ASKER üniforması giymiş birisi Gazze’de çocukları öldürdüğünü söyledikten sonra yıkılmış binaların arasında gezinirken neden öldürmek için bebek aradığını söyler? Ya da hayvanları öldürüp erkek esirlere cisimlerle tecavüz eder, bunu da TV ekranlarında övünerek anlatır ve bir toplumun yüzde 65’i böyle bir işkenceyi nasıl onaylar?
#İsrailHayvan kaynaklı büyük bir salgınla kaosa sürüklenen dünyada et yemek yasaklansaydı nasıl bir hayatımız olurdu... Yazar Mehmet Mollaosmanoğlu, son distopik romanı “Veganlar”da et yemenin cezalandırıldığı çevreci ama yasakçı bir sistemi odağına alıyor. Yazarla gizem dozu yüksek yeni kitabını konuştuk.
#Mehmet MollaosmanoğluMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Gebze'de bir lisenin kız öğrencilerinin kıyafetleri uygun olmadığı için mezuniyet törenine alınmadığı iddiasına ilişkin, "Olayın başlangıç noktasında okul müdürü, öğrencilere mezuniyet töreninin yapılacağı alanın büyüklüğü kadar kontenjan veriyor. Burada formu da var, her öğrenciye 4 kontenjan veriyor ve 'Kiminle beraber geleceksin?' diye soruyor. Arkadaşlarımız, listede yazdığının iki katı kadar misafirle gelmek isteyince okul müdürü doğal olarak 'Biz bu listedeki isme göre bir organizasyon yaptık. Önce listedeki isimleri alalım. Yer kalırsa sizi de alırız' dedi, diye tartışma başlıyor ve arzu etmediğimiz bir boyuta ulaşıyor" dedi.
#Milli Eğitim BakanıDevlet Matbası’nda çalışan İbrahim Hilmi Tanışık’ın 40 yıl boyunca İstanbul’u adım adım gezerek camileri, türbeleri ve çeşmeleri kayıt altına aldığı notları, ölümünden 56 yıl sonra kitap oldu. Kitapta, bugün adı bile hatırlanmayan camilere ait tüm bilgiler yer alıyor.
#İbrahim Hilmi Tanışık2024 yılına girmemize sayılı günler kala ünlü kahinler Nostradamus ve Baba Vanga'nın tahminleri yine dünya gündemine oturdu. ABD basını 2024 yılı için yapılan korkutucu tahminleri astrolojik takvimler karşılaştırdı.
#Nostradamus6 Şubat depreminden sonra gönüllü olarak sık sık Hatay’a giderek çocuklarla çeşitli etkinlikler düzenleyen Esra Kara, deneyimlerini faydalı bir projeye dönüştürdü ve pedagog onaylı ‘Renkli Keçiler Çiftliği’ serisini ortaya çıkardı. Ezra Yayınları’nda çıkan serinin ilk iki kitabının çizimlerini 15 yaşındaki Muhammed Efe Ayyıldız ve 22 yaşındaki Down sendromlu Hüseyin Solmaz ortaklaşa yaptı. Geliri bölgedeki özel eğitim sınıflarını geliştirmek için kullanılacak ‘Renkli Keçiler Çiftliği’ serisinin ortaya çıkış hikâyesini Esra Kara anlattı.
#Esra KaraAntalya'da düzenlenen 31'inci Ulusal Dermatoloji Kongresi'nde konuşan Prof. Dr. Durdu, "Hekimler olarak eskiden 1- 2 vaka görürken, 'Halen Türkiye'de uyuz varmış' diye söylerdik. Şu an, günümüzde polikliniğe gelen hasta sayısını 40 olarak ele alırsak; bunun en az 3- 4'ü uyuz vakası olmaktadır. Bazı klinikler, gelen hastanın yüzde 30-40'ını uyuzun oluşturduğunu söylüyor. Kesin verileri almak için bildirimi zorunlu hale getirip, bakanlıkça verilerin verilmesi lazım. Bu konuda bazı çalışmalar yapılmış. Son 3- 4 yıl içerisinde 30- 40 kat arttığı ile ilgili veriler var" dedi.
#UyuzÜlkelerin refah toplumu olma yolundaki çabalarını destekleyecek önemli güçlerden biri hiç kuşkusuz bilim ve teknolojide ulaştıkları kapasite. Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki başarıları, dünyada yeri olan araştırma kurumları ve üniversiteleri ile dünyanın farklı bölgelerinde gelişme mücadelesi veren ülkeler için de umut.
#Konuk YazarYapı Kredi Kültür Sanat’ta açılan ‘Cumhuriyet’in İlk Yılı’ sergisi, 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet’in ilk 12 ayına odaklanıyor. Küratörlüğünü Cengiz Kahraman’ın üstlendiği sergide izleyiciler, o dönemde yaşanan belli başlı siyasi ve ekonomik gelişmelerin yanı sıra toplumun gündelik hayatına da tanık oluyor.
#Cumhuriyet’İn İlk YılıSayısız faydaları, sunduğu yeni imkânlar kadar tartışmalı yönleri ve potansiyel tehlikeleriyle yapay zekâ her yönden yaşamımızı kuşatmaya devam ediyor. Ben de hayata dahil olduğu yenilikleri ara sıra derlemeler halinde sizlerle paylaşacağım.Bu haftanın en önemli gelişmesiyse ChatGPT’nin muadili Google Bard.
#Umut Fırat EroğluTaç giyme töreni denince akla her saniyesi planlanmış, saat gibi tıkır tıkır işleyen ihtişamlı etkinlikler geliyor ancak İngiltere monarşisinin geçmişi her biri diğerinden büyük fiyaskolara sahne olmuş taç giyme törenleriyle dolu. Kral 3'üncü Charles'ın resmen taç giymesine sayılı günler kala, tarihteki bu fiyaskolar da yeniden hatırlanıyor. İşte geçmişi 1000 yıl önceye uzanan o törenlerde yaşanan en tuhaf olaylar…
#Taç Giyme TöreniMillî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, LGS kapsamındaki merkezi sınavın kaldırılacağına yönelik iddialarla ilgili “LGS’yi kaldıracağım dersen yeni bir sistem kurman gerekir. Mesela Galatasaray’a, Robert’e sınavsız nasıl yerleştireceksiniz sorusunun cevabı yok. Bu da bir çerçevenin olmadığını gösteriyor” dedi. Bakan Özer, Anadolu’daki televizyon kanallarının ortak yayını olan ‘Anadolu Soruyor’ programına katıldı.
#LGSHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "5 milyona yakın EYT'linin emeklilik hakkı doğacak. Bunların yüzde 40'ı bu yıl emekli olabilecek. EYT için bütçede kaynağını oluşturduk. Bütçe performansımız beklenenden iyi olacak" dedi. Ayrıca Bakan Nebati, enflasyonun düşmeye devam edeceğini söyledi.
#Nureddin NebatiYazar Hakan İşcen’in yeni şiir kitabı “Keşke Yaşamak da Bulaşıcı Olsa” raflardaki yerini aldı. Simurg Art Yayınları tarafından, “Karantina Günlükleri” alt başlığıyla okurlara sunulan eser, İşcen’in koronavirüs pandemisi nedeniyle ev hapsinde geçirdiği 90 günde yazdığı şiirlerden oluşuyor. İşcen’le pandemi sürecinde hayatını kaybeden tüm sağlık emekçilerine ithaf ettiği kitabını konuştuk.
#Keşke Yaşamak Da Bulaşıcı OlsaCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, başörtüsü düzenlemesini içeren Anayasa değişikliğiyle ilgili, “Beklentimiz gerçekleşmez ve 400’ün altında bir Meclis aritmetiği oluşursa bu durumda egemenlik kayıtsız şartsız milletindir demiyor muyuz? Öyleyse millete gideceğiz ve son sözü millet söyleyecek. Kilidi milletimizin iradesi açacak” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan