Fransa'ya salyangoz satışına devam edilecek

Güncelleme Tarihi:

Fransaya salyangoz satışına devam edilecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2006 15:47

Zonguldak'ın Devrek ilçesine bağlı Çaydeğirmeni beldesindeki salyangoz fabrikasından, kara salyangozunun dolması, eti ve kabuğunun, meclisi “sözde Ermeni soykırımının” inkarını suç sayan yasa teklifini kabul eden Fransa'ya ihracının, 1 milyon 300 bin dolara ulaşması hedefleniyor.

Nemli bölgelerdeki bahçelerde bulunan kara salyangozları, Zonguldak, Bartın, Bolu ve Kastamonu gibi illerde nisan ve mayıs aylarından itibaren toplatılarak fabrikada işlenmesinin ardından ihraç ediliyor.

Kalsiyum, magnezyum ve fosfor bakımından zengin olmasının yanı sıra çiğ yenen besinler ile özellikle alkolün sindirilmesinde yararlı olduğu belirtilen salyangozların Türkiye'den ihraç edildiği ülkeler arasında Fransa ilk sırada yer alıyor.

Çaydeğirmeni beldesinde 1997'de 20 bin metrekare alan üzerine günümüz birim fiyatlarıyla 3 milyon YTL yatırımla kurulan Ayanoğlu Salyangoz Fabrikası, yıllık 1500 ton üretim yapıyor. Ayanoğlu Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Ayanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Fransa'ya canlı salyangoz ihracının 1000 tona ulaşmasını beklediklerini, söz konusu yasa tasarısının ise ekonomik ilişkilerini etkilemeyeceğini söyledi.

SALYANGOZSUZ DURAMAZLAR

Fransa'ya dondurulmuş salyangoz eti, kabuğu ve dolması da ihraç ettikleri tesislerinde 100 kişinin istihdam edildiğini anlatan Ayanoğlu, şöyle dedi: “Fransızlar, salyangoz yemeden duramazlar. Meclisin aldığı kararın halkı pek ilgilendirdiğini zannetmiyorum. Bunlar, siyasilerin tutumudur. Çünkü, bizim görüştüğümüz insanlarla dostluk içinde ekonomik ilişkimiz sürüyor. Salyangozları iki ayrı soğuk hava deposunda şoklayarak saklıyoruz. Türkiye genelinde belirli dönemlerde toplanan salyangozlardan 5-6 bin tonu çeşitli firmalarca yurt dışına gönderiliyor. Yeni yatırımlarla ihracatımızı daha da artırmaya yönelik çalışıyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!