Salmonella haberleri sayfasında Salmonella hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 465 Salmonella haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yaz aylarının gelmesiyle, gıdalardan ve içme suyundan bulaşan 'salmonella' bakterisi, çeşitli enfeksiyonlara ve salgınlara neden oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Kurban Bayramı da geliyor, en büyük önerim aldığınız kurbanda 'salmonella' varmış gibi düşünün. Kestikten sonra mutlaka el temizliğine dikkat etmek lazım. Kullanılan aletleri hemen temizlemek lazım" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanHer yıl milyonlarca insanda karın ağrısı, yüksek ateş, ishal gibi belirtilerle seyreden enfeksiyonlara sebep olan salmonella, çok kolay bulaştığı ve en beklenmedik yerlerde pusuya yattığı için "sinsi bakteri" olarak anılıyor. Peki özellikle çocukları ve yaşlıları tehdit eden bu mikroptan kaçınmak için ne yapabiliriz?
#SalmonellaSıcak havalarla birlikte pek çoğumuzun beslenme alışkanlıkları da değişti. Ancak bu durum salmonella hastalığı riskini beraberinde getirebilir. Bağırsak sistemini etkileyen yaygın bakteriyel bir hastalık olan salmonella özellikle tavuk ürünlerinde karşımıza çıkıyor. Salmonella bazı durumlarda, ishal şiddetli dehidrasyona neden olabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Enfeksiyon bağırsakların ötesine yayılırsa hayatı tehdit eden komplikasyonlar da gelişebilir. Yurt dışı seyahatlerde salmonella enfeksiyonu kapma riski daha yüksektir. Peki, salmonella nedir, nereden bulaşır ve hangi gıdalarda bulunur? İşte salmonella hastalığı hakkında bilgiler...
#SalmonellaUmumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi TuvaletlerÇukurova Üniversitesi, (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, çiğ köftenin mikrobiyolojik açıdan insan sağlığına etkisini incelediği çalışmasında, salmonella ve kötü hijyen koşullarından kaynaklanan bağırsak kökenli bakteriler saptadıklarını açıkladı.
#Çiğ KöfteSalmonella virüsü, son günlerde meydana gelen vakalardan dolayı merak konusu. İshal, ateş, bulantı, kusma gibi semptomlarla kendini gösteren Salmonella bakterisi, çeşitli şekillerde insana da bulaşıyor. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır? Salmonella hangi gıdalarda bulunur? İşte konu hakkında detaylar...
#SalmonellaAlmanya’daki marketlerde dünyaca ünlü İtalya merkezli Ferrero firmasının Belçika'daki fabrikasında üretilen bazı ürünlerinde salmonella bakterisinin tespit edilmesinin ardından toplatılan ve satışı durdurulan ürünler henüz satışa sunulmadı. Ancak markanın sürpriz yumurtalarının yerine “Kinder Joy“ adlı benzer bir ürünün satışı yapılıyor.
#SalmonellaNorveç'te yapılan bir araştırma, bulaşık süngerinde oluşan bakterilerin, dünya üzerinde yaşayan tüm insanlardan daha fazla olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre bulaşık süngeri kullanım sonrası evinizdeki en kirli eşya haline gelebilir. Peki bu bulaşıklar nasıl yıkanacak? Kullanıcılar nelere dikkat etmeli?
#Sağlıkİngiltere’de nisan ayı başında yaklaşık 60 çocuk mide bulantısı, ishal gibi şikâyetler ile hastaneye kaldırıldıktan sonra salmonella bakterisi nedeniyle hastalandıkları ortaya çıkmıştı. Kriz giderek büyüdü ve virüs başka ülkelerde de görüldü. Dünya Sağlık Örgütü de konuyla ilgili bir açıklama yaparak Salmonella kaynaklı vakaların kaç ülkeye yayıldığını açıkladı ve uyarıda bulundu.
#SalmonellaTarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Belçika’da üretilen ‘Kinder’ markalı bazı ürünlerde tespit edilen salmonella bakterisine, Türkiye’deki ürünlerde rastlanmadığını duyururken, Kinder markalı Schoko Bons ürününün iki partisi için toplatma kararı aldığını bildirdi.
#SalmonellaTarım ve Orman Bakanlığı salmonella virüsüne neden olduğu konuşulan kinder ürünleri hakkında açıklamada bulundu. Bakanlık, Avrupa’da ortaya çıkan ve gittikçe büyüyen Salmonella krizine karşı ikinci bir talimata kadar Kinder markanın ürünlerinin ithalatında yüzde 100 Salmonella analizi yapılması zorunluluğu getirdi.
#SalmonellaDünyanın önde gelen atıştırmalık markalarından Kinder’in çikolatalarında çıkan bakteri krizi devam ediyor. Avrupa’da birçok ülkede ortaya çıkan bakteri krizi nedeniyle Türkiye de harekete geçti. Türkiye Kinder marka ürünlerin ithalatında Salmonella analizi yapılmasını zorunlu tuttu.
#Kinderİngiltere’de 60’tan fazla çocukta salmonella virüsü tespit edildi. Salgının nedeni çikolata! Ülkemizde daha çok pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynirle bulaşan bir hastalık olarak tanınsa da çikolatadan kaynaklanması ve çocuklarda yayılması kafaları karıştırdı. Biz de enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Gülgün Dilek Arman’a hastalığın belirtilerini ve nasıl korunabileceğimizi sorduk.
#SalmonellaÇeşitli yollarla bulaşabilen Salmonella bakterisi, gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor. Gıda kaynaklı olan bu bakterinin önlenmesi için çok dikkatli olmak gerekiyor. Aksi takdirde ciddi sonuçları beraberinde getiriyor. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır? Salmonella belirtileri, tedavisi ve korunma yöntemleri...
#SalmonellaDünyanın en büyük çikolata üreticilerinden biri olan Ferrero'da 'salmonella' krizi büyüyor. Belçika, Paskalya bayramı öncesinde sürpriz yumurta da üreten Ferrero markasının ürünlerinde salmonella bakterisi bulunması nedeniyle şirketin üretim ruhsatını iptal ettiğini bildirildi.
#SalmonellaGünlük hayatımızda sıkça kullandığımız ve yaşamımızı kolaylaştıran pek çok ürünün, mikroplastikler ile dolu olduğu tespit edildi. Araştırmalar, mikroplastiklerin DNA hasarı ve kanser gibi sağlığımıza olumsuz etkilerini ortaya çıkartırken tüketmekten kaçınmamız gereken ürünler sıralandı.
#MikroplastikTarım ürünlerini bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerinden korumak için kullanılan pestisitler hepimizin gündeminde. Bu kimyasalların yanlış kullanılması sağlığımızı ne kadar tehdit ediyor? Doğaya ve biyolojik çeşitliliğe zarar veriyor mu? Sebze ve meyveleri karbonatlı ve sirkeli suyla yıkamak çare mi? Pestisitler ne zaman zararlı hale geliyor, kullanılmasa olmaz mı? Tüm bu soruları uzmanlara sorduk.
#PestisitSon araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Gıda AlerjisiMarketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Konu hakkında tüm merak edilenleri Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Keser'e sordum.
#Pastörize SütBir bilim insanı, umumi tuvaletlerde asla el kurutma makinesi kullanmamanız ve bunun yerine her zaman kâğıt havlu tercih etmenizin iğrenç nedenini ortaya çıkardı. Bu haberi okuyunca bırakın el kurutma makinesi kullanmayı, umumi tuvaletlere girmeyi dahi bir kez daha düşüneceksiniz.
#Umumi Tuvalet Mikrop SaçıyorÜstümüze ya da yemeklerimize konmadan önce sinekler nerelerde gezmiş tozmuş bilmek istemeyiz ancak gerçeklerden kaçamayız. Afiyetle yediğiniz yemeğinize konmadan hemen önce bir çöplüğü ziyaret etmiş, hayvan leşlerinin üzerine konmuş sonra da gelip sizin yemeğinizin üzerine kuşmuş olabilir… Peki bu bizi hasta eder mi?
#SinekGıda alerjileri modern ve giderek artan bir salgın. Son araştırmalar, inek sütü, yumurta, fındık ve kabuklu deniz ürünleri gibi günlük gıdalara alerjisi olanların sayısının on yıl içinde iki kattan fazla arttığını gösteriyor. Ve bu durum özellikle küçük çocuklar için ciddi sorun teşkil ediyor.
#Besin AlerjisiTarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütSivrisinekler yazın çoğumuzun kâbusu, havalar serinlediği için sivrisinek probleminden kurtulsak da karasineklerle mücadelemiz devam ediyor. Sivrisinekler gibi kan emmedikleri için zararsız görünseler de etrafımızda vızırdamaları, yemeğimize konmaları çoğumuzu rahatsız ediyor. Ayrıca yemeğimizin üstüne konmadan önce nerelerde gezmiş tozmuş bilmek istemeyeceğimiz bir bilgi ama gerçeklerden kaçamayız. Sinekler sizi ziyaret etmeden önce çöplükleri ziyaret etmiş, hayvan leşlerinin üzerine konmuş sonra da gelip sizin yemeğinizin üzerine kuşmuş olabilir…
#SinekUygun temizlik olmadığında E.coli, salmonella gibi bakteriler yaşam alanımıza yayılabilir. Evlerde en çok mikrop, lavabolarda ve giderlerde bulunuyor. Saç, kıl, tuvalet kâğıdı gibi cisimler, gider borularını tıkayarak suyun akışını engelleyip lavaboyu tıkayabiliyor. .Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Kirli GiderEvimizde gözle görülmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Banyoyu, mutfağı, tuvaleti köşe bucak temizliyoruz ama ne kadar detaylı temizlik yaparsak yapalım bazı alanları gözden kaçırıyoruz. İşte bu alanlardan biri de mutfak ve banyo giderleri…Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Ev TemizliğiYaz tatilinde otellerin vazgeçilmezi, açık büfe ve sınırsız yemek. Ancak, bu yiyecekler ölümcül et yiyen bakteriden tutun listeria bakterisine kadar birçok bakteriyi içerebilir ve ölüme kadar götürebilir. Uzmanlar özellikle de iyi pişmemiş etler, süt ürünleri ile çiğ kabuklu deniz ürünlerine dikkat çekiyor.
#Yaz TatiliBesin zehirlenmesi ülkemizde ve dünya genelinde özellikle yaz aylarında daha sık görülen önemli bir sağlık sorunu. Kış mevsiminde hastanelerde yaygın görülen influenza ve gribin yerini; yaz aylarında Stafilokok, Salmonella, E.Coli gibi bakteriler ile Rotavirüs ve Norovirüs gibi virüslerin yol açtığı besinzehirlenmeleri alıyor.
#Gıda ZehirlenmesiKavurucu sıcaklarla birlikte gündemimize giren sağlık sorunlarından biri de yaz ishalleri. Hijyenik olmayan havuz suyunun yutulması, sıcakta bekleyip bozulan gıdalar ve seyahatler sırasında bilmediğimiz yerlerde yediğimiz içtiğimiz besinler, yaz ishallerinin oluşmasına zemin hazırlıyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için hayati riski de beraberinde getiren yaz ishallerine karşı önlem almak şart.
#Buğra BuyrukçuEvde ya da dışarıda bir şeyler yerken elinizden yere düşen yiyeceği alıp ağzınıza atıyor musunuz? Cevabınız 'evet'se siz de 5 saniye kuralını uygulayanlardan birisiniz demektir. 5 saniye kuralına göre, düşen gıda bu süre içinde yerden alınırsa bakteriler bulaşmıyor. Peki gerçekten 5 saniye mikropların yiyeceklere bulaşmasını önleyebilecek kadar kısa bir süre mi?
#5 Saniye KuralıYaz aylarının gelmesiyle, gıdalardan ve içme suyundan bulaşan 'salmonella' bakterisi, çeşitli enfeksiyonlara ve salgınlara neden oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Kurban Bayramı da geliyor, en büyük önerim aldığınız kurbanda 'salmonella' varmış gibi düşünün. Kestikten sonra mutlaka el temizliğine dikkat etmek lazım. Kullanılan aletleri hemen temizlemek lazım" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanYaz aylarının gelmesiyle, gıdalardan ve içme suyundan bulaşan 'salmonella' bakterisi, çeşitli enfeksiyonlara ve salgınlara neden oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Kurban Bayramı da geliyor, en büyük önerim aldığınız kurbanda 'salmonella' varmış gibi düşünün. Kestikten sonra mutlaka el temizliğine dikkat etmek lazım. Kullanılan aletleri hemen temizlemek lazım" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanYaz aylarında piknik ve plaj keyfi, gıda zehirlenmesi riskiyle gölgeleniyor. Sıcak ve nemli ortamlarda bakterilerin hızla çoğalması, açık alanda tüketilen yiyecekleri tehlikeli hale getiriyor. Peki, hangi yiyecekler bu risk altında? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSalmonella virüsü, son günlerde meydana gelen vakalardan dolayı merak konusu. İshal, ateş, bulantı, kusma gibi semptomlarla kendini gösteren Salmonella bakterisi, çeşitli şekillerde insana da bulaşıyor. Salmonella, gıda zehirlenmesine yol açabilen bir bakteri türüdür. Bu bakteri, çiğ veya yeterince pişirilmemiş et, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri, meyve ve sebzeler dahil olmak üzere çeşitli gıdalarda bulunabilir. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır? Salmonella öldürür mü? İşte, salmonella belirtileri ve tedavisi
#Salmonella NedirHer yıl milyonlarca insanda karın ağrısı, yüksek ateş, ishal gibi belirtilerle seyreden enfeksiyonlara sebep olan salmonella, çok kolay bulaştığı ve en beklenmedik yerlerde pusuya yattığı için "sinsi bakteri" olarak anılıyor. Peki özellikle çocukları ve yaşlıları tehdit eden bu mikroptan kaçınmak için ne yapabiliriz?
#SalmonellaBir çoğumuz evde vaktimizin büyük bir bölümünü mutfakta geçiriyoruz. En çok burası kirleniyor haliyle en çok da mutfakta temizlik yapılıyor. Peki temizlemeyi unuttuğunuz ya da görmezden geldiğiniz bazı yer ve nesnelerde zararlı mikropların gizlendiğini biliyor musunuz? New York Post, mutfakta en çok mikrop barındıran beş yere dikkat çekerek uyarılarda bulundu. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, bu uyarıları ve alınacak önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkTavuk hem sağlıklı hem de besleyici bir protein olması nedeniyle mutfaklarımızda önemli bir yere sahip. Özellikle but, göğüs gibi parça tavuklar neredeyse herkesin buzdolabında acil durumlar için yerini alıyor. Peki buzdolabınızdaki tavuk etlerini ne kadar zaman saklıyorsunuz? Daha da önemlisi tavuğun bozulduğunu anlamanın yollarından haberdar mısınız? Gelin bu işaretlere biraz yakından bakalım…
#Tavuğun Bozulduğu Nasıl AnlaşılırSatın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#Sağlık