gürültüsü, kesmekeşi midir esas zaman hırsızı?
Zonguldak'ın Devrek ilçesine bağlı Çaydeğirmeni beldesindeki salyangoz fabrikasından, kara salyangozunun dolması, eti ve kabuğunun, meclisi “sözde Ermeni soykırımının” inkarını suç sayan yasa teklifini kabul eden Fransa'ya ihracının, 1 milyon 300 bin dolara ulaşması hedefleniyor.
Datça’nın cennet benzeri koylarında, Knidos antik kentinde dolaştıktan sonra sıra konaklamaya ve yeme-içme faslına geldi. Kaldığım Mehmet Ali Ağa Konağı, Osmanlı sivil mimarisinin ayakta kalabilmiş en güzel örneklerinden biriydi. Bal, badem ve balık üçlüsü ise Datçalıların uzun yaşama sırlarını oluşturuyordu.