Salyangozun dolmaları Fransa'ya

Güncelleme Tarihi:

Salyangozun dolmaları Fransaya
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2014 01:20

Bilecik'te 25 yıldır faaliyet gösteren bir fabrikada, kadınların el emeğiyle işlenen salyangoz ve su ürünleri, başta Fransa olmak üzere Avrupa'nın birçok ülkesine ihraç ediliyor.

Haberin Devamı

Fabrika Müdürü ve Su Ürünleri Mühendisi Yılmaz Akın, tesise gelen salyangozları, pişirme, kalibre etme, dolma ve tereyağlı olmak üzere işlemlerden geçirdiklerini, bu ürünleri ihracata hazır hale getirdiklerini anlattı.

Üretim kapasitelerinin üzerinde çalıştıklarını ifade eden Akın, şunları kaydetti:

"2 yıldır 'High level' olarak sertifikamız yenilenmekte. Bu, bizim için ve Türkiye için gurur verici bir olay. Önümüzdeki yıllarda inşallah, daha hijyenik ve daha kaliteli üretimler yapmak amacındayız. Yılda 700 ton salyangoz pişirme kapasitesine sahip tesisimizde şu anda üretim kapasitemizin üzerinde çalışıyoruz. Etli, tereyağlı, soslu olarak işlediğimiz yaklaşık 900 ton salyangoz dolmasını ihraç ediyoruz. Fransa, dünya bazında özellikle salyangozda söz sahibi. Diğer dünya ülkeleri, daha çok taleplerini Fransa'dan karşılamaktalar çünkü salyangoz, Fransa'ya özgü bir yemek."

Haberin Devamı

Salyangozun dolmaları Fransaya

"Türkiye'de su ürünleri, ciddi şekilde işlenmeye başladı"

Ülkemizde su ürünlerini işleyen firmaların ciddi şekilde çalıştığını, kaliteli ve hijyenik ürünlerle Avrupa'ya ihracat yaptığını dile getiren Akın, özellikle Fransa'nın taleplerinin yüzde 80'ini karşılayan firmaların önemsenmesini istedi.

Akın, büyük bir özenle hazırladıkları ürünlerin, Avrupa'daki büyük marketlerde satışa çıkarıldığını bildirerek, şöyle devam etti:

"Özellikle Türkiye'de elle sayılır miktarda bu işi ciddi yapan, su ürünleri işleyen firmalar var. Bu firmalara bence daha önem verilmeli. Çünkü bu firmalar, çalıştıkları ortam itibariyle çok hijyenik ve kaliteli imalat yapabildikleri takdirde ancak ihracat yapabilmekteler. Avrupa Birliği ülkelerinin, özellikle de Fransa'nın talebinin yüzde 70-80'ini Türkiye olarak karşılamaktayız. Bu bizim için ve Bilecik için büyük bir gurur kaynağı. Biz, bu işin sadece salyangoz ayağındayız ama müşteri bize sipariş sunduğu takdirde, biz marina hamsi, midye dolması, lüfer, mezgit ya da çipura gibi balık filetolarına da talep olursa, bu talebi karşılayacak kapasiteye sahibiz."

Haberin Devamı

Ağırlıklı olarak kadınların istihdam edildiği firmada 61 kişinin çalıştığını anlatan Akın, 2010 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında ortaklaşa hayata geçirilen "Soğuk Hava Deposu Projesi" sayesinde, 20 kişinin istihdam edildiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!